:: |
| Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Penzioner iz Višegrada, Ratko Šantić, verovatno je apsolutni šampion u davanju krvi. Ovaj 68-godišnjak, po zanimanju VKV metalostrugar, čak 244 puta je dobrovoljno dao krv, ili oko 75 litara.
„Taman koliko imam i kilograma”, kaže Ratko, inače rođeni Sarajlija koji potiče iz čuvene mostarske porodice iz koje je i pesnik Aleksa Šantić.
Tim povodom Rajko Kuzmanović, predsednik Republike Srpske, odlikovao ga je Ordenom Krsta milosrđa.
Ratko je, istina, zbog poodmaklih godina, 2005. prestao da daje krv, ali mu je u nizu dobijenih priznanja ovo najdraže. Dobio ga je za sve ono što je kao čovek i humanista učinio spasavajući svojom krvlju na desetine života.
Prvi put je dao krv sa 17 godina u Sarajevu, kada mu se drug povredio na fudbalskoj utakmici. Tada je i saznao da ima „A pozitivnu” krvnu grupu. Sa davanjem je nastavio tokom odsluženja vojnog roka u Slavonskoj Požegi i od tada se njegov humani gest ponavljao na svaka 3 meseca.
Najradije je, kaže, davao dragocenu tečnost porodiljama, kako bi spasao život onima koji tek dolaze na svet.
U više navrata, čak 12 puta, davao je i krvnu plazmu.
„Tako čestim davanjem ja sam praktično svaka tri meseca obnavljao svoju krv. Možda i zato, rekorder sam u još nečemu. Dok je moja knjižica dobrovoljnih davalaca puna pečata, moj zdravstveni karton je potpuno prazan”, rekao je Ratko, dodajući da ustaje u 6 sati, zatim prošeta, popije kafu i doručkuje.
Ratkovim stopama su pošla i njegova deca, sin Vladimir i ćerka Mirjana, koji su takođe višestruki davaoci krvi.
(RTS)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|