:: |
| Autor |
Poruka |
Baraba Džentlmen

|
Godine: 50
Datum registracije: 02 Sep 2005 Poruke: 25413 Mesto: Na livadi, na zelenoj travi

|
|
Posle premlaćivanja ginekologa u Domu zdravlja „Voždovac”, predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije zatražili su od rukovodstva ove kuće da se uvede obezbeđenje kako bi se zaštitili lekari od fizičkog nasilja. Međutim, dobili su kratak odgovor da je uvođenje obezbeđenja veoma skupo i savet da agresivnim pacijentima „daju sve što traže”, kako bi se sprečili incidenti. „Pre desetak dana u ambulanti u Jajincima pretučen je ginekolog. Na njega je nasrnuo suprug trudnice koja nije imala dokumenta kod sebe, tako da joj lekar nije mogao dati uput za porodilište. Ginekologu je povređeno oko i polomljena kost na licu. Na kraju je bračni par nabavio nekakvu izbegličku legitimaciju i žena je zbrinuta u bolnici, a lekar se još oporavlja od batina i pitanje je da li će ikada moći da progleda na oko. Ogroman problem je što kod nas hitne slučajeve mogu samo da zbrinjavaju lekari u domovima zdravlja, Urgentni centar i Hitna pomoć. Svi ostali traže uput od lekara iz doma zdravlja”, kaže dr Nevenka Dimitrijević, portparol Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.
Osim fizičkog nasilja, zaposleni u domovima zdravlja zgranuti su nesvakidašnjim postupcima pojedinih pacijenata. Tako je, recimo, stara bakica sa balonom u ruci svakodnevno dolazila u jedan beogradski dom zdravlja i točila vodu sa aparata koji stoji u hodniku. Kada su je zaposleni upitali šta radi, kratko im je odgovorila: „Pa dobra vam, deco, ova voda, mnogo bolja nego ona koju ja pijem kući”. Drugoj pak pacijentkinji svidelo se cveće koje stoji u čekaonici, pa je želela da uzme pelcer. Kad je spremačica upozorila da ne kida cveće, požalila se zastupniku prava pacijenata.
Pretučeni ginekolog u Domu zdravlja „Voždovac” nije usamljeni slučaj. Nedavno je na ulici u Novom Beogradu pacijent pretukao lekara naočigled brojnih prolaznika. Ništa bolje nije prošao ni lekar koji radi u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Tokom intervencije u Vitanovačkoj ulici pretukla ga je grupa Roma.
„Trebalo bi da svaki dom zdravlja uvede fizičko obezbeđenje, koje bi štitilo zdravstvene radnike od agresivnih pacijenata. Policiju retko kada možemo da dobijemo iz ordinacije, a i kada stignu, obično već bude kasno. Obezbeđenje bi kontrolisalo ko ulazi i izlazi iz doma zdravlja. Nama je, recimo, nedavno iz doma zdravlja ukradena ve-ce šolja i vodokotlić. Drugi pacijent, revoltiran što toalet ne radi, mokrio je ispred vrata lekarske sobe. Zimi dolaze skitnice i klošari, koji se greju u čekaonicama”, dodaje dr Dimitrijević, koja radi u Domu zdravlja „Voždovac”.
Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije kažu da su lekari primarne zdravstvene zaštite u nemilosti Ministarstva zdravlja i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Kako kažu, ministar ih naziva „čuvarima zdravstvene kapije”, pa se oni pitaju da li tu „kapiju” treba da brane svojim životima. (Mondo)
|
| |
|
 |
ludi_milojko Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 101

|
|
Svi su oni cvece , svi se drze hipokratove zakletve .... kad bi mogli i dusu bi naplatili nekome unesrecenom ... carski rez 500-1000e , slomljen kuk 500e za sve imaju tarife ...
I ja da dodjem sa trudnom zenom , i da me otkaci kao onaj tamo , verovtno bi imao jos neku kost polomljenu ... gde mu je hipokrat u onom slucaju bio ?
za babe. pelcere i beskucnike nemam komentar , to je samo tuzna slika danasnjice ...
|
_________________ Kazu da je u Beogradu odnos 5 zenskih osoba na jednog muskarca.
- Mojih 5 da mi se istog momenta jave  |
|
| |
|
 |
cika Kure Majstor

|
Godine: 54
Datum registracije: 25 Feb 2005 Poruke: 6913

|
|
Ma i neka ga je izlemao. Traziti dokumenta zeni da bi isla u porodilište je u najmanju ruku nečovečno
Ja sam ove godine u Grčkoj vodio ćerku u dom zdravlja u Kasandriji da vadi krv i uradili su za 2 minuta (uput je bilo parče papira na kome je lokalni lekar rukom ispisao sta trazi) bez trazenja pasoša i polise osiguranja na uvid. Potom su nas sa slicnim "uputom" poslali u Papageorgiju bolnicu i tamo nas primili i pregledali ponovo bez trazenja dokumenata. Verovali mi ljudi na reč sve što sam im rekao. Na kraju nas pošalju u specijalizovanu bolnicu za infektivne bolesti i tamo nam samo zatraze pasoše na uvid kad je trebalo da mala ostane da leži. Pa ko je bre lud da bez potrebe iskorištava zdravstvene resurse
Čim smo stigli u Srbiju, druga priča. U ponedeljak 03.07. me vrate iz socijalnog (trebalo je da mi overe uput za kontrolu kod pulmologa u Novom Sadu) da produzim overu knjizice koja je istekla u petak 30.6 (tad sam jos bio na moru). Da mi je bila frka tačno bih i ja nekog naterao da menja ličnu kartu
Mislim jesu stoka, a sa stokom zna se kako treba
|
|
|
| |
|
 |
viktorpop Upućeni član

|
Godine: 55
Datum registracije: 06 Jul 2005 Poruke: 382 Mesto: Kraljevo

|
|
|
Ma ne verujem da je iko dzabe prosao bez batina, ponasaju se kao da su bogovi po zdravstenim centrima. Jedan je imao srecu sto je ostao sa svim citavim kostima kad mi je supruga morala raditi reviziju trudnice i kad je vise puta bila u nesvesti sa temperaturom 41 stepen, a on kaze, EEjjj nacelnik ginekoloske klinike, posle 1,5h, "Pa pobogu sacekajte vidite da pijem kafu". Dobro mu je glava ostala na ramenima, evo sad sam se ponovo iznervirao. I da tragedija bude veca moj surak ga uzme za kuma posle godinu dana.
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|