:: |
| Autor |
Poruka |
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~

|
Godine: 40
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~

|
|
Londonski supermarket za prodaju elektronske opremne "PC World" saopštio je da više neće prodavati uređaje za čuvanje podataka poznate kao flopi (floppy) diskovi. Prodaja prestaje kada se potroše sadašnje zalihe, koje su veoma male. Svet se tako polako oprašta od jednog od „najstarijih prijatelja” personalnih kompjutera, koji je postao „zastarela oprema” u svetu elektronike, koji se razvija verovatno bržim tempom nego bilo koja druga oblast na Zemljinoj kugli. Za nestanak popularnog flopija, koji je milionima ljudi godinama pomagao da sačuvaju podatke ili ih bezbedno prenesu sa jednog mesta na drugo, pre svega je „kriv” njegov ograničen kapacitet memorije - svega 1,44 megabajta, u poređenju sa i do 2.000 puta više podataka, koliko danas može da sačuva i prenese USB uređaj.
Samo mali procenat personalnih računara danas se prodaje sa „drajvovima” za flopi.
„Flopi disk je zastareo i, jednostavno, nije više u stanju da se takmiči sa novim uređajima”, izjavio je za Bi-Bi-Si Brajan Magrat, komercijalni direktor "PC Worlda".
Tokom 1998. u svetu je prodato oko dve milijarde flopi diskova. Lane je potražnja pala na svega 700.000. Svega oko dva odsto personalnih računara i „laptopova” koje "PC World" danas prodaje ima mogućnost korišćenja flopija, a do leta će i oni biti rasprodati. Novi neće biti nabavljani.
Prvi flopi - koji je 1971. konstruisala grupa kalifornijskih inženjera, predvođenih Alenom Šugartom, a proizveo Aj-Bi-Em (IBM) - pozdravljen je u svetu kao revolucionarni uređaj. (Tanjug)
|
|
|
| |
|
 |
red_devil Upućeni član

|
Godine: 36
Datum registracije: 09 Sep 2005 Poruke: 330

|
|
hehe... bilo je i vrijeme....
floppy... eee to su bila vremena
|
|
|
| |
|
 |
dado_GTI Dobro upućeni član

|
Godine: 37
Datum registracije: 18 Jan 2006 Poruke: 545 Mesto: Zagreb

|
|
|
sta nije vec otisao,tko jos danas koristi 3.5 floppy
|
|
|
| |
|
 |
Baraba Džentlmen

|
Godine: 50
Datum registracije: 02 Sep 2005 Poruke: 25413 Mesto: Na livadi, na zelenoj travi

|
|
Koristim ja, kod mene se koristi josh i 8,0 zoll floppy.
Tehnika je chudo...
|
| |
|
 |
red_devil Upućeni član

|
Godine: 36
Datum registracije: 09 Sep 2005 Poruke: 330

|
|
| dado_GTI je napisao/la sledeće: | | sta nije vec otisao,tko jos danas koristi 3.5 floppy |
kod mene je juce dolazio drug da mu prebacim sa floppya nekakve dokumente na usb stick, posto nema floppy drive na laptopu...
|
|
|
| |
|
 |
ekonomista87 Upućeni član

|
Godine: 38
Datum registracije: 20 Sep 2006 Poruke: 278 Mesto: Vojvodina, Pancevo

|
|
zbogom bilo je lepo dok je trajalo
|
|
|
| |
|
 |
wancha Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 04 Dec 2006 Poruke: 7

|
|
|
Ja sam flopi odbacio cim sam nabavio USB!
|
|
|
| |
|
 |
Rakelly Upućeni član

|
Godine: 55
Datum registracije: 24 Feb 2006 Poruke: 449 Mesto: Valjevo

|
|
Zaista je zastareo. Ne koristim ga uopste vec vise od dve godine. A i dok sam ga koristio, mogao je da posluzi samo za tekstualne dokumente i jedva za neku sliku.
Sledeci na redu (za par godina) sigurno je CD, jer vec sada gubi bitku sa DVD nosacem podataka.
A kada "Blue ray" ili neki drugi standard zazivi......ode i DVD u penziju.
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|