:: |
| Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

|
Godine: 60
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Poznato je da nedelja ima sedam dana i da svaki dan ima svoje ime. U staro vreme, a ponegde i danas sedmica je zapocinjala Nedeljom.
Medutim, prihvaćeno je da početak nedelje započne prvim radnim danom, tj. Ponedeljkom. Verovatno će vas interesovati da saznate kako su tih sedam dana dobili svoja imena. Objašnjenje koje ćemo vam dati verovatno će zadovoljiti vašu radoznalost!
PONEDELJAK je prvi dan u sedmici. Ali u stara vremena, pre pojave hrisšanstva to nije bio. Tada je to bio drugi dan u nedelji i bio je posvećen Mesecu (Luna dies) pa je otuda i dobio ime u romanskim jezicima ”Iunedi. Kod slovenskih naroda ime je dobio po rečima ”posle nedelje.
UTORAK je drugi po redu dan u nedelji. Nekada je bio posvećen bogu Marsu pa je tako i nazivan: ”Mars dies, odnosno u romanskim jezicima "mardi". Kod nas je dobio ime po staroslovenskoj reči vtori drugi.
SREDA treći dan u nedelji bila je posvećena trgovini, odnosno bogu trgovine Merkuru. Naziv je bio adekvatan - ”Mercurius Dies, uspomena na boga Merkura je ostala i danas tako što je većina pijačnih dana baš u Sredu. Kod nas je Sreda dobila ime zbog toga što pada u ”sred nedelje".
ČETVRTAK je četvrti dan u sedmici i otuda i njegov naziv. Kod starih Slovena, nazivan je imenom Perun - dan, po vrhovnom bogu Perunu i smatran je kao najsrećniji dan za sve poslove, a naročito za početak poljskih radova, pa se u narodu naziva i ”zeleni četvrtak.
Inače, staroslovenski bog Perun je pandam grčkom bogu Zevsu ili rimskom Jupiteru čiji su dani, takode u četvrtak.
PETAK je peti dan u nedelji i zato nosi to ime kod nas. U starom Rimu bio je posvećen boginji Veneri pa je bio nazivan ”Vener Dies, ili kako se zove u romanskim jezicima ”venerdi.
SUBOTA je po gregorijanskom kalendaru šesti dan u nedelji, a ime je dobio od hebrejske reči ”shabat (sveti odmor), zbog toga što je kod nekih naroda to bio dan odmora, odnosno poslednji dan u nedelji. Kod Rimljana taj dan bio je posvećen bogu Saturnu. Po verovanju, tog dana ne treba započinjati ni sa kakvim poslovima.
NEDELJA je po savremenom kalendaru poslednji dan u sedmici. Taj dan je kao praznik uveo rimski car Konstantin označivši ga imenom ”opšti praznik, dakle dan kada niko ne treba da radi. Kod slovenskih naroda, taj dan je dobio ime po zabrani rada odnosno delanja. Otuda i ime ”ne djela, tj. dan kada se ne dela, ne radi!
|
|
 |
capriola Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 04 Apr 2005 Poruke: 19 Mesto: SU

|
|
|
imena su jos nastala za vreme turske imperije
|
|
|
| |
|
 |
Devey007 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 02 Jul 2005 Poruke: 9

|
|
Nema ničega prije kršćanstva, pa bog je stvorio zemlju i sve na njoj i on je odredio broj dana u tjednu i imena
|
_________________ Uvijek! |
|
| |
|
 |
esagic Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 52
Datum registracije: 06 Jul 2005 Poruke: 10 Mesto: Jelah

|
|
jes' al procital ti sta napisa Yasmin, staroslovenske rijeci su u korjenima nekih naziva, kad jos nije bilo ni krscanstva ovdje a ni Turaka....
sta bi tek rekao na hrvatske nazive mjeseci u godini
|
|
|
| |
|
 |
ZaklinaPop Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 11 Jul 2005 Poruke: 33 Mesto: Kraljevo

|
|
|
staroslovenske reci su u korenu svega... i u vedama ih ima a koliko sam ja citala to su najstarije knjige na svetu
|
|
|
| |
|
 |
Ktantonet Upućeni član

|
Godine: 49
Datum registracije: 06 Sep 2004 Poruke: 285 Mesto: Israel/Srbija

|
|
Posto se u zadnjih pet godina ucim Hebrejskim jezikom i poreklom reci u istom samim tim sam pocela da se interesujem korenima reci i u Srpskom jeziku od kojih sam mnoge i sama znala da izvucem ali naravno ne iz svih pa su mi tako evo sve do sada nejasni bili Utorak i Nedelja iz kojih nikako nisam mogla da izvucem koren. I sada kada sam ovo procitala sam bas zadovoljna da sam uz Yasmin pomoc odgonetnula i ta dva dana
|
|
|
| |
|
 |
MilosJS Iskusni član

|
Godine: 45
Datum registracije: 15 Jul 2005 Poruke: 778 Mesto: Sid

|
|
|
Joj, tesko je o tome raspravljati.
|
|
|
| |
|
 |
dalmil Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 49
Datum registracije: 25 Avg 2004 Poruke: 31 Mesto: Vrnjacka Banja

|
|
Veoma zanimljivo . . .
A da ima dan sestak u nedelji koje ime bi bilo?
|
|
|
| |
|
 |
titanij Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 20 Jul 2005 Poruke: 8

|
|
|
ma to ej jso iz proslosti nasi stari su tak se sjetili
|
|
|
| |
|
 |
nick2005 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 19 Okt 2005 Poruke: 71

|
|
|
Cestitam veoma informativno.
|
|
|
| |
|
 |
zlajainfo Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 27 Okt 2005 Poruke: 3

|
|
|
super pojasnjeno .. hvala ..
|
|
|
| |
|
 |
R-U-K-I Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 40
Datum registracije: 26 Okt 2005 Poruke: 7

|
|
|
Mislom da su imena dana nastala jos u Rimskom carstvu.
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|