:: |
| Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Ministar odbrane doneo je odluku o prodaji dela viška ubojnih sredstava, formirana je komisija za određivanje prodajne cene i ostalih uslova za prodaju. Raspisivanje tendera očekuje se do kraja godine. MO - Uprava za snabdevanje - nema tačan podatak o kvalitetu municije koja je eksplodirala u skladištu u Paraćinu, niti tačnu specifikaciju sredstava koja su eksplodirala. Konkretno, za municiju kalibra 20 milimetra, koja je prema izveštaju istražnog sudije bila uzročnik eksplozije, mogu reći da nije bilo interesovanja za izvoz, kaže za „Blic“ Milutin Kovačević, načelnik Odseka za uvoz i prodaju naoružanja Ministarstva odbrane.
Zbog čega ta municija nije data na prodaju, kada joj već nije istekao rok?
- Da bi Uprava za snabdevanje pristupila prodaji naoružanja i ubojnih sredstava, potrebno je da se ta sredstva oglase suvišnim za potrebe Vojske Srbije i da se donese odluka ministra odbrane o prodaji. S obzirom na to da Uprava za snabdevanje nije dobila nijedan od ova dva dokumenta, nije mogla da se vrši prodaja.
Krajem 2003. godine doneti su prvi sanduci sa ovom municijom u Paraćin. Odakle i po čijem nalogu?
- Nije mi poznato, jer to nije u nadležnosti Uprave za snabdevanje, već jedinica Generalštaba.
Postoji sumnja da se od 1999. višak naoružanja švercuje. Imate li vi nekih indicija o tome?
- Ne postoji mogućnost da se pare od prodaje naoružanja usmere na neki drugi račun, osim na račun MO, preko trezora NBS, i to od decembra 2005. godine. Za svaki izvoz naoružanja zaključuje se ugovor, a finansijska sredstva se po instrukciji ove uprave uplaćuju na račun MO. Može da se desi da neko ukrade pištolj ili par komada metaka, ali kada govorite o švercu, to podrazumeva iznošenje naoružanja i ubojnih sredstava u velikim količinama, kamionima, što je praktično nemoguće jer bi se brzo otkrilo.
U martu podgorička policija zaustavila je šleper koji je bez odgovarajućih papira napustio Srbiju, i u njemu pronašla više od 1.000 automatskih pušaka i eksplozivnih naprava.
- Preduzeće koje se bavilo izvozom („SDPR - Jugoimport Monte“) imalo je uredan nalog ove uprave za preuzimanje tačno definisanog asortimana naoružanja po tipu i količini, sa spiskom lica (brojevi ličnih karata ili pasoša) koja preuzimaju sredstva, kao i tipu prevoznog sredstva sa registarskim oznakama. Međutim, moram dodati da se dešava da od momenta izdavanja naloga do momenta preuzimanja naoružanja može proći desetak dana, te može doći i do promene prevoznog sredstva i osoba koje vrše prevoz, ali je obaveza izvoznika da o tome obavesti ovu upravu kako bi se izvršila dopuna naloga. Za tih hiljadu komada, nije reč o švercu.
Ako nije reč o švercu, koliko je tačno Vojska zaradila od prodaje te robe?
- Po tom nalogu izvršeno je preuzimanje samo dela naoružanja iz predmetnog ugovora. Precizan podatak o iznosu ugovora nemam kod sebe, a finansijska sredstva od izvezenog naoružanja uplaćena su u skladu sa odlukama tadašnjeg ministra odbrane, na račun Fonda za reformu sistema odbrane.
Koliko novca je Vojska zaradila u poslednjoj godini od prodaje oružja?
- Ukupno, u poslednjih godinu dana oko milion dolara uplaćeno je u trezor Narodne banke Srbije od prodaje viška naoružanja. Taj novac prebačen je Vojsci i potrošen je za kupovinu energenata, hrane i za osnovne potrebe sistema odbrane. Najveća količina naoružanja izvezena je u Kanadu i Sjedinjene Američke Države, preko državnih i privatnih firmi koje se bave trgovinom naoružanja.
Koliko se privatnih firmi u Srbiji bavi izvozom naoružanja?
- Za spoljnotrgovinski promet kontrolisane robe registrovano je 105 firmi, privatnih i državnih, oko 70 odsto privatnih i 30 odsto državnih, ali to ne znači da se sve te firme bave i spoljnotrgovinskim prometom naoružanja i vojne opreme. Do sada je za spoljnotrgovinski promet naoružanja interes iskazalo oko 50 privatnih i društvenih preduzeća.
Izvor: Blic
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
Crno i zlatno Banovan! Šetaj svoju štiklu

|
Datum registracije: 18 Okt 2006 Poruke: 2778

|
|
ne znam zašto je to uopće potrebno
|
_________________ -gledao sam sinoć zvijezde na nebu i pitam koja je tvoja, da je skinem i tebi sreću donesem, samo da budeš moja...
-ne treba meni zvijezda sa neba ja sam obična žena, meni samo treba kada se probudim netko da mi kaže: dobro jutro moja voljena, dal te itko voli kao ja? |
|
| |
|
 |
please Odomaćeni član

|
Datum registracije: 25 Apr 2006 Poruke: 1427 Mesto: pogresna drzava

|
|
vise trgovaca oruzjem nego biblioteka mislim
|
_________________ www.ONE.org |
|
| |
|
 |
Crno i zlatno Banovan! Šetaj svoju štiklu

|
Datum registracije: 18 Okt 2006 Poruke: 2778

|
|
| please je napisao/la sledeće: | vise trgovaca oruzjem nego biblioteka mislim |
neće valjda opet zaratiti
|
_________________ -gledao sam sinoć zvijezde na nebu i pitam koja je tvoja, da je skinem i tebi sreću donesem, samo da budeš moja...
-ne treba meni zvijezda sa neba ja sam obična žena, meni samo treba kada se probudim netko da mi kaže: dobro jutro moja voljena, dal te itko voli kao ja? |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|