:: |
| Autor |
Poruka |
nastasenjka ~daydreaming~

|
Datum registracije: 04 Mar 2005 Poruke: 34840 Mesto: medju javom i med snom

|
|
Usvojen Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata Univerziteta u Beogradu
Kopiranje udžbenika je strogo zabranjeno
BEOGRAD - Studenti koji budu uhvaćeni da neovlašćeno umnožavaju i kopiraju udžbenike mogu krivično odgovarati. Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata Univerziteta u Beogradu, koji je upravo usvojen, propisuje da zbog kopiranja studenti mogu biti kažnjeni opomenom, ukorom, strogim ukorom, privremenim udaljavanjem ili isključenjem sa fakulteta.
Dušan Zlokolica, predstavnik studenata u Senatu Univerziteta u Beogradu, naglašava da je navedeni pravilnik usvojen tek posle višemesečnih pregovora studenata i profesora.
- U prvoj verziji pravilnika profesori su tražili da bude kažnjen svaki student koji uči iz fotokopiranog udžbenika. To nije izvodljivo jer na mnogim fakultetima studenti moraju da fotokopiraju neke veoma stare knjige, nekih, opet, nema u bibliotekama, a neke su na stranim jezicima. Senat je zbog toga usvojio sve izmene koje su predložili studenti tako da će od sada biti kažnjeni samo oni studenti i fotokopirnice koji umnožavaju knjige radi dobiti - objašnjava Zlokolica.
Pored fotokopiranja, studenti mogu biti kažnjeni i ako krše red na predavanjima, na neki način nanose materijalnu štetu Univerzitetu, ali i ukoliko vređaju nastavnike, dolaze na predavanja pijani ili pod dejstvom droga. U teže disciplinske povrede smatra se korišćenje nedozvoljenih sredstava na ispitu, polaganje ispita umesto nekog drugog, prepravka i upis podataka u javne isprave, krađa imovine Univerziteta, izazivanje i učešće u tučama u prostorijama Univerziteta, izražavanje nacionalne, verske, rasne i druge netrpeljivosti...
- Prilikom izrade ovog pravilnika trudili smo se da ne sečemo nikome glave, a da ipak odredimo stepen odgovornosti za ponašanje studenata. Smatram da smo našli neku srednju meru - objašnjava profesor Aleksandar Jovanović, predsednik komisije koja je uradila pravilnik.
Prijavu protiv nekog studenta može da podnese nastavnik, osoba zaposlena na Univerzitetu ili neki drugi student. O odgovornosti studenata odlučivaće disciplinska komisija fakulteta i komisija Univerziteta kao drugostepeni organ. Optuženi student može u roku od deset dana podneti žalbu. Ako komisija smatra da disciplinska povreda ima obeležja krivičnog dela, podneće prijavu javnom tužiocu.
M. Jakovljević
Izvor: Glas Javnosti
|
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
Poslednja prepravka: nastasenjka datum Ned Feb 25, 2007 6:17 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
| |
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
| |
|
 |
EGO! Stojke's bitch!

|
Godine: 35
Datum registracije: 25 Sep 2006 Poruke: 5644 Mesto: U svom svetu tame,ušuškana u kolevci samoće i neostvarenih želja,izgubljena u sopstvenom životu

|
|
Šta oni misle? Da đaci sede na parama?
Uskoro će početi da naplaćuju to što profe troše svoj glas... užas...
|
_________________ Baš je dobro biti ja,
ni sa kim se ne bih menjala,
i kad bih se opet rodila,
ja bih opet bih bila ja!
* B.I.T.C.H. 4EVER *
Being In Total Control of Herself
 |
|
| |
|
 |
rizmal Lanin Sicilijanac

|
Godine: 42
Datum registracije: 27 Maj 2005 Poruke: 8742 Mesto: Beograd

|
|
|
katastrofa pa necu im dati pare ni za jednu knjigu ****** im lopovsku...
|
|
 |
ekonomista87 Upućeni član

|
Godine: 38
Datum registracije: 20 Sep 2006 Poruke: 278 Mesto: Vojvodina, Pancevo

|
|
Pa kad mi kazu da je 500 dinara knjiga od 60 strana naravno da cu je fotokopirati. Sto se mog faxa tice jedino da putujem kroz vreme pa da kupim neke knjige, posto se vise ne proizvode i nema ih u prodaji.
|
|
|
| |
|
 |
shavranac Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 39
Datum registracije: 18 Okt 2006 Poruke: 96 Mesto: Trento-Krusevac Prestonica

|
|
|
ja kad sam se upisao ove god na ekonomiju meni su na pocetku dali 4 nove knjige... 8)
|
|
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
|
E, bas ko da ima taman toliko knjiga koliko i ucenika! U trecem srednje sam jedini imao [srece i] knjigu iz jednog strucnog predmeta. Ostali su morali da fotokopiraju jer je bilo nemoguce da se nadje u prodaji [a u celom okrugu postoji samo jedan tapetarski razred u svakoj generaciji].
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|