www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Saveti
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

36. Koje meso i začinsko bilje najbolje kombinirati s breskvom?
Biftek i bosiljak.




37. Koje osobine imaju domaća i šumska jagoda?
Jagode sadrže dosta C vitamina, željeza i magnezija. Šumska jagoda manja je od kultivirane, ali ima izraženiju aromu. Zbog intenzivne crvene boje koriste se za ukrašavanje krema, deserta i torta.




38. Koje su breskve najbolje za flambiranje?
Koristite svježe prokuhane ili konzervirane polovice bresaka bez kožica.




39. Koji su orašasti plodovi i kada su se u povijesti počeli koristiti?
Orašaste plodove upotrebljavali su Rimljani još 200 godina prije Krista kao izvor hrane i ulja. U ovu skupinu ubrajaju se bademi, lješnjaci, orasi, brazilski orasi i pistacije.




40. Koju namirnicu možete marinirati u narančinu soku?
U narančinu soku možete marinirati i najfinije komade ribe.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

41. Koliko se vitamina C gubi kuhanjem voća?
Gubitak hranjivih tvari za vrijeme obrade i prerade voća je velik. Kuhanjem se gubi 50 - 70% C vitamina.




42. Koliko svježih borovnica trebate za 500 g sušenih?
Kako biste dobili 500 g sušenih borovnica, trebate 2,5 - 3 kg svježih.




43. Može li sok od naranče zamijeniti plod narnače?
Sok od naranče nije cjelovita zamjena za to voće jer sok ne sadrži vlakna koja se nalaze u narančinu plodu.




44. Na što treba pripaziti kod korištenja kore agruma?
Ako koristite koru agruma, najbolje je odabrati organski uzgojene plodove, bez kemijske zaštite. Niste li sigurni, blanširajte koru u kipućoj vodi otprilike jednu minutu.




45. S kojim namirnicama kombinirati lješnjake?
Lješnjaci se dobro slažu s čokoladom i u tijestima za kolače i torte. U slanim jelima, nasjeckani lješnjaci mogu se posipati po kuhanom povrću ili tjestenini.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

46. S kojim se namirnicama jabuke dobro slažu?
S cimetom u prahu, orasima, bademima, medom, vrhnjem, piletinom i svinjetinom.




47. S kojim se namirnicama može kombinirati dinja u pripremi salata?
Dinju možete kombinirati s krastavcima, rajčicama i rikulom. Namirnice možete začiniti klasičnim salatnim preljevom ili preljevom od maslinova ulja, soli, papra, limunova soka i malo meda.




48. Što je coulis?
Rjeđe voćne kaše mogu se koristiti za pripremu toplih i hladnih umaka. Hladni je poznat i pod imenom coulis, što je francuska riječ koja se odnosi na sve pasirane umake (iako je nekada bila rezervirana za slane mesne i riblje umake).




49. Što je kikiriki - orašasti plod ili mahunarka?
Kikiriki često ubrajamo u skupinu orašastih plodova, ali on je mahunarka.




50. Što označavaju bijele točke na mesnatom dijelu ploda?
Ako naranča ima bijele točke u mesu, znači da je promrzla, a takva naranča redovito je gorka.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

51. Što učiniti da vam svježe borovnice na padnu na dno kolača?
Ukoliko svježe borovnice stavljate u tijesto za kolač, uvaljajte ih u brašno kako ne bi pale na dno kolača.




52. Što učiniti kako mesni dio breskve ne bi potamnio?
Narezane ili oguljene breskve pokapajte limunovim sokom ili sokom limete.




53. U koja jela staviti koru agruma?
Kora agruma može se koristiti u umacima ili marinadama, idealan je ukras za sladolede, torte ili kolače, možete je skuhati u šećernom sirupu, osušiti i uvaljati u šećer te dobiti arancine.




54. U koja jela staviti orahe?
Orasi su čest sastojak brojnih kolača, dodatak salatama od voća i povrća, nadjevima i umacima.




55. U kojim jelima upotrijebiti bademe?
Bademi dobro idu u slanim jelima s piletinom, ribom i rižom, ili u slatkoj varijanti u tortama, kolačima, tijestima, pralinama, nadjevima i nougatu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

56. U kojim se jelima i kuhinjama svijeta koriste pistacije?
Jarkozelena boja pistacija čini ih idealnim dodatkom za kobasice, mesne paštete i druge suhomesnate proizvode. Nasjeckane pistacije neophodne su u orijentalnim jelima od riže te u grčkim, turskim i arapskim kolačima. Daju i odličan sladoled.




57. Uz koja se hladna predjela mogu poslužiti kriške naranči?
Kada pripremate hladna predjela, kriške naranče bez kožice dobro će pristajati uz jetrenu paštetu, sušeni losos, dimljenu pastrvu i kavijar.




