:: |
| Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Uredbom Vlade Srbije obezbeđene su penzije za sve umetnike. Prema prvim računicama, ček će vredeti oko 100.000 dinara. Nekada su umetnike klasifikovali kao društveno-političke radnike, a prosečan glumac je imao dva načina da preživi. Prvi su bile takozvane tezge, a drugi političko angažovanje. Danas se dešava da i najbolji glumci igraju u ispodprosečnim reklamama, ali je jasno da se tako neće obezbediti za stare dane. Glumci su u boljoj poziciji. Život pisaca i slikara je mukotrpan. Umetnici Srbije, odnosno oni koje predloži posebna komisija, po najnovijoj odluci Vlade, imaće pravo na doživotnu nacionalnu penziju, a prema prvim računicama njihov penzionerski ček vredeće najmanje 100.000 dinara. Status najzaslužnijih biće stican prema precizno određenim kriterijumima. To će procenjivati devetočlana komisija koju će imenovati Vlada Srbije. Ministarstvo kulture će delegirati četiri člana iz reda aktivnih umetnika, a pet će biti birano iz esnafskih udruženja.
Pravo na penziju imaće oni koji se umetničkom delatnošću bave neprekidno poslednjih 20 godina. Komisija će imati i težak zadatak da proceni umetnički doprinos kulturi Srbije, a u obzir će biti uzeti i nagrade i priznanja i stručne kritike i prikazi objavljeni u relevantnim medijima. Pravo na kandidaturu neće imati vlasnici, suvlasnici i preduzetnici privrednih društava.
Osnovni kriterijumi biće naknadno pretočeni u pravilnik o sticanju nacionalnih penzija, a biće precizno obrazložen i način bodovanja.
Gorica Mojović za Blic kaže da je pokrenula inicijativu i napisala tekst uredbe još prošlog decembra. „Važno mi je i drago da je Vlada sada donela takvu odluku. Ministar finansija Mlađan Dinkić je to prihvatio, Ministarstvo finansija uobličilo Uredbu, i to je ušlo u budžet Ministarstva. Ono što je, između ostalog, tu bitno jeste to da nema razlike između penzionera iz radnog odnosa i samostalnih umetnika. Nema ograničenja kada je reč o broju nosilaca. Istina, moj predlog je bio da to budu najveće penzije u Srbiji, a odluka Vlade je da to bude pet prosečnih plata”, kaže Gorica Mojević.
Odluka države izazvala je zadovoljstvo u umetničkim krugovima. Mnogi se raduju odluci, žale za mnogim velikanima koji takvu počast države nisu dočekali, a saglasni su da je reč o humanom i dugo očekivanom gestu države. Kažu i da brinu da bi komisija mogla početi da penzije deli i estradnim zvezdama. (Blic)
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
miroslaw Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 47
Datum registracije: 19 Mar 2006 Poruke: 2

|
|
Sad su umetnici bili mucenici i zato treba napraviti selekciju. Njima dati penziju od 100 000din, jel im je bilo tesko a ljudima koji imaju npr. zemljoradnicku penziju i invalidima dati 8 000 - 9 000din, posto su oni imali mnogo laksi zivot!!!
Jos jedno selektivno odvajanje, dajmo onima sto imaju jos vise!
|
|
|
| |
|
 |
Sheggy-po Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 47
Datum registracije: 14 Jul 2006 Poruke: 55 Mesto: Pozarevac / Braunau

|
|
|
Ova varijanta je 100% ok kad vec niko nije bio pametan da donese uredbu o penzijskom osiguranju ranije ali nije realno da im penzija, ako sam ja dobro shvatio na mesecnom nivou bude 100 000din. ili vec onih 5 prosecnih plata jer je vecina umetnickog sveta lepo zivela i imala vise nego pristojne honorare dok npr. invalidi imaju do 10 000!!!
|
_________________ Kad umrem i kad me odnesu dodjite dusmani da vam dam adresu!!! |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|