www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Kubanska kuhinja
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 6:14 pm    Naslov poruke: Kubanska kuhinja Na vrh strane Na dno strane

Po svom poreklu kubanska kuhinja je rezultat uticaja dva faktora : španskog i afričkog, iako su se u kasnijim periodima, sa dolaskom kineske emigracije krajem XIX veka, nadovezali elementi azijske kuhinje

Španci su na Kubu uveli pirinač, limun, narandže, goveda i konje, sa čime su pripremali svoje obroke. Afrički rob je hrani koju mu je davao Španac dodavao onu što je doneo iz rodnog kraja, kao njame i originalno povrće sa Kube, nepoznato u Evropi, kao što je juka, kimbombo i kukuruz. Kasnije su se svi ti elementi spojili stvarajući kubansku kuhinju.

Već od XIX veka tipična kreolska kuhinja počinje da se odvaja od španske, dok ne dobije sopstvene karakteristike, kao što su izvesni sosovi i začini, na primer u pirinču sa piletinom, pirinču sa pasuljem (koji se zove i "mavari i hrišćani" ili "mavarski pirinač"), orientalniom kongriju (pirinač sa obojenim pasuljem) koji je jedno od najtipičnijih jela kubanske kuhinje.
Nacionalno jelo se zove kreolski ahiako. To je spoj raznog povrća i raznih vrsta mesa koje se zajedno kuva, a razlikuje se po začinima i raznovrsnosti sastojaka koji se koriste pri spremanju. Najuobičajeniji su : juka, malanga, bonjato, krompir, zelene i zrele banane, kukuruz i komadi suvog i usoljenog mesa.

Kubanska najtipičnija jela su osim ahiakoa i kombinacije pirinča i raznih sastojaka, još i pečeno ili prženo svinjsko meso, tostoni (koji se zovu i catinos : komadi istucane i pržene zelene banane), svinjski čvarci i mleveno juneće meso - pikadiljo, (na Kubi je čuven pikadiljo a la havanera).

Na Kubi postoji široka mreža restorana od kojih su mnogi su specijalizovani za kubansku kuhinju, ali postoje i oni specijalizoovani za internacionalnu kuhinju : francusku, italijansku, kinesku, arapsku, špansku i druge.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 6:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Recepti

TUCANE ZELENE BANANE
1/2 ŠOLJE VODE
1 ZELENA BANANA
1 ZRELA BANANA
1/2 FUNTE SVINJSKOG MESA
4 KAŠIKE ZEJTINA
Oljuštiti banane i iseci na tanke kolutiće i staviti u pretis lonac. Posle ključanja kuvati 10 min. Dodati proprženo svinjsko meso isečeno na kockice i istucanu papriku. Banane prethodno istucati.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 6:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

POLLO A LA CRIOLLA (KREOLSKO PILE)
1 pile od 2 funte 3 čena belog luka istucanog
1 šolja seckanog luka 1/4 šolje vode ili supe
2 kašike kisele narandže 2 paprike za salatu
2 kašike sirćeta 1/2 kašika soli
2 kašike seckane slanine
6 kašika masti
Zagrejati lonac 5 min, staviti slaninu da požuti, dodati mast i pile da požuti. Posle toga dodati ostale sastojke. Poklopiti lonac. Kad izađe para, smanjiti vatru i kuvati 10 min.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 6:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

FRITURITAS DE MAIZ (PRŽENICE OD KUKURUZA)
1/2 šolje mlevenog kukuruza 1 kašika kvasca
1 kašika soli 1/2 šolje mleka
1 šolja brašna
Pomešati hladne sastojke dok se ne izjednače. Zagrejati posudu, staviti dosta masti i vaditi kašikom i pržiti. Ređati na upijajuću hartiju.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 6:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

