:: |
| Autor |
Poruka |
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~

|
Godine: 40
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~

|
|
"Jedan pušač - mnogo žrtava" slogan je pod kojim će se širom zemlje obeležavati 31. januar, Nacionalni dan bez duvanskog dima.
Dim koji udiše nepušač sadrži preko četiri hiljade štetnih materija i smatra se štetnijim od "glavnog dima", saopštio je beogradski Zavod za javno zdravlje povodom 31. januara.
Kako se navodi u saopštenju Gradskog zavoda, dim koji nepušač udiše sadrži mnogo veću koncentraciju toksina i nikotina jer ne prolazi kroz filter cigarete, a čini čak 85 odsto dima koji pasivni pušač udiše.
Američka Agencija za zaštitu životne sredine proglasila je duvanski dim za najveći zagadjivač vazduha u zatvorenom prostoru i svrstala ga u A klasu kancerogenih materija za ljude, jer on sadrži otrovne materije poput benzena, benzopirena, ugljen monoksida, amonijaka, formaldehida, cijanovodonične kiseline, acetona, akroleina, nikotina i mnogih drugih.
Smatra se da je 50 odsto sve dece u svetu izloženo duvanskom dimu, zbog roditelja pušača i bliskih odraslih osoba iz okruženja, a ugrožena su i pre rodjenja, ako je majka pušač, navodi se u saopštenju.
Prema nedavno obavljenim istraživanjima zdravlja stanovništva u Srbiji, utvrdjeno je da se od 2000. godine broj pušača smanjio za pet odsto, a da je izloženost nepušača duvanskom dimu na radnom mestu smanjena za 5,3 odsto, a izloženost dece dimu za 14 odsto.
Strategija za smanjenje pasivnog pušenja podrazumeva smanjenje kontakta s pušačima, pre svega edukacijom, jer zakonska regulativa nije od velike koristi u privatnim kućama i automobilima, navodi se u saopštenju.
(MONDO)
|
|
|
| |
|
 |
Celik19 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 30 Sep 2006 Poruke: 77

|
|
barem necu jos 30 godina pusti ako mi odu zivci mozda nekad i pocnem pusti
|
|
|
| |
|
 |
Rakelly Upućeni član

|
Godine: 55
Datum registracije: 24 Feb 2006 Poruke: 449 Mesto: Valjevo

|
|
|
Ruznu naviku trovanja sebe i okoline duvanskim dimom, prestao sam upraznjavati pre otprilike pet godina. Jednostavno sam odlucio tako. Medjutim, ostao je problem udisanja dima na radnom mestu, obzirom da su nepusaci u mojoj kancelariji u manjini, a ne zelim da se zameram sa kolegama "isterujuci" pravdu. Doduse, prozor koji redovno otvaram kada preteraju, utice pozitivno, narocito u zimskom periodu.
|
|
|
| |
|
 |
ekonomista87 Upućeni član

|
Godine: 38
Datum registracije: 20 Sep 2006 Poruke: 278 Mesto: Vojvodina, Pancevo

|
|
|
eto danas nisam ni jednu, do sada, a da li cu.......... izdrzati ne znam
|
|
|
| |
|
 |
balavi Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 47
Datum registracije: 11 Sep 2006 Poruke: 32

|
|
Posto je praznik u to ime idem sebe da castim tompusom
|
|
|
| |
|
 |
jedna_plavusha17 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 25 Jan 2007 Poruke: 4

|
|
stetno je, stetno, al *ebiga kad je lipo.... navika...
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|