:: |
| Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Oko dve stotine neženja iz niškog sela Gornji Matejevac odlučilo je da se potencijalnim nevestama predstavi filmom.
U ponedeljak je u ovom selu pod rediteljskom palicom Željka Mirkovića počelo snimanje dokumentarnog filma pod radnim nazivom "Oženiću celo selo".
Film ima strogo ciljanu publiku, slobodne žene koje treba da navede da se odvaže da život nastave u Gornjem Matejevcu uz nekog od mesnih neženja.
Prema najavi reditelja, filmska prezentacija matejevačkih neženja biće dostupna potencijalnim nevestama za početak u niškim opštinama, a u planu je da se film distribuira i po drugim gradovima Srbije.
Inicijator ovog nesvakidašnjeg poduhvata je četrdesetosmogodišnji Predrag Nikolić, kojem je dozlogrdilo momkovanje iz nužde, pa je odlučio da do izabranice svog srca dođe kao junak filma o neženjama.
Setio se niškog režisera Željka Mirkovića i obratio mu se za pomoć. I Mirković je pristao da pomogne.
"U hiljadu matejevačkih domova živi više od dve stotine neženja od 18 pa do 55 godina. Mnogi su se pomirili sa sudbinom večitog momka, ali ja nisam. Odlučio sam da pokušamo da neveste nađemo preko filma.
Svako od nas će imati ulogu u dokumentarcu, reći će nešto o sebi i onome što bi želeo od mlade, a predstavićemo i selo, kako bi neveste znale gde dolaze", objašnjava Predrag taktiku za ženidbu.
Reditelj filma Željko Mirković ističe da će smatrati uspehom ako se iz filma izrodi bar jedna svadba.
"Problem neženja na selima u Matejevcu je dostigla drastično ispoljavanje. Ovde je svaki treći muškarac neoženjen. Na ovaj način omogućićemo im da se predstave budućim nevestama", kaže Mirković, autor većeg broja dokumentaraca koji su se ovenčali priznanjima na domaćim i međunarodnim festivalima, među kojima su najpoznatiji "Muharem - muzika oči života", "Starine sa planine" i "21 sekund".
U Matejevcu se sve teže ženi, ističe Nikolić, jer je Niš na samo pet kilometara od sela, pa sve žensko kako doraste za udaju, tako klisne u varoš.
"Ranije je ovde bilo igranki, mladež se okupljala, rađale se ljubavi i sklapali brakovi. Sada je sve to zamrlo, u selu više nema nikakvih dešavanja. S druge strane, devojke se radije odlučuju za život u gradu, jer se tamo lakše živi.
Međutim, i u selu je sada mnogo lakše nego što je nekada bilo. Imamo poljoprivrednu mehanizaciju, pa su žene pošteđene teških poslova. Svi smo zaposleni, domaćini, imamo svoje kuće, ma sve imamo, samo nam žene fale", kaže ovaj matejevački neženja, i dodaje da je sve žensko dobrodošlo, od devojaka do raspuštenica i udovica, sa decom ili bez njih.
Za devojkama čeznu momci, ali snajke priželjkuju i njihovi roditelji. Branislav Marković, nakon ženine smrti, ostao je u kući sa sinom,momkom od 55 godina.
"Svi smo ga ženili, i ja, i komšije, snaje, babe, i nijedna mu nije valjala. Svake godine gojio sam po dve svinje, sve se nadajući svadbi, a ono ništa. Dolazila mu devojka na kapiju, htela odmah da se uda, a on se nećka.
Radi u "Niteksu" sa stotinama žena, ni tamo mu nijedna ne valja. Eh, kad bi se oženio, ne bih žalio za svadbu, a snajku bih čuvao kao malo vode na dlanu", vajka se nesuđeni svekar, čisteći orahe.
Njegov sin Aca ne može da objasni zadocnelo momkovanje, jer, kako kaže, bilo je žena, ali nijedna ne postade njegova.
"Nije lako biti momak, svaki dan isti, ja i otac sami u kući. Jedva dan da prođe, naročito otkako sam na plaćenom odsustvu.
Izađem popodne sa društvom, uglavnom takvima kao što sam, i ja pa sednemo u kafanu. Jeste, birao sam devojke, moglo mi se tada, a sada prošlo vreme pa mi treba drug.
Nije da nisam umeo oko njih, ali ovi iz grada su bili veštiji, pa su se devojke radije udavale u Niš. Bio bih zadovoljan pametnom i društvenom ženom mojih godina koja bi gledala mene i oca. Ne bi joj bilo loše sa nama", kaže Aca Marković.
Završetak filma očekuje se tokom aprila, nakon čega će početi njegovo prikazivanje u posebnim "sobama za ženidbu", koje će imati svaka niška opština.
Matejevačke neženje nadaju se da će film imati uspeha, te da će već ove godine biti svadbi.
(Press/MONDO)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
I sami kazu da devojke vise vole grad pa neka im je sa srecom
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|