:: |
| Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Predsednik Venecuele Ugo Čavez objavio je da želi da se Venecuela povuče iz Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), nazvavši te institucije „imperijalističkim mehanizmima za eksploataciju siromašnih zemalja”, prenosi Srna. „Objavljujem naš izlazak iz Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Oni nam moraju vratiti sredstva. Bolje nam je da izađemo pre nego što nas opljačkaju”, rekao je Čavez u poruci koju je u ponedeljak prenela državna televizija povodom 1. maja, Praznika rada. On je dodao da je razlog za povlačenje to što su ove institucije u krizi. „Pročitao sam u štampi da MMF ne može da plati svoje radnike. Ovde u Venecueli MMF je mehanizam u rukama severnoameričkog imperijalizma, koji je komandovao da se nametne surova ekonomska i socijalna politika”, naveo je venecuelanski predsednik obraćajući se naciji. On je rekao da su venecuelanski ministri finansija iz prethodnih kabineta odgovarali stranim interesima. „Oni su praktično živeli u Vašingtonu a gotovo obavezan uslov bio je da govore engleski jezik. Ja u svojoj službi imam ministra finansija koji govori španski”, naglasio je on. Čavez, koji je na čelu države od 1999. godine, saopštio je odluku o povlačenju nekoliko sedmica nakon što je Venecuela vratila svoj poslednji dug Svetskoj banci.
VENECUELA PREUZELA NAFTNA POLJA
Vlada Venecuele preuzela je preostala privatna naftna polja. Među kompanijama koje su do sada držale ta naftna polja jesu: „Britiš petroleum”, američki „Ekson mobil”, „Ševron” i „Konokofilips”, francuski „Total SA” i norveški „Statoil ASA”. Sve kompanije osim „Konokofilipsa” u načelu su pristale na državnu kontrolu, a Venecuela je upozorila tu kompaniju da će joj oduzeti imovinu ukoliko ne pristane na odluku vlade. (agencije)
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|