TAMALI U LISTOVIMA
3 funte mlevenog kukuruza 2 funte svinjskog mesa
1/2 funte slanine (460 gr) 12 seckanih maslinki
1kašika seckanog belog luka 4 kašicice soka od limuna
1 šolja seckanog luka 1/4 kašicice mlevenog bibera
6 seckanih i mlevenih paprika crvenih 1/4 funte masti, 2 kašicice soli
Propržiti slaninu sa svinjskim mesom sitno iseckanim. Kad sve požuti, dodati papriku, luk, beli luk i mast i najzad mleveni kukuruz i maslinke i mešati dok se ne homogenizuje.
Uzeti listove kukuruza i u svaki staviti 3-4 kašike mase i uviti u paketić. Pre zavijanja staviti drugi list u suprortnom pravcu da bi moglo da se zaviju krajevi. (Može se zavezati). Staviti 5 šolja vode u pretiš lonac i kašiku soli i kad proključa dodati paketiće (tamale). Kuvati oko 15 min. Izvaditi i služiti.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 6:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

CONGRI
1 šolja crnog pasulja ili u boji (potopiti prethodnu noć sa 1/2 kašicice praška za pecivo)
6 kašika seckane slanine
2 velika luka
4 zelene paprike veće
2 bela luka
2 šolje pirinča
28 kašika ulja
1 kašika soli
1 lorberov list
1/4 kašicice kima ili origana
Staviti pasulju lonac sa 4 šolje vode, uključujuću vodu od potapanja i papriku. Kuvati u pretiš loncu oko 20 min. Napraviti preliv sa svim navedenim sastojacima u tiganju i dodati pasulju, kao i pirinač. Ponovo zatvoriti lonac i kuvati 10 min.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 6:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

MLEVENO MESO
1 funta mlevenog mesa 1 velika paprika ili 6 malih
1/4 šolje luka 8 paradajza
1 čen belog luka 5 kašika masti
1/2 kašicice soli 1/4 šolje maslinki ili kapora pomešane
1/4 šolje seckane slanine
Zagrejati posudu, dodati slaninu i mast. Kada se pozlati, dodati mleveno meso i ostale samlevene sastojke. Dobro mešati i pržiti dok ne upije vodu iz mesa i sastojaka. Mesu se može dodati krompir seckan u kockice ili pržen. Po želji se može dodati 1/4 šolje suvog grožda.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 6:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

PAPA RELLENA (PUNJEN KROMPIR)
6 velikih krompira 1/4 šolja paradajz pirea
1/2 šolje supe od kocke 6 kašika prezli
1 kašicica prepečenog šafrana 1 jaje
6 kašika suvog vina 1 velika paprika
1/4 funte seckanog (mlevenog) goveđeg mesa
2 unce seckane slanine
1 kašicica soli, 6 kašika masti.
Oljuštiti krompir i probušiti centar (ne do kraja) i napuniti sledećim sastojacima mlevenim i sirovim: slanina, meso, luk, biber i paprika. Umutiti jaje i pomešati sa prezlama i zatvoriti otvor na krompiru. Staviti u pretiš lonac (otvor na gore), dodati tečnost iz recepta i lorber, so, mast i paradajz. Kuvati 15-20 min. Služi se sa sosom kome se doda propržen i samleven hleb.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 6:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

FLAN OD KAFE
2 šolje mleka 3 jajeta
4 kašike kafe 1/2 šolje šecera
4 kašike vanile 1/2 kašicice soli
Pustiti mleko da proključa sa kafom. Procediti i dodati so i vanilu. Umutiti jaja sa šecerom i dobro izmešati sve sastojke.
Napraviti šećerni preliv karamelizovati ga i staviti u kalup za flan (kao mali kuglof)., pokriti navoštenim papirom i zavezati gumicom da ne bi ušla para.
Staviti 3 šolje vode u lonac i položiti kalup. Poklopiti: Kad proključa smanjiti paru i kuvati 10 min, ako je veliki kalup i 5 ako je mali. Posle toga izvaditi i ohladiti vodom, a potom u frižideru.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Kubanska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon