:: |
| Autor |
Poruka |
Baraba Džentlmen

|
Godine: 50
Datum registracije: 02 Sep 2005 Poruke: 25413 Mesto: Na livadi, na zelenoj travi

|
|
Srbiji i Hrvatskoj mesto je u ujedinjenoj EU, ocenili su u Beogradu premijeri Ivo Sanader i Vojislav Koštunica. Iako Zagreb neće zaboraviti prošlost, pokušaće da kroz međusobnu saradnju reši otvorena pitanja jer će tako Srbija i Hrvatska brže doći do vrata Evrope, rekao je Sanader i pohvalio premijera Koštunicu za Akcioni plan za okončanje saradnje sa Hagom „Ujedinjena Evropa nema šanse ukoliko u njoj nisu sve zemlje iz ovog dijela Evrope. Prema tome, Srbija apsolutno ima evropsku budućnost, kao što ima i Hrvatska, koja je nekoliko koraka bliže. Želim čestitati premijeru Koštunici zato što je pokazao odlučnost u vođenju politike i vlade u Srbiji, prije svega kada je riječ o ispunjavanju evropskih kriterija. Kad je riječ o punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Hagu, mi u Hrvatskoj znamo koliko je to teška materija i zato mu čestitam na Akcijskom planu. Treba, naravno, on i zaživjeti, nije sve u papiru i mi očekujemo da će to biti vrlo brzo. Mi držimo palčeve”, kazao je Sanader.
Premijer Srbije je sa hrvatskim kolegom razgovarao o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa – izbeglicama i povratku raseljenih, pravima manjina, ali i ekonomiji. Koštunica kaže da je hrvatski premijer jedan od retkih sa kojim tako dobro uspeva da se razume u većini pitanja: „Posle ove dve godine ti odnosi ne bi imali taj kvalitet i punoću da nije postojao lični odnos i razumevanje premijera Sanadera i moje od početka. Čuli smo se zaista u nebrojenim situacijama. Kad je trebalo uzajamno se podržati mi smo se podržavali, kada je trebalo rešavati neke probleme rešavali smo, kada je trebalo stišavati strasti stišavali smo i to je zaista jako mnogo doprinelo našim odnosima. Možda svemu tome doprinosi i to što obojica imamo dve vrste karijera, pored ove javne, političke, i jednu naučnu”.
Podršku Beogradu u rešavanju budućeg statusa Kosova danas je dao premijer Hrvatske Ivo Sanader, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Stav Hrvatske je da konačno rešenje ne može biti nametnuto niti utvrđeno, a da se pri tom Beograd ništa ne pita, izjavio je Sanader posle susreta sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom. Sanader je u Beogradu razgovarao i sa predsednikom Borisom Tadićem. Prethodno su hrvatski i srpski premijer otvorili renovirani granični prelaz Batrovci-Bajakovo koji prema njihovim rečima simboliše nove, evropske odnose dve zemlje.
Koštunica je naglasio da su vlade Srbije i Hrvatske učinile mnogo za proširenje međudržavne saradnje i dodao da je otvaranje graničnog prelaza politički i ekonomski most za dve države.
Vojislav Koštunica je posetio Hrvatsku u novembru prošle, a Boris Tadić krajem juna ove godine. (B92)
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|