:: |
| Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Upotreba pojmova Srbi i Srbijanci, koji označavaju razliku između etničke i državne pripadnosti, bila je tema Tanjugove tribine „Četvrtkom u šest”. Prema rečima sociologa Milovana Mitrovića sa Pravnog fakulteta, ovim pojmovima može se odrediti državni, regionalni i etnički identitet, prostorna i istorijska dimenzija, ali se u Srbiji oni prevashodno vezuju za pitanja političke prirode. Biti Srbin, kako je rekao, znači etničku pripadnost u Srbiji, dok su Srbijanci svi oni koji žive u Srbiji ma kojoj naciji pripadali. „Srbijanac je stanovnik Srbije sa svim ljudskim i građanskim pravima koji, pored ostalog, može da utiče na izbor vlasti u Srbiji”, rekao je sociolog Jovo Bakić sa beogradskog Filozofskog fakulteta.
On je naglasio da se ovaj pojam odnosi na Mađare, Vlahe, Crnogorce i pripadnike drugih nacija koji žive u Srbiji i žele da utiču na formiranje političkog života. Učesnici tribine zaključili su da bi se „srbijanstvo moglo postaviti kao politički projekat”, ako se ima u vidu da je Srbija kroz istoriju bila država svih svojih građana. Naglašeno je, takođe, da se ovom temom, a i mogućim projektom, može otvoriti bezbroj pitanja koja se u krajnjoj liniji svode na identitet - državni, politički ili etnički. (Tanjug)
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
Sheggy-po Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 48
Datum registracije: 14 Jul 2006 Poruke: 55 Mesto: Pozarevac / Braunau

|
|
|
Ispascemo mi bogami Srbi po sluzbenoj duznosti do kraja!!!
|
_________________ Kad umrem i kad me odnesu dodjite dusmani da vam dam adresu!!! |
|
| |
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
|
Ne znam, Srbin ili Srbijanac, meni je to nekako uvijek značilo jedno te isto - pripadnik naroda koji dobro igra kolo, veseljak, voli jesti pasulj i gibanicu, ljudi s kojima se ja često dosta dobro slažem... itd...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
Sebe sam uvek smatrao za Srbina, a "Srbijanac" je naziv za Srbe u "uzoj Srbiji", bar ovde u Vojvodini. Mada, ne vidim neku razliku: i stanovnike Banata zovu i Banacani i Lale, pa je to opet jedno te isto.
Ukratko: nije sija nego vrat.
|
|
 |
viktorpop Upućeni član

|
Godine: 55
Datum registracije: 06 Jul 2005 Poruke: 382 Mesto: Kraljevo

|
|
Nikako ne razumem dokle vise takvo polemisanje i definicija da su Srbi samo oni van Srbije a da smo mi koji zivimo u Srbiji samo Srbijanci , te etnicki, te trt-mrt.
Srbi su brate srbi gde god bili. Sebe nikad nisam deklarisao kao Srbijanca vec uvek i samo uvek Srbin a ti veliki mislioci mogu da razglabaju koliko god hoce.
|
|
|
| |
|
 |
Srednjoskolka Odomaćeni član

|
Godine: 38
Datum registracije: 16 Sep 2005 Poruke: 1217 Mesto: CRNA GORA

|
|
|
ja sebe smatram srpkinjom iako sam rodjena i zivim u cg,to mi je etnicka pripadnost,a srbijanci su za mene oni srbi koji zive u srbiji,dakle ja samcrnogorka srpskog porijekla,ne vidim zasto ljudi prave zbrku povodom toga,stvar je jasna...SRBI SMO
|
_________________ Sveca,pri kojoj je citala knjigu punu iznenadjenja,obmana,jada i zla,planu jasnijom no igda dotla svetloscu,osvetli joj sve sto je pre bilo u mraku,poce puckerati i gasiti se i zauvek se ugasi... |
|
| |
|
 |
therkon_xxx Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 36
Datum registracije: 12 Jan 2006 Poruke: 114 Mesto: BGD

|
|
Srbi kao narod su potekli od starog naroda SERBI koji su na ovoj teritoriji oduvek!
SERBI su medju 5 najstarijih naroda na planeti... Ima i knjiga! Zove se po njima SERBI!
Ima dosta slika i dokaza... Cak ima i dokaza da su Spartanci poreklom SERBI!
A mi SRBI imamo cast da poticemo iz tog naroda!
SRBIJA DO TOKIA! 8)
|
_________________ xxx |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|