www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Pasulj
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~
::  
Autor Poruka
coco_bill
Zli carobnjak-lingvista
Zli carobnjak-lingvista



Godine: 44

Datum registracije: 22 Mar 2006
Poruke: 33433
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jun 25, 2008 9:39 pm    Naslov poruke: Pasulj Na vrh strane Na dno strane

Vojnički pasulj za 4 osobe:

U lonac sipati jedan litar hladne vode i jednu šolju od bele kafe pasulja. Kad voda provri, treba da ključa 10 minuta.
Zatim prospite tu vodu i onda pasulj nalijte s dve litre vruće vode (voda ne sme da bude hladna jer će se pasulj jako dugo kuvati).
Iseckajte jednu srednju glavicu crnog luka, dva češnja belog luka i oko 150gr slanine (može i više, pasulj će biti bogatiji) i sve to stavite u lonac sa pasuljom i kuvajte otprilike jedan i po sat (dužina kuvanja zavisi od sorte pasulja).
Kad je pasulj skuvan (zrno mora da bude mekano) napravite zapršku:
u tiganj rastopite veliku kašiku masti i stavite kašiku brašna, pa to mešajte dok brašno ne požuti. Onda u to dodajte kašičicu aleve paprike i na vrh kašike bibera u prahu i to onda sipajte u pasulj. Posolite po ukusu i promešajte – pasulj je gotov.

(što duže pasulj stoji to je slađi – tako se bar veruje)

[iz "Politikinog zabavnika" #1777/1986]



_________________

ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı
 
šamar
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 115

Datum registracije: 29 Dec 2008
Poruke: 906
Mesto: diznilend

jamaica.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 08, 2009 6:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hm,ne mogu zamisliti kampovanje bez pasulja,
slično nešto ovako ali samo bez zaprške,i naravno mnogo više luka,slanine i ljutih papričica.
Te raznog suhog mesa,samo još da ja naučim to praviti i biće super...

Kako ko voli ,ali meni pasulj skinut sa vatre je neprikosnoven,
jer tada čili papričice daju svu svoju moć a da ne govorim o mirisima...
Zaboravih dodati još kakvu dobru rakiju od kruške... Very Happy

_________________
Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
u klopke, jer računati na poteškoće,
znači stvarati ih.
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 38

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sub Feb 20, 2010 7:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pasulj sa pecurkama



Sastojci

* 2 kašike maslinovog ulja
* 3 velika praziluka
* 1 čen belog luka
* 250 grama pečuraka isečenih na režnjeve
* 400 grama (limenka) azuki pasulja (oceđenog)
* 400 grama (limenka) pasulja maslenca (oceđenog)
* 400 grama (limenka) seckanog paradajza
* 3 kašike paradajz pirea
* 4 kašike naseckanog peršunovog lista
* so, biber

Sos od sira
# 30 grama putera
# 30 grama mekog brašna
# 300 ml mleka
# 1 jaje
# 125 grama narendanog tvrdog sira
Način pripreme

U posudi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte praziluk i lagano pržite, uz mešanje, nekoliko minuta, tj. dok ne omekša, ali pri tom ne promeni boju. Izvadite ga rupičastom kašikom i stavite na stranu. Dodajte izgnječeni beli luk i pečurke, pa kuvajte, povremeno mešajući, 5 minuta. Dodajte pasulj maslenac, azuki pasulj, paradajz, pire od paradajza, 3 kašike peršuna, so i biber. Pokrijte i vrlo lagano kuvajte oko 20 minuta.

U međuvremenu napravite sos od sira. Rastopite puter u manjoj posudi, dodajte brašno i pržite uz mešanje 1 minut. Sklonite s vatre i postepeno umešajte mleko. Ostavite ga da prokuva i mešajte dok se ne zgusne. Lagano kuvajte 2-3 minuta, a zatim pustite da se malo ohladi. Umešajte jaje i sir, pa dodajte so i biber.

