:: |
| Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Na jednom vrlo posećenom internet forumu u Hrvatskoj pojavila se sledeća poruka: "Pomozite! Suprug mi je opsednut kompjuterskim igrama i svaki slobodan trenutak sedi pred kompjuterom. Naše dete i ja postajemo nevidljivi. Morao bi da izbije požar da bi on skrenuo pogled s ekrana."
Mlada žena, sva očajna traži pomoć i savet forumskih kolega šta da učini i kako da supruga odvuče od kompjuterskog ekrana i igračke konzole, pred kojima, kako je rekla, provodi dane i noći.
Na drugom forumu u sličnoj, očajnoj situaciji se javio jedan dvadesetogodišnji mladić, koji traži pomoć i savet za svog sedamnaestogodišnjeg brata.
"Brat se totalno navukao na igre, prestao je da ide u školu, ne želi da izađe iz kuće, ne druži se ni sa kim. Prestao je da komunicira sa svima, osim sa mamom koja mu donosi hranu u sobu. Ma, katastrofa od života!", napisao je mladić i dodao: "Pokušao sam sve da odvučem brata od kompjutera. Kad sam mu jednom presekao sve žice, poludeo je i pretio da će se ubiti. Zbog svega pati cela porodica, a majka je na ivici nervnog sloma."
Njihovi problemi nažalost nisu jedini, a psihijatri i psiholozi u Hrvatskoj sve češće upozoravaju da je pošast igranja kompjuterskih igara odavno izašla iz okvira najmlađe starosne grupe - osnovaca i sve se više uvlači među odrasle.
Iako zavisnost od kompjuterskih igara još nije zvanično svrstana u bolesti, psihijatar sa Klinike Rebro u Zagrebu Špiro Janović upozorava da je to poremećaj koji značajno utiče na život pojedinca.
Većina tih igara igra se "onlajn", odnosno igrači su preko internet veze spojeni širom sveta. Sedeći pred ekranom, često postaju nesvesni događanja oko sebe, ali i svojih obaveza u realnom svetu.
Mnogi od njih provode sate i dane za kompjutorom u zamišljenom svetu, zapostavljajući svakodnevne obaveze, odvajaju se od svoje okoline, gube vezu s prijateljima i članovima porodice, zanemaruju redovne obroke, čak i higijenu.
Zanemaruju se i obaveze na poslu, takvi pojedinci su agresivni prema onima koji pokušavaju da im uskrate igru, a kada ne igraju, stalno razmišljaju o strategiji igre u kojoj učestvuju.
Psihijatar Janović kaže da je imao slučaj jednog igrača koji gotovo dve godine nije izlazio iz stana, pri čemu je razvio i strah od otvorenog prostora i drugih ljudi.
Prestrašen i otuđen u realnom svetu, taj mladić je u virtualnom svetu postao uspešan, veliki i moćan lik, vođa grupe ljudi iz raznih delova sveta koji je iz svih problematičnih situacija izlazio kao pobednik.
Upravo je beg od stvarnosti koju ne žele, kao i mogućnost da se u igri pretvore u osobe kakve nisu, a kakve bi želeli da budu, jedan od motiva koji igrače navodi da svoj život vežu uz kompjuter, upozoravaju stručnjaci.
A kada beg od realnosti dosegne vrhunac, kada se igrač nađe u problemima zbog zanemarivanja posla i porodice i kada život postane pakao koji sam igrač obično ne primećuje, ali to u većini slučajeva uviđa njegova okolina, mnogi od njih prisiljeni su da krenu na lečenje.
(Beta)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
| |
|
 |
Boky ¤ The King of Kolo ¤

|
Godine: 41
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner

|
|
zar je ovo cudno .. pa ljudi .. danas u svetu ima toliko " game freak-ova " da ovo nista ne cudi ..
ja dok sam radio za xbox sam dobijao pozive ali mi je jedan ostao u secanju .. tip je ladno se poceo da dere na mene jer je posle 20 sati igranja xbox prestao da mu radi ..
ja sam ladno mu rekao ' jel bi mogao nesto da vas pitam ? .. jel vi imate neki drugi posao ? ' .. covek mi je ladno rekao ' moja obaveza je da pobedim sve na ovim turnirima tako da bolje da mi popravite xbox inache ima da vas tuzim ' .. ja sam se prvo zacudio .. a onda, kad se poziv zavrsio, sam se ladno smejao kao lud ..
ima ih raznih .. ovo je samo jedan od slucajeva koji je izasao u javnost
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
| |
|
 |
Jejaorka ~Angel azul~

|
Datum registracije: 03 Apr 2008 Poruke: 39404

|
|
Da popravite nego šta
Ovo ne mora da se odnosi samo na igrice...nažalost.
|
U svijetu tajni mi nismo sami...
|
|
| |
|
 |
stefanstola Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 12 Jan 2008 Poruke: 1

|
|
ma ovo me ne cudi... i ja jos malo pa cu sjedit toliko za kompom da cu se plasiti realnog svijeta... ...
sad ima toliko tih igrica na koje se covjek jednostavno 'navuce'.. to vam je sad kao droga.... btw ja se odvikavam... 
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|