www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Deda Mraz na pirotski način!
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
Shiseido
N-SNG-J06
<b>N-SNG-J06</b>

Datum registracije: 26 Apr 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Dec 27, 2007 1:07 am    Naslov poruke: Deda Mraz na pirotski način! Na vrh strane Na dno strane

Penzioner Stanko Jovanović (61) iz Pirota više od trideset godina pred svaku Novu godinu oblači kostim Deda Mraza i uveseljava pirotske mališane. Ovog veselog i, poput njegovog "rodjaka" sa dalekog Severa, uvek nasmejanog dedicu stariji Piroćanci znaju pod imenom deda Stanko, a oni mladji ga zovu jednostavno - Deda Mraz.
Stanko kaže da ima dva radna veka u dva različita poziva. Jedan je proveo u Robnoj kući "Beograd" u centru grada, a drugi kao - Deda Mraz.
"Čitav svoj radni vek proveo sam sa ljudima i decom. Zavoleo sam decu, što mi je i glavni motiv da se pred kraj svake godine oblačim u Deda Mraza. Deca me obožavaju. Često se dešava da njihovi roditelji imaju sliku sa mnom iz vremena kada su oni bili mali. Kada sam krenuo da se bavim ovim, želja mi je bila da deca vide radost koju ja kao mali nisam imao, jer sam rano ostao bez oca, zbog čega smo ja i moje šestoro braće i sestara imali teško detinjstvo bez jednog roditelja", kaže deda Stanko za "Press".
I dok se "pravi" Deda Mraz, onaj iz Laponije, vozi na sankama koje vuku irvasi, ovaj pirotski, umesto irvasa, koristi domaće životinje.
"Prvo sam sa mnom vodio magaricu Vidu, pa onda kozu Milicu, pa ovna Boška, a ove godine sa sobom vodim jare Seku. Deca ga obožavaju, naročito ona gradska, koja domaće životinje retko imaju priliku da vide, a mnoga i ne znaju kako izgleda koza, ovca, jare ili magarac. Nažalost, zbog hladnog vremena ne mogu uvek da ga vodim sa sobom, ali čim otopli obavezno sa sobom povedem i jarence", navodi Stanko.
Ove godine najpoznatiji pirotski Deda Mraz dobio je i naslednika u "poslu".
"Sada sa sobom skoro uvek, osim kada je mnogo hladno, vodim i svog praunuka Mladena. Sašili smo mu mali kostim Deda Mraza i sada smo pravi tandem, kao u onom filmu "Kakav deda - takav unuk". Siguran sam da će i on kad poraste biti - Deda Mraz i uveseljavati i zasmejavati decu, kojoj su smeh i ljubav preko potrebni u ovom teškom vremenu oskudice i raznih nedaća koje su zadesile naš narod", kaže Jovanović.
Mali Mladen, najmladji Deda Mraz u Pirotu, a verovatno i u Evropi, kaže da ima "tli" godine, i dodaje da će kada poraste da bude - Deda Mraz.
Deda Stanko slikanje sa mališanima, kao i odlazak na kućnu adresu i nošenje poklona ne naplaćuje, a uz to, svake godine uoči novogodišnjih praznika, pre nego što obuče "uniformu" Deda Mraza, obavi sistematski pregled, kako ne bi kojim slučajem ugrozio zdravlje mališana sa kojima se slika.

(MONDO)

D@cha
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 91

Datum registracije: 02 Apr 2007
Mesto: 13 krug pakla

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Dec 27, 2007 11:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nemam komentara za Stanka osim da je malo luckast . Inace mi je komsija ,To je covek od 100 zanata medju kojima su moler, i tapacer( preuredjuje stari namestaj) a inace je penzionisani trgovac Robnih kuca Beograd.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Deda Mraz na pirotski način! Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon