:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Salata od kupusa i sargarepe sa kiselom pavlakom
1/2 kg slatkog kupusa
2 manje sargarepe
1/2 case kisele pavlake
sok od limuna
so
1 kasicica seckane mirodjije
Pripremanje: Kupus ocistite od spoljnih listova i istruzite na trenici. Sargarepu ocistite, operite i istruzite na trenici, pa u posudi za salatu izmesajte sa kupusom. Posolite, zakiselite sokom od limuna, pa umesajte kiselu pavlaku. Pospite seckanom mirodjijom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Bogata salata
400 g belog seckanog na kocke pileceg mesa
200 g na kocke secene sunke
3 sveze paprike secene na kocke (zuta, crvena, zelena)
jedan krastavac na kocke
2 tvrdo kuvana jaja
200 g paradajza (ili manji koktel paradajz)
4 seckane rotkvice
50 g semenki od suncokreta
50 g semenki od bundeve
seckani persun
so
biber
ulje
sirce
Pripremanje: Sve pomesati i sluziti hladno.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Mesana salata
**I nacin**
2 glavice crnog luka
4 paradajza
2 krastavca
2 zelene paprike
1/2 veze persunovog lista
ulje
Pripremanje: Crni luk ocistite i isecite na rebarca. Krastavce oljustite i isecite na kockice. Paradajz i papriku operite, ocistite i isecite. U posudi za salatu sve blago izmesajte, posolite, prelijte uljem i pospite sitno secenim persunovim listom.
**II nacin**
1 glavica zelene salate
1 veza mladog luka
1 veza rotkvica
sok od 1/2 limuna
2 kasike ulja
so
1/2 veze persunovog lista
Pripremanje: Povrce dobro operite. Salatu isecite na rezance, rotkvice i luk na kolutove, a persunov list istino iseckajte. Sve stavite u posudu za salatu, posolite, prelijte uljem i zakiselite limunom. Blago izmesajte. Sluzite odmah.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Goranski suseni paradajz
Odabrati manje, tvrđe plodove, preseći ih na pola, malo posoliti i sušiti isključivo na suncu, na daskama. Posle 4-5 dana treba da budu lagani. Čuvati u kutijama, slagati red po red, a između stavljati papir.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Cezarova salata
- Romaine lettuce - zelena salata
- beli luk (2 - 3 cenja - zavisi kako volite). Ja ne volim da upotrebljavam prese ili kako se zovu te naprave jer pola soka ostane u njoj. Ja ga na dasku stavim i onda siroki noz pa pljosnato ga "razbijem". Posolim i onda ga sitno iseckam.
- 2 zumanceta - jaja moraju biti sveza. Mnogi izbegavaju upotrebu svezih jaja zbog "salmonele".
- 2 - 3 komada ringlica (anchovies)
- sok od limuna svez
- maslinovo ulje
- svez rendani parmezan
- Dijon SENF (mustard)
- biber i so
Pripremanje: Unapred mozete spremiti hleb. Iseckajte bajat hleb (beli obicni) na kockice 2 cm sa 2 cm. U tiganj stavite ulje (biljno nema potrebe za visokokvalitetno), zagrejte i onda ubacite 20-ak kockica tako da se malo zapece i da bude hleb namascen sa svih strana. Kad malo porumeni (dobije svetlo braon boju prebacite u ciniju u koju ste stavili papirne servijete da se hleb ocedi). Mozete posuti taj hleb sa malo slatke aleve paprike tek da prosara za BOJU (ne zbog ukusa) i ostavite na stranu.
U vanglu (po mogucstvu vecu drvenu) ubacite iseckan beli luk, ringlice i jaja i malo soli (luk je vec slan a dodavacete i sir pa oprezno - uvek mozete dosoliti).
Viljuskom pocnite da sjedinjujete tu masu (izgjecite ringlice i luk) tako da to postane kao pasta.
Dodajte 2 kasicice senfa pa sve ujedinite. Dodajte 2 kasike maslinovog ulja pa sve sjedinite i onda dodajte sok od pola limuna (limun preseci na pola zabodite viljusku u limun tako da ne probije koru i onda okrecite limun oko viljuske) Ne trebaa vam cediljka.
Promesajte sve i onda polako dodajte jos maslinovog ulja dok stalno mesate tako da to postane maltene kao majonez (grcki majonez). Probajte ukus za so , dodajte ako treba, dodajte biber i salatu koju ste oprali i OSUSILI! Romaine Salata se obicno kida a ne da se sece nozem.
Izrendajte parmezan, izmesajte i sluzite. Salatu "ukrasiti" komadima hleba.
|
_________________
|
|
|
|
|
ATAJLO Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 68
Datum registracije: 02 Nov 2004 Poruke: 147 Mesto: Cacak
|
|
PUDING OD KARFIOLA
2 kg. karfiola;
7 jaja;
1l mleka;
300-400gr. ljute sušene kobasice;
1/2kg. mladog sira;
100gr. kajmaka;
so ili vegeta;
malo bibera, origana, peršuna...po želji bilo čega od začina;
Iskidati karfiol na cvetove, obariti, ispasirati, dodati jaja, sir, kobasicu, 1/2l mleka, kajmak, začine;
Od preostalih 1/2l mleka napraviti bešamel-sos;
(75gr. margarina otopiti, dodati kašiku brašna i 1/2l mleka i pola sata kuvati, paziti da se ne zgrudva).
Preliti karfiol sa dodatim namirnicama sosom, sipati u vatrostalnu posudu, i peći pola sata na 250'C.
Ohladiti, razliti u manje posude, prethodno isprane hladnom vodom.
|
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 55
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Neobična salata
Ova salata sadrži obareni beli pasulj i grašak, narendani sveži celer, na kockice isečenu svežu šargarepu i cveklu, kukuruz šećerac i na kolutove isečen praziluk.
Svo povrće se stavi u jednu činiju, začini po ukusu (so, maslinovo ulje, malo sirćeta, beli biber) a onda se po obodu ukrasi većim komadima tunjevine i posluži dobro rashlađeno.
Ovo sam jela kod najbolje prijateljice moje mame, ne znam tačne količine potrebnih namirnica, ni tačno ime ovoj salati, pa joj zato sama nadenuh ime "neobična" ali me ova salata oduševila svojim izgledom i ukusom, i bila veliki prijatelj u ovim danima posta.
Obavezno probajte.
Prijatno!!!
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Grčka salata s fetom
SASTOJCI
400 grama feta sira
maslinovo ulje
1 veliki krastavac
2 velika paradajza
origano, bosiljak
NAČIN PRIPREME
Pažljivo zagrejati maslinovo ulje do ključanja. Sipati ga u plitku posudu (najbolje tanjir), staviti krišku feta sira, posuti origanom i odozgo staviti kolut svežeg paradajza i krastavca. Po želji dodati masline.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Salata od rotkve, oraha i praziluka
SASTOJCI
3 bele rotkve
2 praziluka
80 grama oraha
so, ulja
NAČIN PRIPREME
Rotkve narendajte, posolite i ostavite da odstoje. Očistite praziluk, beli deo iseckajte i poparite vrelom vodom. Ocedite rotkvu i praziluk i pomešajte ih. Pospite sitno naseckanim orasima i prelijte uljem.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Salata od boranije i krompira
SASTOJCI
250 grama boranije
4 krompira
100 grama pilećeg parizera
1 glavica crnog luka
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašičica kima
so, biber
NAČIN PRIPREME
Skuvajte boraniju i procedite je. I krompir skuvajte, oljuštite ga i isecite na kolutove. Crni luk očistite i isecite na tanke kolutove, a parizer na kockice. Sve sjedinite i dobro izmešajte. Posolite i pobiberite. Prelijte sirćetom i uljem i pospite kimom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Salata od karfiola i špargle
SASTOJCI
500 grama špargle
150 grama karfiola
ulje, sirće
peršun
so
NAČIN PRIPREME
Šparglu i karfiol operite i očistite. Karfiol podelite na cvetiće. Obarite zajedno u slanoj blago zakiseljenoj vodi. Servirajte tako što ćete šparglu staviti na sredinu tanjira, a oko nje cvetove karfiola. Začinite uljem i sirćetom, posolite i pospite sitno naseckanim peršunom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Salata od rena i jaja
SASTOJCI
2 rena
2 jajeta
1/2 šargarepe
1/2 čaše kisele pavlake
aleva paprika
so i biber
NAČIN PRIPREME
Tvrdo kuvana jaja oljuštite i krupno izrendajte. Ren i šargarepu takođe očistite, oljuštite i izrendajte. Sjedinite ren s jajima, pa dodajte pavlaku i malo aleve paprike. Posolite i pobiberite, pa dobro promešajte. Salatu pospite narendanom šargarepom.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|