:: |
Autor |
Poruka |
NINANENA Veštica
|
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 1464
|
|
|
|
|
Malena021 Iskusni član
|
Godine: 41
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 924 Mesto: Novi Sad
|
|
kod mene je bila kriticna subota 14-ti....hmm
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
za mene je taj dan kao i svaki drugi dan...ne obracam paznju ....mada znam puno ljudi koji taj dan ni na ulicu ne izlaze...malo je to preterano....ako ti se nesto hoce desiti, desice se bio to petak 13 ili ne....
|
|
|
Miss Nikakve Sanse Odomaćeni član
|
Godine: 46
Datum registracije: 02 Avg 2004 Poruke: 1596 Mesto: Zagreb :)
|
|
... nikad mi petak 13 nije predstavljao nešto posebno ili strašno... uvijek je to bio dan kao i svaki drugi, do ove godine... ove je godine crni patak 13 zaista postao crn... toga sam dana, na žalost, sahranila jedinog i najdražeg mi djeda... sigurna sam da taj dan neću nikada zaboraviti... sad da li da taj tužan događaj pripišem datumu ili životu???... ne znam ali nije ni važno...
|
_________________ :93: Mi plešemo... la la lala... cijeli dan i noć... :93: :50: |
|
|
|
|
DonBrankony Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 45
Datum registracije: 22 Avg 2004 Poruke: 9
|
|
Smatra se da je petak, kad pada trinaestog dana u mesecu, nesrećan dan za sve ljude osim za one koji su rođeni u petak, trinaestog - za njih je to onda srećan dan!
Danas se pominje mnogo korena od kojih potiče verovanje da je petak nesrećan dan. Jedno od njih je da je Eva ponudila jabuku Adamu u petak, drugo da je u petak započeo Veliki potop, zatim da je gradnja Vavilonskog tornja prekinuta u petak, pa da je Isus Hristos razapet u petak (a na tajnoj večeri je bilo 13 ljudi), i tako dalje.
Inače, još pre nego što je Biblija bila napisana, petak je smatran za važan dan. Ljudi su se petkom posvećivali posebnim ritualima, u kojima su pozivali svoja božanstva i molili ih za dobru žetvu, zdravlje i sreću. Oni koji su radili toga dana smatrani su za proklete, i verovalo se da će im se to nepoštovanje božanstava osvetiti.
Petak se nekada ljudi zvali i "Veštičji Sabat", jer se verovalo da su se svakog petka dvanaest veštica sastajale sa djavolom - a to je trinaest zlih duša na jednom mestu, dovoljno da se načini zlo. Zato se spoj petka i trinaestog u mesecu smatra najgorom mogućom kombinacijom.
Triskaidekatriafobija je iracionalni strah od broja 13, a paraskevidekatriafobija je strah od od petka, trinaestog. Terapeut Donald Dozi (dr. Donald Dossey), čija specijalnost je lečenje iracionalnih strahova kod ljudi, uverava svoje pacijente da će biti izlečeni ako nauče da tečno izgovore ovu reč napamet. Zanimljivo, ali izgleda da kod velikog broja njegovih pacijenata ovo funkcioniše. Tim ljudima je verovatno potrebno samo malo sugestije da bi se oslobodili svojih strahova.
|
_________________ Glupost potice iz uverenja da za svako pitanje postoji spreman odgovor. |
|
|
|
|
veckson Upućeni član
|
Godine: 51
Datum registracije: 22 Apr 2005 Poruke: 417 Mesto: HEll...AINT A BAD PLACE TO BE
|
|
Citat: |
Smatra se da je petak, kad pada trinaestog dana u mesecu, nesrećan dan za sve ljude osim za one koji su rođeni u petak, trinaestog - za njih je to onda srećan dan!
|
Pa ja sam rodjen 13-og. Ko ce mi pomoci, koji je dan bio 13.5. 1973?
|
_________________ If there is life after death, then there is no death... And if death does not exist- we do not live. |
|
|
|
|
zgrgix Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 02 Maj 2005 Poruke: 8
|
|
Bilo je petaka 13, bit ce ih jos. A kad bi se nezgode pojavljivale samo tih dana u godini ... svijet ne bi bio tako los kao sto to izlgeda sada.
|
|
|
|
|
|
noviclan013 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 11 Maj 2005 Poruke: 6
|
|
E pa to je prekosutra treba odgledati neki film kako se prezivljava taj bauk pa se mozda vidimo u subotu
|
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
i sad, ovog maja, petak je 13-ti
a ja za taj dan imam jedan plan
i jednu veliku želju već odavno
i nema sile da me spreči....
Biće to najbolji moj dan
od početka ove godine,
tako sam odlučila :196:
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
LAV_62 strašan lav
|
Datum registracije: 18 Nov 2004 Poruke: 3044
|
|
Ja bas i ne obracam paznju na taj famozni petak 13-ti,
ali na ovaj koji sledi cu cekati sa velikim nestrpljenjem.
Bice mi to dan koji cu pamtiti po necemu jako lepom.
|
|
|
|
|
|
milicaanchy Dobro upućeni član
|
Godine: 34
Datum registracije: 11 Mar 2005 Poruke: 649 Mesto: Under the division bell
|
|
Meni da niste rekli,ne bih ni znala da je sutra petak 13.
Zavisi,nekad mi je to los dan,nekad i nije,varira...
|
_________________ Crvenokosa lutalica |
|
|
|
|
veckson Upućeni član
|
Godine: 51
Datum registracije: 22 Apr 2005 Poruke: 417 Mesto: HEll...AINT A BAD PLACE TO BE
|
|
Citat: |
i sad, ovog maja, petak je 13-ti
a ja za taj dan imam jedan plan
i jednu veliku želju
|
Plan mi je da se *olesim* od alkohola, a zelja...hmmmm, pa mogla bi neke vece da mi se pridruze. U troje je bolje
A razlog za to: Rodjendan moj...
|
_________________ If there is life after death, then there is no death... And if death does not exist- we do not live. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|