www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Mr.Cajic
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Napici ~
::  
Autor Poruka
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 25, 2004 12:42 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zeleni čaj reducira rizik od razvoja raka jajnika

Kineski istraživači proučavali su utjecaj konzumacije čaja na rizik od razvoja raka jajnika. Studija je u razdoblju od 1999 - 2000. godine obuhvatila 254 žene oboljele od raka jajnika i 652 žene, koje su bile kontrolni subjekti.Učesnice studije ispitivane su o frekvenciji konzumacije čaja, vrsti čaja koje su pile kao i o trajanju perioda u kojem su konzumirale čaj.Također su ispitani ostali rizici razvoja raka, životni stil te obiteljsko nasljeđe.
Rezultati su pokazali da se rizik od razvoja raka jajnika smanjio sa povećanjem unosa zelenog čaja.Osobe koje su zeleni čaj pile svaki dan, imale su za 39 % manji rizik od razvoja raka jajnika, dok je kod osoba koje su čaj konzumirale više od 30 godina, rizik od razvoja raka jajnika smanjen za 23%.
Istraživači su naglasili da njihova studija pokazuje da se rizik od razvoja raka jajnika smanjuje sa povećanjem frekvencije i trajanja perioda konzumacije zelenog čaja.Zaštitno djelovanje crnog čaja nije ispitano.



_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 25, 2004 12:45 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nazdravite šalicom čaja

Šalicom čaja se možete ugrijati za hladnih vremena i istovremeno učiniti doprinos zdravlju. Čini se da čaj jača Vaše kosti.Nova studija objavljena u 'University of California Wellness Letter'pokazuje da oni koji redovno piju čaj, imaju jače kosti u usporedbi s onima koji čaj ne piju.Istraživači navode da je važnije koliko dugo netko konzumira čaj nego u kojim količinama se čaj konzumira.Najpovoljniju gustoću koštanog tkiva su imali oni koji čaj piju više od 10 godina. Čaj je bogat različitim fitokemikalija, ali čini se da su flavonoidi, zajedno s fluorom, ti koji doprinose gustoći koštanog tkiva.Ono što vrijedi i za druge fitokemikalije, treba spomenuti i ovdje: povoljni učinci neće učiniti čuda, ali ukoliko je konzumiranje čaja dio pravilnog prehrambenog ponašanja, mogući su povoljni zdravstveni učinci.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
NINANENA
Veštica
Veštica





Datum registracije: 15 Jul 2004
Poruke: 1464

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 25, 2004 9:03 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja sam pocela umesto kafer sve vise cajice da pijem i mogu reci da sam jako opustenije.yasmin ili zeleni ili od ingver(cini mi se da se ta biljka kod nas zove djumbir-kao krompice nepravilnog oblika)
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 25, 2004 12:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

da nence to je djumbir......

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 30, 2005 5:12 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

50 najboljih ljekovitih čajeva(1)


Aromatične mješavine bilja blagotvorna su pomoć protiv prehlada, poremećaja sna, depresivnih raspoloženja.

Nije ni čudo što sve više ljudi u čaju nalazi užitak i opuštanje jer čajevi su doista čudotvorni napici: pomažu uklanjanju stresa, oživljavaju osjetila, a osim toga sadrže cijeli niz aktivnih tvari koje čuvaju naše zdravlje.
Za svaki ukus naći će se ponešto: raspon okusa kreće se od fermentiranog crnog čaja, nefermentiranog zelenog pa do slatkasto-blagih i snažno začinjenih aroma.

Razlog zbog kojeg ovaj aromatični napitak blagotvorno djeluje na organizam jest u teinu, koji potiče rad središnjeg živčanog sustava: pojačava sposobnost opažanja, uklanja umor, popravlja raspoloženje.

No, svaki listić čaja sadrži i vrijedne supstancije koje u trenutku prelijevanja vrućom vodom prelaze u napitak: vrlo učinkoviti polifenoli neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala, flour jača zube, mineralne tvari i elementi u tragovima optimiziraju zdravi užitak.

PREHLADA

Grlobolja



Kadulja ublažava simptome upale, djelujući antibakterijski i antivirusno.
Priprema: 2 žličice osušenih listova kadulje prelijte sa 150 ml kipuće vode.
Pokrijte i pustite da odstoji 5 - 10 minuta. Procijedite. Grgljajte nekoliko puta na dan.

Nadražujući kašalj
Suhi kašalj bez sluzi često se javlja na početku prehlade.
Bijeli sljez i trputac smiruju upaljene dišne putove, ublažavaju kašalj, a trputac osim toga ima antibakterijsko djelovanje, te sprječava upalu.
Priprema: 2 žličice lista trputca i 1 žličicu usitnjenog korijena sljeza stavite u 300 ml vode.
Pustite da odstoji u hladnjaku 1-2 sata. Povremeno promiješajte. Procijedite i lagano zagrijte. Na dan popijte 3-4 šalice ili grgljajte.

Bronhitis



Timijan ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, potiče iskašljavanje sluzi, ublažava grčeve te rastvara sluz kod bronhijalnog katara, što olakšava iskašljavanje.
Priprema: 2 žličice timijana prelijte sa 150 ml kipuće vode.
Pokrijte i pustite da odstoji 10 - 15 minuta.
Tijekom dana popijte nekoliko šalica.

Upala sinusa
Cvijet jaglaca sprječava rast bakterija, ublažava upalu, oslobađa začepljene sinuse i potiče iskašljavanje sluzi iz bronhija.
Priprema: 2 žličice cvijeta jaglaca prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 10 minuta. Tijekom dana popijte tri šalice. 1

Otežano gutanje
Korijen bijelog sljeza održava vlažnost sluznice, olakšava gutanje.
Priprema: 3 žličice usitnjenog korijena bijelog sljeza pustite da odstoji u 150 ml hladne vode 2 - 3 sata.
Povremeno promiješajte, kratko zagrijte i grgljajte.

Čaj protiv prehlade
Potičući znojenje, ovaj čaj povećava imunitet, snižava temperaturu i sprječava upalu.
To je čajna mješavina od 30 g cvjetova lipe, 30 g cvjetova bazge, 20 g cvjetova medunike i 20 g ploda pasje ruže.
Priprema: 1 žlicu čajne mješavine prelijte sa 150 ml kipuće vode.
Pustite da odstoji 10 minuta.

Povišena temperatura



Čaj s cvjetovima bazge pojačava znojenje i snižava temperaturu, a istodobno potiče stvaranje sluzi u nosnoj šupljini i ždrijelu, čime se olakšava iskašljavanje.
Priprema: 2 žličice cvjetova bazge prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 5 - 10 minuta.
Na dan popijte nekoliko puta po 1 šalicu.

Promuklost
Trputac poput zaštitnog filma oblaže zahvaćene sluznice i djeluje antibakterijski. Ublažava otežano gutanje i promuklost.
Priprema: 2 žličice lista trputca prelijte sa 150 ml kipuće vode.
Pustite da odstoji 10 - 15 minuta.

Prehlada i šmrcanje



Kamilica i timijan potiču oslobađanje sluzi, sprječavaju upalu i olakšavaju pražnjenje sekreta iz nosa.
Priprema: Sa 150 ml kipuće vode prelijte 2 žličice cvjetova kamilice i 1 žličicu timijana, pokrijte i pustite da odstoji 5 - 10 minuta.
Procijedite. Kapi nakupljene na poklopcu šalice pažljivo izlijte u šalicu.
Na dan popijte 3 - 4 šalice.

Kašalj sa sekretom
Timijan pomaže protiv bakterija i virusa, potiče izlučivanje sekreta, ublažava grčenje mišića dišnih putova i rastvara sluz, što olakšava iskašljavanje.
Priprema: Sa 150 ml kipuće vode prelijte 2 žličice timijana i pustite da pokriveno odstoji 10 - 15 minuta.
Kapi nakupljene na poklopcu pažljivo izlijte u šalicu.

BUBREZI I MOKRAĆNI MJEHUR

Bubrežni kamenac
Ima diuretsko djelovanje, preporučuje se u terapiji otapanja kamenca.
Priprema: 2 žlice usitnjenog korijena šparoge prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 15 minuta pa procijedite.
Popijte 4 - 5 šalica na dan.

Učestalo mokrenje
Kod čestih podražaja na mokrenje pomaže zlatnica: ublažava grčeve, olakšava mokrenje te djeluje protuupalno i antibakterijski.
Priprema: 2 žličice listova zlatnice prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 10 minuta, procijedite. Popijte 4 šalice na dan.

Upala mjehura
Zlatnica, listovi ortosifona i listovi medvjeđega grožđa će posredstvom mokraće isprati bakterije i spriječiti upalu.
Priprema: Po 1 žličicu biljke zlatnice, listova ortosifona i listova medvjeđega grožđa prelijte sa 150 ml kipuće vode.
Pustite da odstoji 10 - 15 minuta. Procijedite. Na dan popijte 3 - 4 šalice. Savjet: Kako bi čaj od medvjeđega grožđa bio djelotvoran, mokraća mora biti alkalična, stoga jedite puno voća i povrća.
Oprez: čaj od medvjeđega grožđa ne pijte dulje od 1 tjedna (najviše 5 puta godišnje).