Prebacite pasulj u vatrostalnu činiju i na vrh naslažite naseckani praziluk, pa pecite pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni, tj. dok vrh ne poprimi zlatnu boju. Pospite ostatkom peršuna i poslužite odmah.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
Double Hearts
Love Sucks
Love Sucks



Godine: 34

Datum registracije: 12 Maj 2009
Poruke: 2618
Mesto: i'm an amazing guy who has the killer looks

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Feb 21, 2010 4:46 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pasulj se nalazi u mom spisku najboljih jela Laughing Laughing Laughing

_________________
Shitisism
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 38

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 12, 2010 6:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bas ne volim pasulj. Do te mere, da mama kad pravi pasulj, pravi posebno jelo za mene, ili ja napravim sama. Nisam jela pasulj godinama

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
aureliano
♣ El Capitán ♠
♣ El Capitán ♠





Datum registracije: 15 Mar 2005
Poruke: 9092
Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

california.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2010 1:01 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Danas kuham grah sa suhim mesom! Jao, kako ce dobar biti...

_________________
I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...


 
Bobak_BL
* Domaci Lazov *
<b>* Domaci Lazov *</b>





Datum registracije: 06 Avg 2010
Poruke: 8210
Mesto: sta te briga...za moje mjesto...

hong_kong.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 12, 2010 3:07 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja sam se pasulja i rize i konzervirane hrane... najeo u vojsci...
dosta mi za citav zivot... Rolling Eyes
ja kad jedem taj pasulj, on mene naduva...mislim stomak mi naduva. Shocked
a sve ostalo je normalno...pa ja to ne zovem...naduvano. Razz
sto se mene tice, taj suljpas, i kiseli kupus, i piletiinu,
nisu vala morali ni izmisljati...bezveze je to meni...bez svega toga ja mogu... Rolling Eyes
a i ne volim ujutru, kad dignem cebe sa sebe... Laughing Laughing Laughing

_________________
S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti....
Rolling Eyes
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 26, 2011 9:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pasulj prebranac






Sastojci
Potrebno je:
500 g pasulja tetovca
700 gcrnog luka
2-3 lorberova lista
so i biber po ukusu
1 dclulja
1 kasikamlevene crvene paprike

Priprema

Prebran i opran pasulj prokuvati u cistoj vodi, ocediti je i baciti, pasulj jos malo proprati. Sipati cistu vodu za otprilike 2 prsta iznad pasulja i staviti ga da se kuva. Kuvati ga dok ne omeksa (paziti da se ne prekuva, zrna trebaju da su cela a mekana). Paziti da pasulj ne zagori, treba da se krcka na tihoj vatri. Kolicina vode nesme da bude suvise velika vec toliko da pasulj bude samo potopljen.
Luk iseci na sitne kockice i prziti ga na ulju dok ne omeksa, skloniti ga sa ringle i dodati zacine. Izmesati pasulj sa dinstanim lukom.
Ko voli ljuto, moze da doda jednu ljutu papricicu. Gotovu smesu sipati u serpu (velicine oko 2, 5 l) ili tepsiju u kojoj ce se zapeci.
Rernu zagrejati na 180 C i peci oko 1, 5 h. Na kraju u prebrancu ne sme da ostane neukuvana voda, da bude redak ali ni preterano gust i osusen.

Prijatno!

Posluživanje
Prebranac se sluzi u toplom stanju, ali poseban ugodjaj je kada se sluzi hladan kao pikantan prilog ili skoro kao salata uz neko dobro meso. Preporucuje se polu suvo vino.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 26, 2011 9:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kaubojski pasulj



Sastojci
300 gr belog pasulja
120 grdimljene slanine
150 grkukuruza iz konzerve
1 kašikaparadajz pirea
1 glavicacrnog luka
3 čenabelog luka
5-6feferona
50 mlbelog vina
4 krmenadle
ulje, so i biber


Pasulj skuvati, ohladiti i procediti.

Krmenadle posoliti, pobiberiti i ispržiti i ostaviti sa strane.

Na istoj masnoći propržiti sitno iseckan crni i beli luk.

Dodati slaninu, isečenu na kockice, iseckane feferone i kratko propržiti.

Umešati paradajz pire, kukuruz i zaliti vinom.

Na kraju umešati pasulj.

Pripremljenu smesu sipati u podmazan vatrostalni sud i odozgo rasporediti krmenadle.

Pokriti alu-folijom i peći na 200 stepeni 1 sat.
 
fijesta
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 25 Sep 2011
Poruke: 24

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 19, 2012 2:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Musaka od pasulja

Potrebno:
400 gr bijelog pasulja
200 gr crvenog luka
50 gr mrkve
50 gr korijena od peršuna
lovorov list
400 gr faširanog mesa
40 gr masti
peršunov list
aleva paprika
2 jaja
300 ml kisele pavlake
kesica parmezana

Priprema:
Pasulj stavimo da se kuva i kada voda provri dodamo crveni luk u količini od 100 gr, zelen i lovorov list. Na srednjoj temperaturi kuvamo pasulj dok ne omekša. U dubljoj tavi stavimo 100 gr crvenog luka na masti da se prija dok ne dobije staklenastu boju. Onda ubacimo faširano meso i perđunov list i ostavimo na laganoj vatri da se pirja. Kada je meso gotovo stavimo alevu papriku. Pomastimo po dnu vatrostalnu posudu, pa stavimo sloj kuvanog i dobro projeđenog pasulja pa začinimo. Pa na njega stavimo red faširanoga mesa. I tako redamo sloj po sloj stim da na vrhu treba da bude pasulj. Dolijemo malo tečnosti u kojoj smo kuvali pasulj. Ramutimo jaja u kiseloj pavalci i prelijemo preko musake. Vatrostalnu posudu zatim stavimo u rernu koju smo zagrijali na 200 stepeni celzijusovih i šečemo dok ne porumeni.

Preuzeto sa: www.dobrajela.com
 
Kosovce.3
Upućeni član
Upućeni član



Godine: 63

Datum registracije: 10 Nov 2010
Poruke: 269

norway.gif
PorukaPostavljena: Sre Jan 16, 2013 7:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hilandarski pasulj


Uveče, uoči kuvanja, pasulj otrijebite, operite i potopite u posudu sa hladnom vodom. Ujutro, nabrekla zrna procijedite i pristavite u lonac na štednjak, prelivši ga novom vodom. Kada tečnost proključa, odlijte je i uspite čistu, hladnu vodu.
U lonac sipajte krupno isječen crni luk, pola količine od pasulja i maslinovo ulje (ako je dan kada se, po Tipiku*, ulje koristi). Kuvajte na tihoj vatri. Na polovini kuvanja blago promješajte drvenom varjačom. Pri kraju kuvanja, stavite dvije do tri isjeckane, manje glavice crnog luka, malo bijelog luka i crvenu, mljevenu, slatku papriku.
Kada je pasulj kuvan, zrna meka, voda skoro isparila, u lonac stavite oljušten** i sitno isječen zreo paradajz (trećina količine pasulja), so i dosta peršunovog lista. Jelo neka još neko vreme krčka.


- Tipik – manastirska pravila (u Hilandaru ga je ustanovio Sveti Sava).

Paradajz se ljušti ovako:
plod prelijte vrelom vodom te prstima oljuštite prozirnu pokožicu.

_________________
LJUBAV NEMA ALTERNATIVU!
 
pejamachine
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 10 Dec 2009
Poruke: 13

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Feb 21, 2013 11:53 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ivankamaza je napisao/la sledeće:
Pasulj prebranac






Sastojci
Potrebno je:
500 g pasulja tetovca
700 gcrnog luka
2-3 lorberova lista
so i biber po ukusu
1 dclulja
1 kasikamlevene crvene paprike

Priprema

Prebran i opran pasulj prokuvati u cistoj vodi, ocediti je i baciti, pasulj jos malo proprati. Sipati cistu vodu za otprilike 2 prsta iznad pasulja i staviti ga da se kuva. Kuvati ga dok ne omeksa (paziti da se ne prekuva, zrna trebaju da su cela a mekana). Paziti da pasulj ne zagori, treba da se krcka na tihoj vatri. Kolicina vode nesme da bude suvise velika vec toliko da pasulj bude samo potopljen.
Luk iseci na sitne kockice i prziti ga na ulju dok ne omeksa, skloniti ga sa ringle i dodati zacine. Izmesati pasulj sa dinstanim lukom.
Ko voli ljuto, moze da doda jednu ljutu papricicu. Gotovu smesu sipati u serpu (velicine oko 2, 5 l) ili tepsiju u kojoj ce se zapeci.
Rernu zagrejati na 180 C i peci oko 1, 5 h. Na kraju u prebrancu ne sme da ostane neukuvana voda, da bude redak ali ni preterano gust i osusen.

Prijatno!

Posluživanje
Prebranac se sluzi u toplom stanju, ali poseban ugodjaj je kada se sluzi hladan kao pikantan prilog ili skoro kao salata uz neko dobro meso. Preporucuje se polu suvo vino.


Sto dobro izgleda..hvala za recept...
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> Pasulj Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon