:: |
| Autor |
Poruka |
dreamwalker *dragancee*

|
Datum registracije: 06 Apr 2007 Poruke: 10118 Mesto: * in the dream *

|
|
Istraživanje Unicefa u školama
Prvo su mi udarali ćuške kad god me vide. Ćutao sam i trpeo. Potom su počeli da mi uzimaju pare koje sam dobijao za užinu. Danima sam ostajao gladan, ali nisam smeo nikome da kažem. Plašio sam se njihove osvete. Jednog dana su me sačekali ispred škole. Naterali su me da skinem nove patike. Kući sam se vratio bos. Tek tada sam sve ispričao roditeljima - priča četrnaestogodišnji Petar, učenik jedne beogradske osnovne škole.
Ono što se desilo Petru, nije usamljen slučaj jer je istraživanje Unicefa, koje je obuhvatilo blizu 30.000 osnovaca, pokazalo da čak 28 odsto učenika na neki način učestvuje u vršnjačkom nasilju. Isto istraživanje pokazuje da se 65 odsto učenika jednom u poslednja tri meseca našlo u ulozi žrtve nasilja, gde je nasilnik bio njihov vršnjak. Pojedini učenici svoje vršnjake vređaju, nazivaju ih pogrdnim imenima, ismevaju, ogovaraju, ali i tuku, prete, zastrašuju... Devojčice i dečaci podjednako su skloni nasilnom ponašanju. Razlikuju se samo u načinu na koji ga ispoljavaju. Dok su dečaci skloniji fizičkom nasilju - udaranju, šutiranju, otimanju... devojčice pribegavaju psihološkom nasilju - ogovaranju, ismevanju, isključivanju iz grupe...
- Nasilje među decom je, nažalost, postalo trend. Ovaj socijalni problem se često ignoriše. Dešava se da većina dece u školama mirno posmatra nasilje ili ga podržava i navija. Nasilja među vršnjacima ima svuda i to je problem koji traje. Ono što Srbiju izdvaja u odnosu na druge zemlje, to je da istraživanje pokazuje da kod nas veliki broj dece uopšte ne reaguje na nasilje već ćute i prave se da ga ne vide - kaže Dragana Koruga, psiholog i koordinator Unicefa.
Škola i porodica su prvi koji moraju da se pozabave problemom vršnjačkog nasilja, slažu se stručnjaci.
- Istraživanje je pokazalo da je veliki broj učenika u Srbiji na neki način uključena u vršnjačko nasilje. To je već alarmantno. Primera radi, u Norveškoj, koja je prva započela program na suzbijanju vršnjačkog nasilja, kada taj procenat pređe sedam odsto obrazovni sistem preduzima ozbiljne mere. Odmah animiraju javnost, angažuju škole da se pozabave problemom kroz različite programe. Iako je kod nas problem mnogo veći on nije nerešiv, ali, takođe, moramo uključiti celu društvenu zajednicu - kaže Dragana Koruga.
Ona smatra da prvo treba jasno definisati šta je to vršnjačko nasilje. Jedan od problema je to što odrasli samo fizičko zlostavljanje vide kao nasilje, a često i to posmatraju kao sastavni i neophodni deo odrastanja.
- Pod nasiljem se ne misli samo na fizičko nasilje, već bilo koje ponašanje kojim se drugi želi povrediti, uplašiti ili osramotiti, a to traje u nekom vremenskom kontinuitetu. Moramo dosledno ispoljiti netoleranciju na nasilje. O nasilju ne smemo ćutati. Treba mobilisati sve stručne kapacitete, prosvetne radnike, psihologe, pedagoge, sociologe, socijalne radnike, lekare, policiju..., da urade koliko mogu na smanjenju nasilja - kaže Koruga.
Poput Petra sa početka ove priče najveći broj učenika (67 odsto) na nasilje reaguje tako što se povlači u sebe, pokušavajući da koliko je moguće izbegne nasilnike. Oko 42 odsto dece kažu da su na nasilje odgovorili nasiljem, dok su neki pokušali da nasilnike podmite, tako što su im nosili knjige, pisali domaći, kupovali užinu...
- Deca, žrtve vršnjačkog nasilja, postaju stidljiva, bez samopouzdanja, beže sa časova. Neretko počnu da dobijaju lošije ocene i često su depresivna. To je psihološka trauma za ceo život - slažu se psiholozi.
Ciljevi
Cilj UNICEF-ovog programa „Škola bez nasilja“ je da deca, roditelji i nastavnici nauče da prepoznaju i reaguju na nasilje. U programu učestvuje oko sto osnovnih škola, od 1.500 koliko ih ima u Srbiji.
Oblici nasilja
1. Vređanje, pogrdna imena, ismevanje
2. Laganje (pričanje laži o njima da bi odvratili druge od druženja sa njima)
3. Udaranje (šutiranje, guranje, gađanje nečim, zatvaranje i zaključavanje)
4. Otimanje novca i drugih stvari, uništavanje njihove lične imovine
5. Pretnje i zastrašivanje
6. Prisiljavanje da čine ono što ne žele
BLIC
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|