:: |
| Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Niški taksista na čiji je automobil naletela konjska zaprega nemalu štetu od nekoliko stotina evra morao je da nadoknadi iz svog džepa, iako nije bio kriv.
"Šta mi vredi što plaćam osiguranje! Naleteo je na mene konj, polomio mi šoferšajbnu, far, ulubio haubu... Rom, koji je upravljao zapregom, siromah je. Mogao sam ili da se parničim sa njim, a od toga na kraju ništa ne bi bilo, ili da dignem ruke i sve sam platim - žali se u razgovoru za "Alo!" ovaj taksista.
Da je privatna tužba jedini način da se koliko-toliko izvuče šteta u slučaju da se, ne vašom krivicom, sudarite sa zapregom, potvrđuju i u policiji.
"Iako postoji obaveza registrovanja zaprega, to mnogi ne znaju! Kad imate neregistrovano vozilo, jedini način za nadoknadu štete je privatna tužba", kaže Dragan Pešić iz niške saobraćajne policije.
To isto važi i za bicikle, skutere do 50 kubika, pa čak i traktore, odnosno za vozila sa takozvanim trajnim registracijama, objašnjavaju u osiguravajućim kućama.
"Motocikli do 50 ccm ili, recimo, traktori, moraju samo prilikom prve registracije, odnosno prilikom uzimanja tablica, da prilože polisu obaveznog osiguranja. Ona važi samo godinu dana i niko posle ne proverava da li je vlasnik obnovio polisu. Bez polise, na njih se ne primenjuje Zakon o osiguranju, već Zakon o obligacionim odnosima. Praktično, privatna tužba", kaže za "Alo" direktor niške ekspoziture "DDOR Novi Sad" Svetozar Aleksov.
Problema sa naplatom štete ranije je bilo i u slučaju kada vas ošteti automobil sa crnogorskim tablicama. Ali, Aleksov kaže da je to prevaziđeno sporazumom između Udruženja osiguravača Srbije i crnogorskog ministarstva finansija.
"To sada funkcioniše. Tretira se kao i da je to vozilo osigurano kod neke naše kuće. Potrebna dokumentacija šalje se crnogorskom osiguravajućem društvu i oni su u obavezi da odgovore za 14 dana. Ako se to ne desi, istu tu dokumentaciju treba poslati našem udruženju koje štetu nadoknađuje, a onda refundira preko crnogorskog ministarstva", priča Aleksov.
Tvrdnje da postoje "crnogorci" sa falš tablicama, odnosno samo fiktivno registrovani, od kojih apsolutno nije moguće nadoknaditi štetu, Aleksov ne može ni da potvrdi ni da demantuje.
"Dosad nismo imali takve slučajeve, ali ako to stvarno postoji, onda se to tretira kao da je štetu pričinio korisnik vozila koji je imao polisu osiguranja kod društva koje je prestalo sa radom. Faktički, nema osiguranje, taj papir ne vredi ništa! Ali, i u tom slučaju se može nadoknaditi šteta i to iz sredstava garantovanog fonda našeg udruženja ili crnogorskog ministarstva finansija", kaže direktor niške ekspoziture "DDOR Novi Sad".
(Alo/Mondo)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|