:: |
| Autor |
Poruka |
Shiseido N-SNG-J06

|
Datum registracije: 26 Apr 2007 Poruke: 10229

|
|
Mada 6. marta puni 108 godina, najstarija žiteljka Srbije, Kosara Kostadinka Momirović iz paraćinskog sela Buljane, u svom životu ništa nije propustila, pa ni besplatne akcije! Upisala ih je u petak, nakon posete tima za evidentiranje JP „PTT saobraćaja Srbija", koji je došao po prijavi njenih praunuka.
Ne dešava se svaki dan da akcije upisuje osoba koja je rođena poslednje godine pretprošlog veka. Sve je, međutim, prošlo glatko, a na dve potvrde o evidentiranju starica čila duhom stavila je, kako i priliči - otisak prsta.
- Dve sam potvrde prstom potpisala, pa duplo akcija mora da bidne! E, sad tek ne mog' da mrem dok pare ne stignu. Pa nek to bidne i za dva'est godina - objašnjava nam baka Kosa.
Skoro da ne čuje i ne vidi, ali je „u pamet" čista. Sporazumevamo se nekako uz posredovanje rođaka koji o njoj brinu, unuka Radivoja Šutića i njegove žene Milanke.
- Je l' me to za novine slikate? - pita vremešna starica, već navikla na škljocanje fotoaparata otkad je proslavila stoti rođendan.
- Sad sam ja neka mustra za Srbiju što sam se za akcije prijavila. Al ‘oću i da ih doživim. Jesam stara, al' šta da radim, bog me zaboravio, nikako kod sebe da me uzme. Ovde me svi čuvaju, ne mog' da se žalim, samo vrapčiće što ne pomuzu. Al' šta to vredi meni sad kad slabo ‘odim. Da su svi mladi živi i zdravi, a meni sad kako bude - mudruje Kosara.
Snajka Milanka kaže za Press da je to „vampir baka". Dobro se drži, izrodila dve ćerke, dočekala unuke, praunuke, čukununuke... Jedna ćerka umrla je prošle godine, ostali je svi posećuju i obilaze.
Svakog 6. marta otkad je napunila „stotku", priređuju joj pravo rođendansko slavlje. Baka duva svećice na rođendanskoj torti na kojoj je pozamašna cifra. Od svih poklona koje je dosad dobila, najdraži su joj veštački zubi. Za 105. rođendan darivao joj ih je mladi zubotehničar iz Paraćina.
- Kosara nije neki „zabeđivač", ume da te sasluša. Neće da te uvredi, a uz ručak voli i da cugne, za krv. Svi je gledamo, al', bogami, mnogo posla oko nje ima - priča nam Milanka Šutić, koja sa baba Kosom najviše vremena provodi.
Stalna lična karta
U ličnoj karti Kosare Momirović upisano je da je rođena 6. marta 1900. godine u selu Izvor. Lična karta izdata je 1968. i u njoj stoji da je trajna. Kosa, kako je od milošte zovu, u Buljane je došla udajom za Vladimira, uglednog domaćina i „solunca". Fotografija mladog para krasi zid baba Kosine sobe, a starica insistira da i to slikamo.
Vladimir je umro 1982. godine, ali Kosa nije ostala sama. Još kaže da je samo nedavne predsedničke izbore u svom životu propustila, ali da će na sledećim, lokalnim, obavezno da glasa.
- Ništa me ne boli, samo su me izdale oči i noge. Za kuću su najvažniji sloga i zdravlje, a kad svi dobro rade, ne moraju ničega da se boje - poverila nam je na kraju svoju vekovnu mudrost Kosara Momirović, najstarija Srpkinja.
(Press)
|
|
 |
Avram007 ..::Darkmen X::..

|
Godine: 37
Datum registracije: 08 Maj 2005 Poruke: 3247 Mesto: ..::Under the sea::.. {KG~SV}

|
|
|
I treba da im uzme pare, dovoljno je drzava uzimala od nas!!!
|
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Ko zna možda i dočeka pare ali koliko je davala u svom životu ovo je mali deo
|
_________________ NO COMENT |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|