:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

 |
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
„Espreso je zadovoljstvo ako je savršen. Ukoliko nije, gde je tu onda zadovoljstvo?“ - rekao je Luiđi Bazera koji je na Milanskom sajmu 1901. godine predstavio prvi aparat za pripremu najpopularnijeg napitka današnjice. Istog mišljenja su i članovi prvog i jedinog trening centra za bariste u Srbiji, koji je lane otvoren u „Erport sitiju“ u Beogradu.
Baristi su se kroz obuke upoznali sa kafom od njenog pronalaska, preko vrsta i načina gajenja, berbe, prženja, pravljenja mešavina, pripreme i serviranja. Oni će svom gostu u kafiću pripremiti espreso baš po njegovom ukusu. Za dobru kafu, kažu u „Grand pležr“ trening centru, preduslovi su dobra mešavina, mlin, pravilno održavanje aparata - a kruna svega je barista.
"Bavljenje ovim poslom zahteva potpunu posvećenost, poštovanje standarda i konstantnu koncentraciju prilikom pripreme" kaže Miloš Stupar (26) koji drži obuke u trening centru. "Pripremanje espresa je veština koja se uči celog života, a svaki barista u šoljicu unese nešto novo i svoje. Osim toga, negujemo posebnu komunikaciju sa gostom gde je šala na prvom mestu. Trudimo se da što bolje upoznamo njegov ukus, a kada kafa stigne, na nama je da mu objasnimo i način pravilne konzumacije. Kafa se pije najkasnije pola minuta od posluženja", kaže on za "Novosti".
Tokom 107 godina života, espreso se veoma malo promenio. Današnji standardi kažu da se ovaj napitak priprema od sedam grama mlevene kafe na pritisku vode od devet bara i temperaturi od 86 do 92 stepena. Zapremina espresa je 30 mililitara.
Na porudžbinu popularne „produžene s mlekom“ baristima se diže kosa na glavi. Kažu da se ovakva kafa pije samo u Srbiji. Iako je većina nas navikla na njen ukus, majstori za pripremu espresa tvrde da je ovo najgori izbor.
Produženi espreso je zapravo ispiranje iste količine kafe koja se stavlja i za kratki napita, objašnjava Stupar. Kafa tada gubi svoj pravi ukus i aromu, a stvaraju se i negativna svojstva. Još u kombinaciji sa hladnim mlekom? Gore ne može. Hladno mleko potpuno menja ukus kafe. Zato se greje do 65 stepeni. Nikako ga ne treba prokuvavati. Espreso se, takođe, sipa u toplu šoljicu, zagrejanu do gotovo iste temperature kao što je kafa, a preporučuje se da i kašičica koju će gost koristiti bude topla.
Za godinu dana koliko potoji, kroz „Grand pležr“ trening centar prošlo je oko 550 ljudi. Oni su završili osnovni kurs za bariste, a plan je da u ovoj školi tokom godine počne i napredna obuka.
Trening centar je otvoren kada je „Grand kafa“ na tržište izbacila „Premium blend“ i već sada su lideri u proizvodnji ove espreso mešavine, kaže prvi trener Nenad Gardić koji je već deceniju stručnjak za espreso. "Na ovaj način smo želeli da osim kvantiteta, tržištu ponudimo i kvalitet, a za to je svakako bitna veština pripremanja espresa".
Našoj zemlji nedostaje još mnogo obučenih barista. Oni lokali koji već imaju majstore za šankom svakako bolje posluju.
"Baristi mogu očekivati dobru zaradu jer su oni ti koji doprinose boljoj ponudi kafića", objašnjava Gardić. "Zbog dobre kafe, u lokal će dolaziti više gostiju, a gazde će deo većeg prometa „preliti“ i na plate svog osoblja. Baristima je najbitnije da izgrade poverenje u gostu koji će kasnije dolaziti baš zbog njegove kafe".
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|