:: |
| Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Dan u Švedskoj zimi kratko traje - sviće tek u 9.30, a sunce zalazi već u 14.30 časova, a višečasovni mrak kod mnogih izaziva depresiju. Lekari preporučuju ljudima da se bar jedan sat dnevno izlože beloj svetlosti, takozvanoj luminoterapiji, koja se obično radi u bolnicama, a jedan Šveđanin odlučio dje a tu uslugu ponudi gostima svog kafića u Stokholmu. Udobno smešteni u bele fotelje i u belim bluzama, njegovi gosti izlažu se beloj svetlosti kako bi izbegli zimsku depresiju. Fasada „Ljuskafea” izgleda kao fasada bilo kojeg drugog kafića, ali je enterijer potpuno drugačiji, prenosi francuska agencija AFP. Belu svetlost, intenzivnu ali ne i zaslepljujuću, emituju posebne neonske sijalice sa plafona, čime se postiže i osećaj topline i smirenosti.
„Otvorio sam kafić pre tri godine, jer sam i sâm pre nekoliko godina bio u depresiji zbog nedostatka svetlosti”, priča Martin Silvan (34). „Pomislio sam da nije prijatno ići u bolnicu na seanse luminoterapije. Onda sam napustio poljoprivredu i otvorio kafić”, kaže vlasnik „Ljuskafea”.
Kafe je od oktobra sve posećeniji - pošto su dani sve kraći. Svakog jutra na svetlosnu seansu dolazi pedesetak ljudi.
„Zimi mi sve izgleda dosadno. Ništa mi se ne radi, nemam snage i strašno sam umorna. Prošle godine sam dolazila u ´Ljuskafe´ i bolje sam se osećala”, priča Anki Lever, koja radi u jednoj međunarodnoj organizaciji za razvoj.
„Ljuskafe” su podržali i lekari. „To je alternativna, veoma ozbiljna i profesionalna terapija”, rekao je profesor Maj-Liz Peršon sa psihijatrijskog odeljenja bolnice u gradu Karolinska.
Procenjuje se da u svetu između 0,5 i tri odsto populacije boluje od depresije zimi. „U Švedskoj je to više, čak do osam odsto stanovništva”, kaže Peršon i dodaje da je ljudskom organizmu potrebna svetlost za lučenje melatonina, hormona koji utiče na bioritam.
„´Ljuskafe´ je zaista dobro rešenje za veliki broj ljudi. Prijatno je i nije kao u bolnici. To je dobra terapija i za upoznavanje drugih ljudi”, ističe Peršon. Prema njegovim rečima, da bi terapija bila uspešna, potrebno je izlaganje svetlosti svakog dana, po jedan sat, tokom najmanje dve nedelje. (Beta)
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
maza- ¤¤Wonder Woman¤¤

|
Datum registracije: 11 Mar 2006 Poruke: 11442 Mesto: Bogu iza nogu...

|
|
Kao prvo ovo kad svice i kad se smrkava nije istina.. To nije u cijeloj Svedskoj, jer je svedska veoma duga zemlja. A ovaj kafic je pravo dobro napravljen. Imaju svijetla di se covjek nebi nadao..na pr. izpod klupa i iza zavjesa.. I nisu sva svijetla bijela..
Pravo je cool kafic..
|
|
 |
damir_tz Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 08 Jan 2006 Poruke: 85

|
|
Pravo je to dobro u Svedskoj u toj kafani pa ja bi tamo bio 24 sata taman bi spojio ugodno i korisno i hobi   
|
|
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
| Annabel_Lee je napisao/la sledeće: | Dan u Švedskoj zimi kratko traje - sviće tek u 9.30, a sunce zalazi već u 14.30 časova, a višečasovni mrak kod mnogih izaziva depresiju. |
Nije onda ni cudo sto Finska ima najveci broj samoubistava u celoj Evropi...
|
|
 |
alhemicar Prijatelj foruma

|
Datum registracije: 09 Maj 2005 Poruke: 3412

|
|
|
sad koliko ce pomoci ne znam - ali ideja zvuci veoma intresantno
|
|
|
| |
|
 |
aleksandar111 Upućeni član

|
Godine: 40
Datum registracije: 11 Apr 2005 Poruke: 417 Mesto: Herceg Novi

|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|