50 najboljih ljekovitih čajeva (2)



Pronađite svoju blagotvornu čajnu mješavinu.



Priprema je jednostavna, uživat ćete u mirisu i okusu dok pijete čaj, a nakon toga ćete se i bolje osjećati.

ŽELUČANE I CRIJEVNE TEGOBE
Nadutost i osjećaj težine



Listovi metvice ublažavaju grčeve i osjećaj nadutosti, potiču apetit i pospješuju stvaranje žuči. Priprema: 2 žličice listova metvice prelijte sa 150 ml kipuće vode.
Pustite da odstoji 10 minuta. Procijedite. Na dan popijte 3 šalice.

Zadah iz usta
Kadulja djeluje antibakterijski i osvježava dah.
Priprema: 2 žličice listova kadulje prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pokrijte i pustite da odstoji 10 minuta. Procijedite.
Više puta na dan grgljajte ili ispirite usnu šupljinu.

Upala usne šupljine
Kadulja pospješuje zacjeljivanje rana i uništava bakterije.
Priprema: 2 žličice listova kadulje prelij sa 150 ml kipuće vode.
Pokrijte i pustite da odstoji 5 - 10 minuta. Procijedite.
Više puta na dan grgljajte ili ispirite usnu šupljinu.

Bolovi u trbuhu
Ova čajna mješavina sprječava upale, potiče cirkulaciju i ublažava grčeve u crijevima.
Obnavlja akutno upaljenu sluznicu želuca nakon masnog obroka, alkohola ili konzumiranja pokvarenih namirnica.
Priprema: 1/2 žličice usitnjenog korijena sladića,1/2. žličice cvjetova kamilice, 1 žličicu listova metvice prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pokrijte i pustite da odstoji 5-10 min. Procijedite. Tijekom dana popijte 4 šalice.

Savjet: Šećer i med potiču stvaranje želučane kiseline, stoga čaj nemojte zaslađivati. Nije prikladan za dugotrajnu uporabu
Pokrijte i pustite da odstoji 5 - 10 minuta.

Proljev
Petoprsta zaustavlja proljev i onemogućuje upijanje otrovnih supstancija od probave u crijevima. Priprema: 1 žličicu usitnjenog korijena petoprste stavite da se kuha u 150 ml hladne vode, zagrijavajte dok ne zakuha i procijedite. Tijekom dana popijte 3 - 4 tople šalice, i to prije obroka.

Putna mučnina



Đumbir pomaže protiv mučnine i podražaja na povraćanje.
Priprema: 1 žličicu korijena đumbira, narezanu na male komade, prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 10 minuta, zatim procijedite. Nekoliko puta na dan popijte po šalicu.

Nadražena crijeva
Čajna mješavina od 50 g listova metvice, 20 g listova matičnjaka i 20 g ploda komorača potiče izlučivanje žuči i opuštajuće djeluje na zgrčene mišiće crijeva.
Priprema: 1 - 2 žličice čajne mješavine prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 5 - 10 minuta, zatim procijedite.
Na dan popijte 3 šalice oko 15 minuta nakon jela i prije odlaska na spavanje.

Povraćanje nakon masnog obroka ili alkohola
Đumbir sprječava podražaj na povraćanje i zaustavlja mučninu.
Priprema: 1 žličicu sitno narezanog korijena đumbira prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustiti da odstoji 10 minuta. Procijediti. Nekoliko puta na dan popijte po 1 šalicu.

Zatvor
Ako je nadraženost crijeva popraćena s bolovima u trbuhu, proljevom i/ili zatvorom (ponekad i naizmjenično), a ne može im se pronaći uzrok, čajna mješavina od po 20 g ploda komorača, listova metvice i korijena iđirota će ublažiti grčeve.
Ima lagano antibakterijsko djelovanje, ublažava nadraženost i potiče oslobađanje želučanih sokova. Time se poboljšava i probava.
Priprema: 1 žličicu čajne mješavine prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 5 - 10 minuta. Na dan popijte 2 - 3 šalice.

Probavne tegobe



Boldo ublažava grčeve u želučano- crijevnom traktu, povećava sekreciju želučanih sokova i potiče oslobađanje žuči, što je važno za razgradnju masti.
Priprema: 1 žličicu narezanih listova bolda prelijte sa 150 ml kipuće vode i pustite da odstoji 10 minuta. Procijedite i 2 - 3 puta na dan popijte po 1 šalicu.

Problemi s jetrom i žuči
GOTOVO RJEŠENJE:
Naturavita čaj za olakšanje žučnih i jetrenih tegoba pospješuje otvaranje žučnih puteva, potiče izlučivanje žučnih sokova, pomaže regulaciji rada jetre te poboljšava probavu, uz popravljanje općeg stanja organizma.
Pojačanim protokom žuči olakšavaju se tegobe povezane s bolestima žučnog mjehura te se smanjuje mogućnost nastanka žučnih kamenaca koji često nastaju baš zbog usporenog i smanjenog protoka žuči.
Potražite u vama najbližoj ljekarni.

Grčevi
Ova čajna mješavina ublažava grčeve, potiče probavu i ima lagano laksativno djelovanje: 20 g sjemenki anisa, 20 g komorača, 20 g listova sene, 20 g kumina i 20 g listova metvice.
Priprema: 1 žlicu čajne mješavine stavite u mužar i istucite.
Prelijte sa 150 ml kipuće vode i procijedite. Na dan popijte 2 šalice čaja.

Čaj pijte najdulje 1 tjedan, zatim napravite stanku od 4 tjedna.


MENOPAUZA I MENSTRUALNE TEGOBE


Predmenstrualni sindrom
Za ublažavanje grčeva i opuštanje: čajna mješavina od 30 g cvjetova kamilice, 20 g gospina plašta, 20 g cvjetova lavande i 10 g ploda kumina.
Priprema: 1 žličicu čajne mješavine prelijte sa 150 ml kipuće vode i pustite da odstoji 10 - 15 minuta. Procijedite. Na dan popijte 5 šalica čaja.

Jako menstrualno krvarenje
Biljka rusomača steže mišiće maternice i zaustavlja obilno krvarenje.
Priprema: 1 žlicu rusomače prelijte sa 150 ml kipuće vode i pustite da odstoji 15 minuta. Procijedite. Na dan popijte 4 šalice čaja.

Tegobe u menopauzi
Čajna mješavina od 30 g lista matičnjaka, 30 g gospine trave, 20 g gospina plašta i 10 g hmelja umiruje, ublažava grčeve i smanjuje napetost.
Priprema: 1 žlicu čajne mješavine prelijte sa 250 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 10 minuta i procijedite. Pijte 2 šalice na dan.

Bolovi u trbuhu i križima
Cimicifuga regulira rad živčanog sustava i razinu estrogena. Ublažava bolove u trbuhu i leđima.
Priprema: 1 žličicu korijena cimicifuge prelijte sa 150 ml kipuće vode i pustite da odstoji 10 minuta. Procijedite. Pijte 3 šalice na dan.

Nakupljanje vode
Za izlučivanje suvišne vode iz tijela, čije je nakupljanje pojačano prije menstruacije, pomoći će čajna mješavina od 8 g petoprste, 30 g cvjetova kamilice, 30 g koprive, 8 g listova breze i 24 g ploda komorača.
Priprema: 2 žličice čajne mješavine istucite u mužaru, prelijte sa 150 ml kipuće vode i pustite da pokriveno odstoji 10 minuta.
Procijedite. Na dan popijte 4 - 5 šalica.

Menstrualni bolovi
Čajna mješavina od 50 g stolisnika, 15 g listova matičnjaka i 25 g korijena odoljena opušta mišiće crijeva i zdjelice.
Priprema: 2 žličice čajne mješavine prelijte sa 150 ml kipuće vode i pustite da odstoji 10 minuta. Procijedite. Pijte 2 šalice na dan.

Pojačano znojenje u menopauzi
Kadulja zaustavlja stvaranje znoja.
Priprema: 2 žličice listova kadulje prelijte sa 150 ml kipuće vode.
Pokrijte i neka odstoji 5 - 10 minuta, zatim procijedite. Pijte 3 šalice na dan.

BOLOVI U ZGLOBOVIMA

Upala zglobova



Kopriva pospješuje izlučivanje mokraće i sprječava upale.
Priprema: 1 žličicu koprive prelijte sa 150 ml kipuće vode. Neka odstoji 20 minuta, zatim procijedite. Pijte 3 - 4 šalice na dan.

Reuma i artroza
Ublažava bolove, zaustavlja upalu, pospješuje izlučivanje mokraće. Svojom je bazičnošću vrlo korisno u slučaju upale, kada je metabolizam suviše kiseo: čajna mješavina od 30 g gorkoslada 25 g cvjetova bazge, 25 g bijele vrbe, 10 g sandala, 10 g bobica kleka.
Priprema: 1 žlicu mješavine prelijte sa 150 ml kipuće vode i pustite da odstoji 10 - 15 minuta. Procijedite. Popijte 3 - 4 šalice na dan.

PROČIŠĆAVANJE ORGANIZMA
Pročišćavanje krvi
Potiče izlučivanje suvišne vode, potiče rad bubrega (maksimalno 3 tjedna).
Priprema: 1 žličicu koprive prelijte sa 150 ml kipuće vode.
Pustite da odstoji 15 minuta. Na dan pijte 2 - 3 šalice.

Poticanje metabolizma
Preslica je bogata kvarcnom kiselinom koja dobro djeluje na opušteno vezivno tkivo. Potiče metabolizam i izlučivanje toksina te učvršćuje tkivo.
Priprema: 1,5 žlice preslice prelijte s litrom kipuće vode. Pustite da odstoji 10 minuta pa procijediti. Prelijte u termosicu. Popijte tijekom dana u 3 navrata.

Smanjenje masnoća u krvi
GOTOVO RJEŠENJE: Franckov čaj s cikorijom za smanjenje masnoća u krvi uz višefunkcionalnu cikoriju, sadrži zeleni stolisnik i blaženi čkalj, izvore eteričnih ulja i gorkih tvari koje utječu na metabolizam lipida.

ISCRPLJENOST I STRES
Posegnite za ovom mješavinom koja umiruje živčani sustav i pomaže da lakše zaspete.
Priprema:2 žlice usitnjenog korijena baldrijana, 1 žličicu matičnjaka prelijte wa 150 g. kipuće vode. Pokrijte i pustite da odstoji 5 minuta pa procijedite.
Pijte 3 puta na dan i 30 minuta prije spavanja.

Strahovi
Ova će vam čajna mješavina pomoći da se opustite u trenucima kada vas muče strahovi. Priprema: 1 žličicu cvijeta gospine trave i 1 žličicu korijena baldrijana prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pokrijte i pustite da odstoji 5 minuta te procijedite. Pijte 2 - 3 šalice na dan, počinje djelovati nakon 2 - 3 tjedna.

Osjećaj slabosti i stres



Ginseng jača otpornost pa će tako osnažiti oslabljeni organizam nakon bolesti. Priprema: 1 filtar vrećicu korijena ginsenga (treba sadržavati 1 - 2 g usitnjenog korijena) prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 5 - 10 minuta te procijedite. Pijte 3 - 4 tjedna po 3 šalice na dan.

Gubitak apetita
Gorke tvari nadražuju žlijezde slinovnice te se oslobađa više probavnih sokova.
Priprema: 2 žličice blaženog čkalja prelijte sa 1 šalicom kipuće vode. Pustite da odstoji 30 minuta, zatim procijedite. U malim gutljajima popijte do 3 šalice prije svakog obroka.

SRCE, KRVOTOK I KRVNE ŽILE
Nizak krvni tlak
Mate čaj povisuje krvni tlak zbog kofeina koji sadrži, a koji se oslobađa znatno sporije nego iz kave.
Priprema: 1 - 2 žličice mate čaja prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 5 - 10 minuta, te procijedite. Ujutro i oko podneva popijte 2 šalice čaja.

Proširene vene
Heljda poboljšava cirkulaciju u najtanjim arterijama i venama, jača krvne žile i sprječava nakupljanje vode.
Priprema: 2 žličice heljde prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 10 minuta, zatim procijedite. Popijte 3 šalice tijekom dana. Da bi došlo do poboljšanja, čaj je potrebno piti barem 3 mjeseca.

Srčana aritmija



Kod bezopasnih smetnji srčanog ritma glog proširuje žile oko srca, potiče prokrvljenost i normalizira srčani ritam.
Priprema: 1 žličicu listova gloga prelijte sa 150 ml kipuće vode.
Pustite da odstoji 10 minuta pa procijedite. Pijte 3 - 4 šalice na dan. Učinak ćete primijetiti nakon 4 - 6 tjedana.

Bolja cirkulacija
GOTOVO RJEŠENJE: Naturavita čaj za poboljšanje cirkulacije pomaže ublažavanju tegoba povezanih s cirkulacijom tako što stimulira perifernu cirkulaciju i povećava prokrvljenost tkiva, što uklanja problem hladnih ruku i nogu.
Također povoljno djeluje i kod problema s cirkulacijom, nastalih zbog smanjene prohodnosti krvnih žila kod ateroskleroze.
Potražite u vama najbližoj ljekarni.

TRUDNOĆA I DOJENJE
Mučnina u trudnoći
Ova čajna mješavina djeluje opuštajuće i ublažava grčeve mišića želuca i crijeva.
Dobiva se miješanjem po 20 g cvjetova kamilice, te listova matičnjaka i metvice.
Priprema: 1 punu žličicu prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 10 - 15 minuta i procijedite. Popijte po 5 šalica čaja na dan.

Za više mlijeka
Način djelovanja nije poznat, no svoju je djelotvornost ova čajna mješavina dokazala tijekom stoljeća: 20 g listova koprive, 20 g ploda komorača, 10 g plodova kopra, 10 g plodova anisa i 10 g kumina.
Priprema: 1 punu žličicu prelijte sa 150 ml kipuće vode. Pustite da odstoji 10 - 15 minuta pa procijedite. Popijte 5 šalica čaja na dan.

Jačanje organizma
GOTOVO RJEŠENJE: Franckov čaj s cikorijom za jačanje organizma uz višefunkcionalnu cikoriju sadrži i plod šipka, cvijet hibiskusa i vitamin C - izbore voćnih kiselina koji potiču obrambene snage organizma.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 30, 2005 5:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Užitak za nepce

Mala svečanost čaja.


Čaj nije namijenjen samo pijuckanju kad smo prehlađeni.

Od japanskih, kineskih, indijskih i čajeva sa Sri Lanke spravljaju se profinjeni napitci koji djeluju na sva osjetila.

Miris, dodir i okus osjetila su na koja čaj najviše djeluje.

Tako možemo uživati u raznovrsnim nijansama arome koju ispuštaju listići čaja namočeni u toploj vodi, a u ustima osjećamo teksturu i toplinu napitka koji može biti sladak, gorak i kiselkast.

To su, naime, tri osnovna okusa čaja.

I vid ima posrednu ulogu pri uživanju u čaju, no on nas može zavarati. Mnogi tako misle da svijetla boja čaja u šalici znači da čaj nema ukusa, što uopće nije točno.

Kako odabrati čaj



Čajevi se dijele u tri glavne kategorije:

Zeleni čaj - jednostavno se bere i suši, a boja napitka uvijek je svijetla, između svijetlozelene i žute. Ovi čajevi potječu iz Kine i Japana.

Polufermentirani čajevi - listići se obrađuju procesom djelomične oksidacije. Ovi su čajevi posebnost Tajvana i kineske pokrajine Fujian.

Crni čajevi - podvrgavaju se postupku 100-postotne oksidacije na zraku. Potječu sa Sri Lanke, iz Indije i Kine. Njihov je ižimak uvijek tamne boje mjedi.

U svakoj od ovih kategorija nalazimo čajeve raznovrsnih mirisa:

Cvjetni - jasmin, ruža, narcisa...

Biljni - suho drvo, kora, trava...

Voćni - kruška, breskva, suho voće...

Sa začinima - klinčić, med, papar...

Dimljeni - s trpkim mirisom prepečenog kruha.

Voda za čaj

Rabite negaziranu mineralnu vodu s malim postotkom otopljenih minerala (npr. Cetina, Sv. Rok), jer minerali mijenjaju prirodan miris čaja.
Ako za kuhanje čaja rabite vodu iz slavine, prethodno je filtrirajte da neutralizirate klor i vapnenac.

Vrijeme namakanja



Ne postoji uzajamna povezanost između boje i jakosti čaja.

Pustite li, primjerice, zeleni čaj da se dugo namače, boja će mu ostati svijetla, a okus će biti odveć gorak.

Zeleni čajevi: od 1 minute za japanske vrste, do 5 minuta za kineske čajeve

Polufermentirani čajeve: 3 -7 minuta

Crni čajevi: 3 - 5 minuta
Ove se mjere odnose na 2 dl vode zagrijane na 70 do 95řC.

Veliki ili mali čajnik?

Izaberite radije mali čajnik (zapremnine dvije šalice tekućine) jer bolje čuva aromu i ukus čaja. Najbolji su oni izrađeni od gline. Održavajte čajnik ispiranjem u tekućoj vodi nakon uporabe. Nikad ne koristite deterdžent za pranje posuđa, jer će čajnik preuzeti njegov miris.

S mlijekom ili bez njega?

Ljubitelji čaja s mlijekom, moraju poštivati nekoliko pravila.

Izaberite jedan od čajeva s usitnjenim lišćem kao što su oni iz indijske pokrajine Assam. Njihov izrazito taninski okus i snažan miris odlično se slažu s mlijekom.

U šalicu najprije ulijte mlijeko, a zatim čaj. Takvim postupkom naglo raste temperatura u posudi i bjelančevine iz mlijeka ublažuju gorki okus čaja.



Izbjegavajte ga u trudnoći

Pravi čaj smanjuje asimilaciju željeza u organizmu.
Zato u trudnoći izbjegavajte piti velike količine ovog istočnjačkog napitka.
Ako već pijete čaj, neka to bude pola sata prije ili pola sata poslije obroka.


Je li čaj stimulativno sredstvo?



Tein i kofein sličnog su sastava, no različito djeluju na organizam. Teinu je potrebno dulje vrijeme da se resorbira pa stoga potiče budnost, ali ne izaziva uznemirenost.
Dakako, ako više volite piti čaj bez teina, onda listiće prelijte provrelom vodom i ostavite samo 30 sekundi da odstoje.

Tu prvu vodu bacite, jer se tein otapa u prvim sekundama namakanja, a listiće ponovno prelijte vrućom vodom i pustite da odstoje onoliko koliko je preporučeno na pakiranju.

No ne zaboravite: ako čaj izgubi tein, izgubio je i dio arome. Stoga čuvene vrste čaja ne pripremajte na ovaj način.

Kao što postoje čuvena vina, tako postoje i čuvene vrste čaja

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 30, 2005 5:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čaj za dvoje


I muškarci i žene imaju velike koristi od pijenja čaja, pokazale su dvije neovisne studije britanskih znanstvenika objavljene u medicinskim časopisima.


Kao prvo, časopis Oncogene je objavio da redovito pijenje čaja pomaže muškarcima u borbi protiv raka prostate. Bolest je to koja može biti stimulirana androgenima, muškim spolnim hormonima. Neki od sastojaka čaja djeluju na androgene receptore u prostati, bitno usporavajući širenje raka.

Kao drugo, časopis American Journal of Clinical Nutrition je objavio rezultate istraživanja provedenog na 1,256 žena, koje piju čaj, koji su ukazali na bitno višu koncentraciju minerala u kostima, nego kod žena koje ne piju čaj. Drugim riječima, čaj pomaže kod osteoporoze.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 30, 2005 5:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zeleni čaj smanjuje rizik od pojave artritisa


Istraživanje britanskih znanstvenika sa sveučilišta u Sheffieldu pokazuje da redovno pijenje zelenog čaja smanjuje rizik od pojave artritisa.


Za zeleni čaj koji se u Kini pije već 5 000 godina se smatra i da pomaže u sprječavanju bolesti srca, moždanog udara i nekih oblika raka. U ovom laboratorijskom istraživanju su istraživači iz Sheffielda otkrili da dva sastojka zelenog čaja (po imenu EGCG i ECG) blokiraju djelovanje enzima koji uništava hrskavicu. Znanstvenici napominju da bi blagotvorno djelovanje zelenog čaja moglo biti preslabo za osobe kojima su zglobovi već ozbiljno oštećeni, no dodaju da godine redovnog pijenja ovog napitka mogu imati značajan zaštitni utjecaj.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 30, 2005 5:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zelenim čajem protiv žege

Naručiti ljeti čaj, ne ledeni industrijski proizveden napitak koji se ulijeva iz bočice, nego uobičajeno pripremljen vrući čaj - u nas još izaziva čuđenje.


Svodeći hrvatsku kulturu pijenja čaja na grijanje u zimskim mjesecima i liječenje prehlade i različitih bolesti, mnogima je orijentalno ispijanje jakog, vrelog čaja u usijanoj pustinji potpuna besmislica.

No, na Bliskom istoku dobro znaju što rade. Pijući vruć, gorak crni čaj "na štampleke" poput rakije, lakše podnose žegu! Svaki se ozbiljniji razgovor zalijeva čajem, uobičajenim obredom učvršćivanja rođačkih, prijateljskih i poslovnih veza. Na Dalekom istoku ceremonija čaja još je prije više od 3000 godina dovedena do razine umjetnosti - istančana vještina pripremanja i ispijanja mirisna napitka u Japanu smatra se duhovnim obredom i uči se mjesecima.

Ceremonijalnosti nisu odoljeli ni Englezi, stvorivši u kolonijalnom razdoblju svoj poznati five o"clock tea, ritualnu naviku pijenja poslijepodnevnog čaja u 5. Postoji i čajni bonton koji za svako doba dana određuje posebnu vrstu čaja - ujutro ćete, kažu, biti budniji uz cejlonski, uz objed odgovaraju kineski čajevi, a navečer pijte lagane i mirisne za bolji san.

Broj hrvatskih poklonika čaja kao svakodnevna napitka koji krijepi i dušu i tijelo bez obzira na godišnje doba nije velik, ali ipak raste, kažu u jedinoj zagrebačkoj Čajoteci u Frankopanskoj 3. Ondje nećete naći čajeve u filter-vrećicama o kojima pravi čajoljupci ne žele ni čuti, nego će vas dočekati mirisno, šaroliko mnoštvo limenki s originalnim čajnim listićima i mješavinama iz cijelog svijeta: glasoviti indijski darjeeling (takozvani šampanjac među čajevima); genmaicha - japanski zeleni čaj s prženom rižom; kineski crveni čaj pu erh; mate - južnoamerički čaj bogat vitaminima i mineralima; čajni specijalitet lapsang souchong s okusom dimljena mesa...

U posljednje vrijeme pravi se čajevi često pretvaraju u aromatizirane dodavanjem mirisa, ulja ili cvjetova i plodova bilja, pa možete odabrati jasmin, ružu, vaniliju, cimet, breskvu, mango, kokos... Privlačne su i mješavine poput voćnih koktela i egzotičnih napitaka (pina colada, 1001 noć).

Premda je odabir prije svega individualan (neki vole jake, trpke čajeve s mnogo teina, a neki ih ne podnose), ljubitelji čaja kao prikladno ljetno osvježenje preporučuju zelene čajeve i voćne mješavine koje se piju i posve hladne.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 30, 2005 5:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čaj snižava kolesterol


Ekstrakti zelenog i crnog čaja snižavaju razinu kolesterola, pokazuje istraživanje kineskih znanstvenika objavljeno u Archives of Internal Medicine.


Ovo je prvo istraživanje provedeno na ljudima u kojem je utvrđeno da ekstrakti čaja utječu na razinu kolesterola. Za vrijeme eksperimenta koji je trajao 12 tjedana 240 osoba je uzimalo ili kapsulu s ekstraktima čaja ili placebo.

Svaka kapsula je bila ekvivalent za 35 šalica crnog čaja i 7 šalica zelenog čaja. Kapsule su sadržavale 150 mg ekstrakta iz zelenog čaja, 75 mg ekstrakta iz crnog čaja i 150 mg polifenola, antioksidanata koje se nalaze u čaju.

Utvrđeno je da su ispitanici koji su 12 tjedana svakodnevno uzimali kapsule s ekstraktima čaja imali za 16% nižu razinu kolesterola. Daljnja istraživanja će analizirati učinak dugotrajnijeg uzimanja ovih kapsula, optimalno doziranje i kompatibilnost s prehranom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 30, 2005 5:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čaj na listi zdrave hrane


Čaj bi se uskoro mogao pridružiti voću i povrću na popisu zdrave hrane neizostavne u našoj svakodnevnoj prehrani.

Najnovije studije pokazuju da tradicionalna šalica čaja štiti od različitih bolesti uključujući i rak, bolesti srca i Parkinsonovu bolest. Suprotno dosadašnjem mišljenju, američki znanstvenici sada vjeruju kako je čaj toliko ljekovit da bi ga trebalo piti stalno.

Stručnjaci vjeruju da antioksidansi u čaju pomažu obnovi tjelesnih stanica uništenih sunčevim zrakama, kemikalijama, stresom i raznom vrstom nezdrave hrane u pretjeranim količinama. Upravo oštećenje stanica može voditi ka raku ili srčanim bolestima. Smanjujući razinu kolesterola, čaj smanjuje rizik od bolesti srca. "Otkrili smo da razina 'lošeg kolesterola' u krvi, lipoproteina pada za 10% nakon pijenja čaja."

Čaj također pomaže pušaćima reducirajući rizik od raka pluća. I opet, čaj obnavlja pušenjem uništene stanice. Djelotvorni učinak na pušaće ima samo zeleni, ali ne i crni čaj. Stoga, dovoljno je dokaza da svoju omiljenu šalicu crne kave zamijenite šalicom zelenog čaja.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 30, 2005 5:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zeleni čaj protiv nastanka naslaga u krvnim žilama



Studija američkih znanstvenika iz Cedars-Sinai Medical Centera pokazuje da sastojak zelenog čaja blokira nastanak novih naslaga u krvnim žilama.





Sastojak po imenu EGCG spada meuđu antioksidante, a u istraživanju je utvrđeno da nema utjecaja na već postojeće masne naslage u krvnim žilama.

Unatoč tome što je istraživanje provedeno na miševima, znanstvenici vjeruju da se zeleni čaj ili njegovi sastojci mogu iskoristiti u prevenciji bolesti srca kod ljudi.

Neka ranija istraživanja su pokazala da antioksidanti iz zelenog čaja mogu spriječiti i pojavu raka.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Napici ~ -> Mr.Cajic Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Strana 2 od 4

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon