:: |
| Autor |
Poruka |
Shiseido N-SNG-J06

|
Datum registracije: 26 Apr 2007 Poruke: 10229

|
|
Penzioner Stanko Jovanović (61) iz Pirota više od trideset godina pred svaku Novu godinu oblači kostim Deda Mraza i uveseljava pirotske mališane. Ovog veselog i, poput njegovog "rodjaka" sa dalekog Severa, uvek nasmejanog dedicu stariji Piroćanci znaju pod imenom deda Stanko, a oni mladji ga zovu jednostavno - Deda Mraz.
Stanko kaže da ima dva radna veka u dva različita poziva. Jedan je proveo u Robnoj kući "Beograd" u centru grada, a drugi kao - Deda Mraz.
"Čitav svoj radni vek proveo sam sa ljudima i decom. Zavoleo sam decu, što mi je i glavni motiv da se pred kraj svake godine oblačim u Deda Mraza. Deca me obožavaju. Često se dešava da njihovi roditelji imaju sliku sa mnom iz vremena kada su oni bili mali. Kada sam krenuo da se bavim ovim, želja mi je bila da deca vide radost koju ja kao mali nisam imao, jer sam rano ostao bez oca, zbog čega smo ja i moje šestoro braće i sestara imali teško detinjstvo bez jednog roditelja", kaže deda Stanko za "Press".
I dok se "pravi" Deda Mraz, onaj iz Laponije, vozi na sankama koje vuku irvasi, ovaj pirotski, umesto irvasa, koristi domaće životinje.
"Prvo sam sa mnom vodio magaricu Vidu, pa onda kozu Milicu, pa ovna Boška, a ove godine sa sobom vodim jare Seku. Deca ga obožavaju, naročito ona gradska, koja domaće životinje retko imaju priliku da vide, a mnoga i ne znaju kako izgleda koza, ovca, jare ili magarac. Nažalost, zbog hladnog vremena ne mogu uvek da ga vodim sa sobom, ali čim otopli obavezno sa sobom povedem i jarence", navodi Stanko.
Ove godine najpoznatiji pirotski Deda Mraz dobio je i naslednika u "poslu".
"Sada sa sobom skoro uvek, osim kada je mnogo hladno, vodim i svog praunuka Mladena. Sašili smo mu mali kostim Deda Mraza i sada smo pravi tandem, kao u onom filmu "Kakav deda - takav unuk". Siguran sam da će i on kad poraste biti - Deda Mraz i uveseljavati i zasmejavati decu, kojoj su smeh i ljubav preko potrebni u ovom teškom vremenu oskudice i raznih nedaća koje su zadesile naš narod", kaže Jovanović.
Mali Mladen, najmladji Deda Mraz u Pirotu, a verovatno i u Evropi, kaže da ima "tli" godine, i dodaje da će kada poraste da bude - Deda Mraz.
Deda Stanko slikanje sa mališanima, kao i odlazak na kućnu adresu i nošenje poklona ne naplaćuje, a uz to, svake godine uoči novogodišnjih praznika, pre nego što obuče "uniformu" Deda Mraza, obavi sistematski pregled, kako ne bi kojim slučajem ugrozio zdravlje mališana sa kojima se slika.
(MONDO)
|
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Nemam komentara za Stanka osim da je malo luckast . Inace mi je komsija ,To je covek od 100 zanata medju kojima su moler, i tapacer( preuredjuje stari namestaj) a inace je penzionisani trgovac Robnih kuca Beograd.
|
_________________ NO COMENT |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|