www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Poligamija u Americi
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
jecika_84
^Everyday Is Viggo day^
^Everyday Is Viggo day^

Godine: 41

Datum registracije: 18 Apr 2006
Mesto: ~Liga senki~

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Apr 09, 2008 9:29 pm    Naslov poruke: Poligamija u Americi Na vrh strane Na dno strane

U najvećoj operaciji socijalne službe i starateljskih organa u istoriji Teksasa, dosad je sa ranča jedne mormonske poligamne sekte izbavljeno oko 400 dece a preko 130 žena je dobrovoljno otišlo za njima. Svi su, kako navodi AP, smešteni na sigurna mesta, a policija ispituje muškarce na ranču.

Drama kod mesta Eldorado, gde se nalazi imanje "Fundamentalističke crkve Isusa Hrista svetaca poslednjeg dana", počela je nedavno, posle prijave jedne 16-godišnje devojčice da se maloletnice zlostavljaju i prisiljavaju na udaju za puno starije muškarce.

Ta devojčica je, prema sopstvenom priznanju, i sama silom udata za 50-godišnjeg Dejla Barloua, kome je prošle godine navodno rodila dete.

U akciji policije i starateljskih organa koja je potom usledila, ni ta devojčica ni Barlo još nisu pronađeni. Sumnja se da maloletnicu članovi zajednice skrivaju pod prisilom, iako su za vreme racije sarađivali s vlastima.

Đevojčice nema ni u dokumentima, porodičnim foto-albumima i knjigama u kojima se vodi evidencija o svim sklopljenim brakovima u ovoj poligamnoj zajednici.

Prema zakonu države Teksas, poligamija kao ni brakovi osoba mlađih od 16 godina, čak i uz pristanak roditelja, nisu dozvoljeni.

Pomenuta sekta smeštena je na imanju od oko 700 hektara, gde se nalaze bolnica, fabrika cementa, škola, brojne velike kuće i veliki hram obojen u belo.

Zajednica je samoodrživa a njeni pripadnici veruju u skoru apokalipsu. Sekta se odvojila od Mormonske crkve koja je napustila praksu mnogoženstva. Mormonska crkva zvanično se odrekla poligamije pre više od stotinu godina, ali i danas ima mormona koji imaju više supruga.

Ženama sekte "Fundamentalističke crkve" je zabranjeno da nose crvenu boju, jer je to boja koja je pripadala Isusu, ne smeju da se šišaju pa imaju duge kose svezane u pletenice, sve su obučene u rukom rađene haljine do gležnjeva i odsečene su od spoljnjeg sveta. Dane provode odgajajući mnogobrojnu decu i uređujući vrtove.

Deca rođena u zajednici, nemaju gotovo nikakvu komunikaciju sa svetom izvan naselja.

Neka od njih su ipak nedavno javno progovorila o svojim poligamnim porodicama. Na jednom okupljanju u Salt Lejk Sitiju, u Juti, ta deca su zatražila više razumevanja.

"Ja sam 14. dete u velikoj porodici i imam nekoliko mama", kazala je 17-godišnja Meri. "Sve moje mame me vole".

"Postoji toliko negativnog publiciteta oko poligamnog načina života. Mi smatramo da je došlo vreme da se prikaže i druga strana priče", izjavila je jedna pripadnica sekte. "Ne mislim da je to za svakoga, ali mislim da treba da postoji sloboda izbora", dodala je.

Njeni istomišljenici smatraju da se zakonom o zabrani poligamije ugrožavaju i ograničavaju građanska i verska prava jedne manjinske grupe.

Iako je poligamija u SAD zakonom zabranjena, prema nekim procenama, samo u saveznoj državi Juti, u kojoj se nalazi sediste Mormonske crkve, ima oko 30.000 poligamista, dok ih u čitavim Sjedinjenim Američkim Drzavama ima dva puta više.

Mada protivzakonita, poligamija se retko kažnjava, osim u slučajevima, kad se otkrije neko drugo krivično delo, kao što su incest ili zlostavljanje. Nažalost, većina zlostavljanih žena retko svoje probleme iznosi u javnost, jer ih uče da ih u svetu izvan braka čeka samo zlo.

(Beta/MONDO)

D@cha
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 91

Datum registracije: 02 Apr 2007
Mesto: 13 krug pakla

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 10, 2008 2:36 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

To je ocigledno bolestan soj ljudi koji je sveu svemi potpuno zaostao

coco_bill
Zli carobnjak-lingvista
Zli carobnjak-lingvista

Godine: 46

Datum registracije: 22 Mar 2006
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 10, 2008 4:38 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

D@cha je napisao/la sledeće:
To je ocigledno bolestan soj ljudi koji je sveu svemi potpuno zaostao

"Ako čovek hoće na brzinu da se obogati - neka osnuje sektu"
To je rekao tvorac sajentološke crkve. Wink

Ima još jedna poslovica u ekonomiji koja se odnosi na gornji tekst: "Ovce služe za šišanje". Wink

ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Poligamija u Americi Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon