:: |
Autor |
Poruka |
Shiseido N-SNG-J06

|
Datum registracije: 26 Apr 2007 Poruke: 10229

|
|
Američki i hrvatski naučnici otkrili su novi aktivni tektonski rascep ispod Jadranskog mora koji bi mogao izazvati jak zemljotres. Svoju tezu naučnici su objavili u časopisu „Džiolodži”, koji je glasilo Geološkog društva Amerike, i upozorili da za južne delove Hrvatske, Crne Gore i Albanije treba ponovo proceniti mogućnost pojave cunamija, pišu podgoričke Vijesti. Prema rečima glavnog istraživača Ričarda Beneta sa Univerziteta Arizona, rascep nastaje na delu gde evroazijska tektonska ploča naseda i klizi preko bivšeg dela afričke ploče, koji se naziva „južnojadranska mikroploča”. „To je zona sudara. Dva kontinenta se sudaraju i grade planine”, rekao je Benet. Američki časopis objašnjava da se novi rascep, od područja severozapadno od Dubrovnika, u blizini Visa, pruža u smeru severozapada najmanje 200 kilometara ispod morskog dna.
Na svom najjužnijem kraju, novootkriveni rascep povezan je sa seizmički aktivnom zonom, koja je izazvala jake zemljotrese u Dubrovniku 1667. godine i u Crnoj Gori 1979. godine.
Istraživanje, u kojem je osim profesora Beneta učestvovalo još osam stručnjaka sa Univerziteta Arizona i zagrebačkog univerziteta, pokazalo je da se italijanska čizma približava obali Hrvatske četiri milimetra godišnje.
Naučnici su izračunali da bi se tim tempom približavanja dve obale mogle spojiti za 50 do 70 miliona godina.
U tekstu se navodi da u regionu duž podmorskog rascepa nema dokaza o potresu velike jačine u poslednje dve hiljade godina.
„Međutim, ako je rascep takvog tipa da se može naglo pokrenuti, za regiju je potrebno ponovo proceniti opasnost od cunamija”, rekao je Benet.
(B92, FoNet)
|
|
 |
Alexxxxandra Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 13 Mar 2007 Poruke: 175

|
|
Jos tornada da pocnu da se pojavljuju.....
|
|
|
|
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 45
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
Sve mi se čini, ako je u blizini Visa, da su veće šanse za jači zemljotres, a ne cunami. Tamo je more relativno plitko za neki ozbiljniji cunami.
|
|
 |
Avram007 ..::Darkmen X::..

|
Godine: 36
Datum registracije: 08 Maj 2005 Poruke: 3247 Mesto: ..::Under the sea::.. {KG~SV}

|
|
Alexxxxandra je napisao/la sledeće: | Jos tornada da pocnu da se pojavljuju.....  |
mudro zbori, mada, sve je moguce...
Kad Ameri umesaju prste, onda je sve otislo u biiip...
|
|
 |
velociraptor Banovan!

|
Datum registracije: 15 Apr 2007 Poruke: 12000 Mesto: www. pokloni mi ljubav...pokloni mi sebe.com

|
|
I Ameri i 'Talijani, moj Avrame, dobri moj Avrame.
'Talijani su stalno krali ribu iz Jadrana, a sad jos i ova muka.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|