58. Uz koje začine dobro idu orašasti plodovi?
U slanim jelima orašasti plodovi dobro idu uz curry i čili, a u slatkim jelima uz cimet, med i čokoladu.




59. Zašto se kod pripreme savijače od trešanja u nadjev stavljaju krušne mrvice?
Kod priprema savijače od trešanja dodaju se krušne mrvice kako bi upile višak tekućine iz trešanja koji se oslobađa pečenjem.




60. Zašto svježe ocijeđeni sok naranče treba odmah konzumirati?
Svježi sok od naranče treba što prije popiti jer na svjetlu brzo gubi vitamin C.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:33 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pića i napitci




1. Bijelo vino kao sastojak deserta?
Vinska krema od bijelog vina i jaja (vinski šato) poslužuje se topla s palačinkama i voćnim savijačama.




2. Kada dodati vino kod pripreme rižota?
Kod pripremanja rižota bijelo vino stavite na zagrijanu rižu; kako bi alkohol ishlapio, a ostala njegova aroma.




3. Kako poslužiti vino?
Ako za obrokom poslužujete dvije ili više vrsta vina, morate imati toliko različitih čaša na stolu. Počnite s pjenušavim vinima, a nastavite s vinima izraženije arome (tj. bouqueta).




4. Kako se priprema i poslužuje ledeni čaj?
Ledeni čaj vrlo je popularan, priprema se tako da se udvostruči količina čaja za kuhanje kako bi mu se mogao dodati led koji će ga razrijediti.
Za posluživanje ledenog čaja obično se koriste visoke čaše pune razlomljenog leda. Ukrasite ih kriškom limuna i listom svježe metvice.




5. Kako skuhati kavu?
Za pripremu kave koristite svježu vodu i zagrijte je samo malo preko granice vrenja. Stavite 1 - 2 čajne žlice kave na 150 ml vode

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

6. Koja je idealna temperatura posluživanja vina?
Idealna temperatura vina za posluživanje je od 18 do 20C za crvena (crna) vina, 10 do 12C za bijela vina te 5 do 6C za šampanjac.




7. Koja pića poslužiti u svečanijim prilikama?
U svečanim prilikama za početak poslužite koktel ili šampanjac, uz jelo - bijelo ili crveno (crno) vino ovisno o vrsti jela, uz desert - šampanjac (ako već nije poslužen). Uz crnu kavu poslužite konjak.




8. Koja vina koristiti kod pripreme juha?
Kod pripreme juha poželjno je upotrijebiti bijela vina bez izražene arome i kiselosti.




9. Koje je podrijetlo kave?
Kava je podrijetlom iz Etiopije, a zapisi o uzgoju kave postoje u Jemenu već od 6. stoljeća.




10. Koje piće ponuditi uz slastice?
Uz slatkiše ponudite slatkasto vino, prošek ili pjenušac.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

11. Koje piće poslužiti uz hladna predjela?
Uz hladna predjela idu lagana bijela ili ružičasta vina.




12. Koje su tri glavne kategorije čajeva?
Postoje tri glavne kategorije čajeva - zeleni, oolong i crni čaj. Čajevi cijelih listova klasificirani su kao flowery orange pekoe, orange pekoe i pekoe; izlomljenih listova su broken leaf; a fannings, orange fannings i dust najčešće se koriste za filtar vrećice.




13. Koje vino poslužiti ako je juha početak obroka?
Ako je juha početak obroka, počnite s vinom koje će se najbolje slagati s glavnim jelom.




14. Koje zemlje najviše uzgajaju čaj?
Čaj se danas najviše uzgaja u Indiji, Sri Lanki, Africi, Gruziji, Japanu i Kini. Grm čaja zimzelena je tropska biljka koja najbolje uspijeva na visinama od 100 m do 2 km iznad razine mora.




15. Koji dijelovi grma daju najfiniji čaj?
Mladi, mekani izdanci grma čaja daju najfiniji čaj, a beru se samo gornja dva lista i pupoljak.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

16. Koji je slijed pijenja kave tijekom dana?
Ritual pijenja kave počinje ujutro s caf au lait (espreso kava s dodatkom trećine mlijeka), nakon ručka i večere poslužuje se espresso (demi-tasse, što znači pola šalice) s kriškom limuna.
Cappuccino se pije između obroka jer je težak za probavu nakon jela. Ledena kava popularna je u vrućim danima, a caf frapp francuska je verzija koja se zapjenuša od snažne trešnje kave s kockicama leda dok se ne ohladi.




17. Koji su dodaci kuhanom vinu?
Bijelo i crno vino možete kuhati uz dodatak šećera, klinčića i limuna. Ako želite promijeniti okus, možete još dodati cimet i đumbir.




18. Koju vrstu vina upotrijebiti za pripremu temeljaca?
Kod ribljih i temeljaca od peradi upotrebljava se bijelo vino, a kod temeljaca od divljači i tamnih mesa crno.




19. Od čega se pripremaju slatki likeri?
Slatki likeri prave se natapanjem voća u alkoholu uz dodatak šećera. Poznati su još likeri od orašastih plodova, agruma te bilja i mirodija.




20. S kojim namirnicama se kombinira alkohol?
Alkohol se koristi u kombinaciji sa svježim voćem, npr. jagode sa šampanjcem ili liker od naranče s kruškama. Dobro ide s tučenim vrhnjem, sladoledima ili kao dodatak crnoj kavi.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

21. S kojim se jelima slaže džin?
Džin s borovicom dobro se slaže s jelima od divljači.




22. U koja jela dobro ide calvados?
Calvados, francuski konjak, dobro ide u jelima od ždrebetine i toplim voćnim desertima, osobito s jabukama.




23. U kojim jelima upotrijebiti kirsch?
Kirsch, rakiju od trešanja, upotrijebite pri flambiranju toplih slatkih jela i pripremi umaka na bazi sira.




24. Uz koja jela dobro idu bijela vina?
Bijela vina idu uz školjkaše, bijelu ribu i perad, dok uz slastice idu slatka i desertna vina.




25. Uz koja jela dobro idu crvena (crna) vina?
Crvena (crna) vina idu uz tamna mesa, plavu ribu, divljač i sireve.




26. Zasigurno ste čuli za istarsku juhu, ali - kako je pripremiti?
U kuhinji, vino je dodatak jelu, a kod vinske "istarske supe" glavni je sastojak. Juha se priprema od vina Terana, maslinova ulja, soli, papra i bijelog popečenog kruha.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Začini



1. Kada i kako treba dodati bosiljak kod pripreme tjestenine?
Svježe natrgane listove bosiljka umiješajte u tjesteninu neposredno prije posluživanja kako bi pare od kuhane tjestenine oslobodile eterčina ulja i aromu karakterističnu za bosiljak.




2. Kako koristiti sjemenke sezama?
Sjemenke sezama vrlo su bogate uljem i koriste se kao začin azijskih kuhinja. Sezam dobro ide uz kruh, rolade, torte, kolače, povrće, rižu i meso.




3. Kako koristiti vlasac?
Vlasac koristite u jelima od jaja, salatama, hrenu, juhama i umacima. Dodajte ga jelima u posljednjem trenutku jer mu dugotrajno kuhanje uništava okus. Slaže se i s drugim začinima, kao što su peršin i estragon.




4. Kako najbolje koristiti crni papar?
Najbolje je koristiti crni papar u zrnu i mljeti ga pri kraju kuhanja jer brzo gubi okus. Poboljšava aromu mesnim jelima, jelima od morskih plodova i jaja.




5. Kako pripremiti i čuvati pesto?
Pesto se uvijek priprema u većim količinama nego što nam je potrebno za jedan obrok - obično za 4 do 6 obroka. S obzirom da se pesto priprema u mužaru ili električnoj sjeckalici, nije praktično pripremati male količine namirnica za ovaj umak. Kremasti umak ujedno možete čuvati u zatvorenoj posudi nekoliko tjedana.




6. Kako pripremiti i koristiti sol s bosiljkom?
Sušene usitnjene listiće bosiljka pomiješajte sa soli i koristite za pripremu riba ili mesa.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

7. Kako se u različitim dijelovima svijeta upotrebljava cimet?
Cimetova unutarnja kora koristi se kao začin. U Europi je upotreba ograničena na slatkiše, a na Istoku se stavlja u variva, janjetinu, jela od peradi i svinjetine.




8. Kako upotijebiti kadulju?
Kadulja je našla svoje mjesto u jelima od mesa (kao dio nadjeva za perad), u rižotima, jelima od sira i salatama. Slaže se s ružmarinom, origanom, peršinom, lovorom, majčinom dušicom. Dobro ide uz masna jela jer pomaže probavi.




9. Kako upotrijebiti korijandor?
Svi dijelovi korijandora koriste se u kulinarstvu. Listovi imaju blagi okus po anisu pa dobro prijaju u juhama i varivima, sjemenke su slatke i stavljaju se u jela od peradi i ukiseljenog povrća. Korijen se koristi uz pržena jela, salate, ribu, perad, jogurt, umake od rajčice.




10. Kako upotrijebiti metvicu?
Svježa metvica spearmint najbolja je za umak uz janjetinu, uz jela od mladog krumpira, graška i mrkve. Paprena metvica koristi se kao začin za likere, slatkiše, deserte na bazi limuna i savijače. Dobro se slaže sa začinima kao što su peršin, korijandor, feferoni, češnjak, kardamom i bosiljak.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Saveti Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Strana 7 od 10

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon