:: |
| Autor |
Poruka |
Shiseido N-SNG-J06

|
Datum registracije: 26 Apr 2007 Poruke: 10229

|
|
„Eva slagalice“ od sunđera, „happy toys“ kockice sa brojevima, drveni satovi - slagalice iz Kine, samo su neke od igračaka na koje je organizacija RAPEKS stavila znak upozorenja od hemijskog trovanja, a koje se mogu naći u prodavnicama u Srbiji, uverila se ekipa „Blica“.
Roditeljski internet portal „Bebac.com“ objavio je na svom sajtu spisak od čak 60 artikala opasnih za decu koji se mogu naći u prodavnicama u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji.
- Ove igračke se mogu naći ne samo kod malih prodavaca već i u veletrgovinama velikih distributera. Ono što mi očekujemo je da državne institucije i inspekcije reaguju najbrže što mogu i da sa tržišta uklone takve igračke. Apelujemo na sve roditelje da pažljivo pregledaju igračke koje kupuju i da, ukoliko su već kupili takvu igračku, onemoguće detetu da se igra i odmah slučaj prijave inspekciji - kaže Vlada Ješić, jedan od osnivača „Bebac.com“.
Na spisku artikala koje je objavio „Bebac.com“ našle su se i popularne igračke poput slagalice od sunđera, gumene patkice, kastanjeta, gumenih masažera, autića i sunđer-knjiga, šminki za devojčice....
Za sve ove igračke postoje obaveštenja o štetnim materijama koje sadrže ili da nisu u skladu sa normativima Evropske unije.
Desetak roditelja koje je „Blic“ zamolio da pregledaju ovaj spisak, odmah su prijavili da su u nekoliko prodavnica videli neke od sumnjivih igračaka. Ekipa „Blica“, koja je krenula u proveru njihovih navoda, već u prvoj prodavnici kupila je za 450 dinara „Eva slagalicu“, koja, po upozorenja RAPEKS-a sadrži čak 6 štetnih materija u nedozvoljenim količinama. Prodavačice nisu dale nikakvo upozorenje, a kada je štampan fiskalni račun, ovaj artikal, pod obrazloženjem da se ne nalazi u kompjuteru, zamenjen je drugim iste cene.
Pored „Eva slagalica“, u nekolicini radnji novinari su pronašli i kineske drvene satove i kocke. Gumene igračke koje se kupuju u kineskim prodavnicama, uverili su se novinari, gotovo u 90 odsto slučajeva nemaju nikakvu deklaraciju, što je sasvim dovoljno da tržišna inspekcija reaguje.
- Tržišna inspekcija u poslednjih deset dana u svim većim gradovima Srbije kontroliše prodavnice igračaka. Kada akcija bude u potpunosti završena izaći ćemo sa podacima o broju kontrola, zaplena i prekršajnih postupaka - rečeno nam je u Ministarstvu trgovine uz napomenu da inspektori kontrolišu samo deklaraciju, a da ne sprovode zdravstvenu kontrolu.
Ipak, kako nezvanično saznajemo, iskustva inspektora pokazuju da većina štetnih igračaka stiže u Srbiju bez deklaracije.
Kompletan spisak svih 60 opasnih igračaka sa slikama može se naći na portalu bebac.com, na sledećim linkovima:
Opasne igračke I
Opasne igračke II Opasne igračke IV
Opasne igračke III Opasne igračke V
(Blic)
|
|
 |
Boky ¤ The King of Kolo ¤

|
Godine: 41
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner

|
|
Pa zar to ne treba da bude na svakom takvom proizvodu ? .. Mislim da je to ipak neko napisano pravilo ..
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
| |
|
 |
NenadS Administrator i domaćin

|
Godine: 41
Datum registracije: 01 Avg 2002 Poruke: 6568 Mesto: Oreškovica

|
|
Eh da sam ovo procitao pre nego sto sam otisao u metro sad ne bih imao dva kompleta 'Evo slagalica' u sobi... a kupio sam ih sinovcu da se igra... naravno da mi na kasi nista nisu rekli... tako da cu videti sta da uradim, da li da ih prijavim ili da ovo lepo bacim.. ili da se ja sa njima igram
|
_________________ Pozdrav, Nenad ® ! |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|