:: |
| Autor |
Poruka |
Daca ~Žena Sanjicinog švalera~

|
Godine: 53
Datum registracije: 16 Apr 2004 Poruke: 2617 Mesto: Beograd

|
|
Prema podacima turističkih agencija, veliki broj Beograđana, na primer, turističke aranžmane plaća kreditom, dok se na takav način plaćanja odmora najređe odlučuju stanovnici Niša.
- U Beogradu i do 50 odsto građana turističke aranžmane plaća na kredit, u Novom Sadu i Vojvodini taj procenat je nešto niži od 30 odsto. Svega pet do deset odsto građana se na ovako nešto odlučuje u Nišu i na jugu Srbije, dok 90 odsto aranžmana plaćaju u kešu - tvrdi Radisav Stanković, direktor Poslovnog udruženja turističkih agencija Srbije „Juta“.
Po njegovim rečima, ova procena govori i da je najveća kupovna moć stanovništva u Beogradu, dok na jugu Srbije mnogo ljudi ne samo da je bez posla, već i ako rade nisu prijavljeni, zbog čega i ne mogu da uzmu kredit.
Po proceni Stankovića, jedna četvoročlana porodica za turistički aranžman u proseku izdvoji 1.200 evra.
Kako i na koji način građani Srbije izlaze na kraj sa kreditima, govori i primer jednog Beograđanina.
- Uzeo sam prošle godine kredit koji sam otplaćivao godinu dana. Letovanje je bilo super i sa porodicom sam bio 14 dana u Turskoj. Prvih pet-šest meseci kredit nisam ni osećao, ali poslednjih nekoliko meseci jedva sam čekao da ga otplatim. U stvari, došlo je do vanrednih troškova. Prvo je bila Nova godina, zatim sam morao da platim ekskurziju ćerki i sa još nekim nepredviđenim troškovima shvatio sam da kredit ne mogu da otplatim. Na kraju sam morao da uzmem manji kredit na dve godine kako bih konačno taj prvi kredit otplatio - priča naš sagovornik.
On smatra da je pogrešio što je kredit uzeo samo na godinu dana i da bi mu znatno bezbolnije bilo da je to uradio na dve ili, možda, više godina.
Ipak, ako bi neko svake godine uzimao kredit na tri godine ili više godina, pitanje je posle koliko godina bi morao da se od odmora oprosti, jer više uopšte ne bi imao para da novi turistički aranžman i uplati.
- Postoji mogućnost da klijent koji je prošle godine uzeo kredit za turistički aranžman isti kredit uzme i ove godine ali samo pod uslovom da stari i novi krediti ne prelaze 30 odsto plate. Dešavalo nam se da građani, koji su prošle godine uzeli kredit za turistički aranžman, dođu i ove godine i pokušaju da uzmu kredit iako su kreditno prezaduženi za nekoliko godina unapred i ne samo kod nas, već i u drugim bankama. Naime, postoji Kreditni biro gde svaka banka upisuje građane koji su uzeli kredite, na osnovu toga mi u svakom trenutku znamo da li toj osobi možemo da odobrimo kredit ili ne. Bitno je da građani znaju da kredit ne mogu da uzmu ako već mesečno otplaćuju kredite u iznosu od 30 odsto njihove plate - kažu u „Komercijalnoj banci“.
Po njihovim rečima, građani se u ovoj banci pri uplaćivanju aranžmana najčešće odlučuju na gotovinske kredite od 36 do 48 meseci, a vrlo retko na godinu dana i to na sumu od 1.000 do 1.500 evra.
I u ostalim bankama tvrde da se građani vrlo retko odlučuju da uzmu kredit za turistički aranžman na godinu dana, već ih, uglavnom, uzimaju na dve ili tri godine.
„Rajfajzen banka“ je jedna od retkih banaka koje imaju posebnu uslugu odobravanja takozvanih turističkih kredita. Za turističke aranžmane oni odobravaju kredite od 300 do 3.000 evra uz otplatu na 36 meseci.
U „Sosijete ženeral banci“ kažu da se najčešći iznos kredita koji odobravaju kreće između 3.000 i 3.500 evra i to na otplatu do dve ili tri godine.
Izvor: Blic
|
Poslednja prepravka: Daca datum Sub Jul 08, 2006 11:22 am; ukupno izmenjena 1 put |
|
| |
|
 |
budidobar Upozorenja: 1 od 3 Prijatelj foruma

|
Datum registracije: 18 Avg 2004 Poruke: 3354

|
|
ove godine BEZ odmora.....shetace se po alpima..jbg
|
_________________ ....zelja je samo moja. da ne bude zabune..lepo vreme i dobro zezenje na sajtu. |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|