:: |
| Autor |
Poruka |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
Japanski znanstvenici uspjeli su dobiti slatki miris vanilije od zadnje stvari koja bi vam pala na pamet. Idući put kad krenete naručiti kuglicu sladoleda od vanilije, dvaput promislite! U prvom eksperimentu 'recikliranja' koji se sastojao od jednosatnog zagrijavanja i procesa gnječenja pod tlakom, kravlji izmet iskorišten je za proizvodnju vanilina, glavnog sastojka zrna vanilije, objavila je otkriće japanska znanstvenica Mayu Yamamoto, a prenosi hrvatski portal za recepte i vijesti iz gastronomije Gastro.hr.
Ekstrakt vanilina iz izmeta mogao bi se koristiti u proizvodnji šampona ili aromatičnih svijeća, no nije namijenjen za prehranu, kaže Yamamoto, inače zaposlenica državnog Istraživačkog instituta u Međunarodnom medicinskom centru u Japanu.
U usporedbi s običnom vanilijom "ova komonenta je identična, ali moglo bi ljudima biti teško da je prihvate u hrani, jer prema posljednim pravilima, na hrani treba biti označeno porijeklo sastojaka", rekla je ona.
Izmet životinja koje se hrane travom je bogat ligninom, kemijskim sastojkom koji se nalazi u biljkama i drveću te se taj sastojak koristi za dobijanje arome vanilije, objasnila je Yamamoto, dodajući da je proizvodnja vanilina iz balege jeftinija od proizvodnje vanilina iz biljke vanilija.
"Lignin je vrlo teško rastaviti. Farmeri se često suočavaju s teškoćom gdje mogu pravilno odložiti životinjski izmet. Pokušali smo riješiti ovaj problem s reciklirajuće točke gledišta", rekla je.
Nakon što se dobije ekstrakt vanlije, izmet se opet može pretvoriti zemlju, tvrdi ona.
Tim japanskih znanstvenika ovaj projekt proveo je u suradnji s japanskom kemijskom tvrtkom Sekisui Chemical.
Cilj im je razviti stroj koji će se nositi s tonama izmeta dnevno te ga za dvije do tri godine iskoristiti u 'praktične svrhe'.
Više:
www.gastro.hr
Net.hr
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
| |
|
 |
*OpasnaMackica* Banovan! djavolce domaci.de

|
Godine: 71
Datum registracije: 22 Apr 2006 Poruke: 2171 Mesto: novi sad

|
|
|
zgadi mi se vanila
|
ego, dixy, najbolje cure bubim vas lepotice |
|
| |
|
 |
Zloky Dobro upućeni član

|
Godine: 38
Datum registracije: 17 Jan 2006 Poruke: 687 Mesto: Buna

|
|
Dođem u slastičarnu i pitam*daj mi jagodu i govnetinu*
|
_________________ Ništa mi ne može ovaj DaN pokvarit!!!!!!!!!!!!! |
|
| |
|
 |
aleksandar111 Upućeni član

|
Godine: 40
Datum registracije: 11 Apr 2005 Poruke: 417 Mesto: Herceg Novi

|
|
mmmmm...zvuci mi primamljivo...pih
|
|
|
| |
|
 |
EGO! Stojke's bitch!

|
Godine: 35
Datum registracije: 25 Sep 2006 Poruke: 5644 Mesto: U svom svetu tame,ušuškana u kolevci samoće i neostvarenih želja,izgubljena u sopstvenom životu

|
|
Tebra, više neću jesti vanilu ni da mi plate... Odvratno!
I nema šanse da perem kosu sa govnima... Odvratno....
|
_________________ Baš je dobro biti ja,
ni sa kim se ne bih menjala,
i kad bih se opet rodila,
ja bih opet bih bila ja!
* B.I.T.C.H. 4EVER *
Being In Total Control of Herself
 |
|
| |
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
| |
|
 |
tomo zg Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 28 Dec 2006 Poruke: 57

|
|
vaniliju vise ne jedem
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|