www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

U kafanu po svetlost
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
Annabel_Lee
ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
<b>ஐ NaUgHtGeLiC ஐ</b>

Godine: 43

Datum registracije: 02 Feb 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Dec 01, 2006 1:44 pm    Naslov poruke: U kafanu po svetlost Na vrh strane Na dno strane

Dan u Švedskoj zimi kratko traje - sviće tek u 9.30, a sunce zalazi već u 14.30 časova, a višečasovni mrak kod mnogih izaziva depresiju. Lekari preporučuju ljudima da se bar jedan sat dnevno izlože beloj svetlosti, takozvanoj luminoterapiji, koja se obično radi u bolnicama, a jedan Šveđanin odlučio dje a tu uslugu ponudi gostima svog kafića u Stokholmu. Udobno smešteni u bele fotelje i u belim bluzama, njegovi gosti izlažu se beloj svetlosti kako bi izbegli zimsku depresiju. Fasada „Ljuskafea” izgleda kao fasada bilo kojeg drugog kafića, ali je enterijer potpuno drugačiji, prenosi francuska agencija AFP. Belu svetlost, intenzivnu ali ne i zaslepljujuću, emituju posebne neonske sijalice sa plafona, čime se postiže i osećaj topline i smirenosti.
„Otvorio sam kafić pre tri godine, jer sam i sâm pre nekoliko godina bio u depresiji zbog nedostatka svetlosti”, priča Martin Silvan (34). „Pomislio sam da nije prijatno ići u bolnicu na seanse luminoterapije. Onda sam napustio poljoprivredu i otvorio kafić”, kaže vlasnik „Ljuskafea”.

Kafe je od oktobra sve posećeniji - pošto su dani sve kraći. Svakog jutra na svetlosnu seansu dolazi pedesetak ljudi.

„Zimi mi sve izgleda dosadno. Ništa mi se ne radi, nemam snage i strašno sam umorna. Prošle godine sam dolazila u ´Ljuskafe´ i bolje sam se osećala”, priča Anki Lever, koja radi u jednoj međunarodnoj organizaciji za razvoj.

„Ljuskafe” su podržali i lekari. „To je alternativna, veoma ozbiljna i profesionalna terapija”, rekao je profesor Maj-Liz Peršon sa psihijatrijskog odeljenja bolnice u gradu Karolinska.

Procenjuje se da u svetu između 0,5 i tri odsto populacije boluje od depresije zimi. „U Švedskoj je to više, čak do osam odsto stanovništva”, kaže Peršon i dodaje da je ljudskom organizmu potrebna svetlost za lučenje melatonina, hormona koji utiče na bioritam.

„´Ljuskafe´ je zaista dobro rešenje za veliki broj ljudi. Prijatno je i nije kao u bolnici. To je dobra terapija i za upoznavanje drugih ljudi”, ističe Peršon. Prema njegovim rečima, da bi terapija bila uspešna, potrebno je izlaganje svetlosti svakog dana, po jedan sat, tokom najmanje dve nedelje. (Beta)

maza-
¤¤Wonder Woman¤¤
¤¤Wonder Woman¤¤

Datum registracije: 11 Mar 2006
Mesto: Bogu iza nogu...

sweden.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 02, 2006 4:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kao prvo ovo kad svice i kad se smrkava nije istina.. To nije u cijeloj Svedskoj, jer je svedska veoma duga zemlja. A ovaj kafic je pravo dobro napravljen. Imaju svijetla di se covjek nebi nadao..na pr. izpod klupa i iza zavjesa.. I nisu sva svijetla bijela..
Pravo je cool kafic..

damir_tz
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 08 Jan 2006

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 02, 2006 7:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pravo je to dobro u Svedskoj u toj kafani pa ja bi tamo bio 24 sata taman bi spojio ugodno i korisno i hobi Very HappyVery HappyVery HappyVery Happy

coco_bill
Zli carobnjak-lingvista
Zli carobnjak-lingvista

Godine: 46

Datum registracije: 22 Mar 2006
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 03, 2006 6:18 am    Naslov poruke: Re: U kafanu po svetlost Na vrh strane Na dno strane

Annabel_Lee je napisao/la sledeće:
Dan u Švedskoj zimi kratko traje - sviće tek u 9.30, a sunce zalazi već u 14.30 časova, a višečasovni mrak kod mnogih izaziva depresiju.

Nije onda ni cudo sto Finska ima najveci broj samoubistava u celoj Evropi...

ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı

alhemicar
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Datum registracije: 09 Maj 2005

usa.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 03, 2006 6:26 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

sad koliko ce pomoci ne znam - ali ideja zvuci veoma intresantno

aleksandar111
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 40

Datum registracije: 11 Apr 2005
Mesto: Herceg Novi

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 03, 2006 1:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

zanimljivo...

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> U kafanu po svetlost Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon