:: |
Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Dušanka P. (60) je rešila da ostavi pušenje tek kada je videla unuku kako je oponaša sa štapićem u ustima. Iako svesna loše i nezdrave pušačke navike tek tada se zamislila da bi mogla da je napusti. Nakon toga čula je da se u Gradskom zavodu za bolesti pluća i tuberkulozu odvija besplatan program za odvikavanje od pušenja "Prekini sada, sedam koraka do slobode“, kojem se i priključila.
"Dopao mi se pristup lekara i kako je zamišljen program. Potvrdili su neke moje stare sumnje u vezi sa štetnošću pušenja. Već posle drugog dana predavanja postala sam odlučnija da ostavim pušenje. Ovo mi je treći put da sam čvrsto rešila i nadam se da ću istrajati", rekla je Dušanka P. za "Blic“.
Još jedan od polaznika ovog programa je Stevan Miljković (45). Osim što su mu požuteli zubi od pušenja, Stevan je shvatio da mu i finansijski škodi.
"Već posle uvodnog predavanja doktorke Zorice Plavšić veoma čvrsto sam rešio da prekinem sa ovim porokom. Kad sam malo bolje razmislio, shvatio sam i da sam na finansijskoj šteti, jer stalno provetravam stan nakon pušenja i stalno ga hladim, tako da mnogo više struje potrošim na grejanje. Pošto se često i noću budim da pušim progoreo sam nekoliko ćebadi", ispričao je Stevan Miljković.
Dušanka i Stevan su polaznici programa "Prekini sada, sedam koraka do slobode“, koji je u Gradski zavod za bolesti pluća i tuberkulozu pre četiri godine donela dr med. sci. Zorica Plavšić, načelnica Centra za prevenciju. Od tada je program prošlo oko 400 ljudi, a procenat uspešnosti odvikavanja od pušenja iznosi između 60 i 90 odsto. Nakon godinu dana ovaj broj opadne na 30 do 60 odsto.
"Reč je o programu koji se primenjuje na američkom univerzitetu 'Loma Linda' u Kaliforniji. To je grupni metod za odvikavanje od pušenja koji se odvija u vidu jednoiposatnih predavanja tokom sedam dana. Drže ih različiti medicinski stručnjaci kao što su nutricionisti, defektolozi, psihoterapeuti, kardiolozi... Tim lekara polaznike motiviše ne samo da ostave pušenje nego i da promene način života i ishrane. Mnogi se boje da će dobiti na kilaži ako ostave pušenje. Zato sa njima pažljivo planiram stav prema cigareti nakon prestanka pušenja i kako da prebrode krize", objašnjava dr Plavšić.
Lekari dugo i iscrpno razgovaraju sa polaznicima i tako dolaze do odgovora na pitanja kakve su njihove pušačke navike, zašto puše iako znaju da je štetno, koji je njihov najbitniji motiv za odvikavanje... Te pripreme i pitanja podrazumevaju i odluku o danu i satu kada će prestati da puše.
"Savetujemo ih da u kući uvek imaju dovoljnu količinu vode, sokova i voća koje je iseckano i da čim se javi želja za cigaretom mogu da posegnu za nečim drugim. Neki čvrsto reše da ostave pušenje već posle prvog dana i uspevaju u tome", zadovoljna je dr Plavšić.
Svi zainteresovani za ovaj besplatni sedmodnevni program za odvikavanje od pušenja mogu da se prijave telefonom na broj 3811-815. Broj mesta je ograničen, a program se odvija u prostorijama Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Preševskoj 33.
(MONDO)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|