:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Da korupcije pri odlučivanju o invalidskoj penziji u BiH ima znaju svi - od rukovodstva Fonda PIO RS, preko resornog ministarstva do penzionera.
“Bio sam neobrijan i prljav. Doktor mi je savetovao da izvadim protezu i da pred Komisiju Fonda PIO RS koja odlučuje o invalidskim penzijama dođem bez zuba kako bih izgledao još gore! Čak me je savetovao kako bi bilo dobro da se pravim "malo lud”, priča za “EuroBLic” Banjalučanin koji je nedavno postao korisnik invalidske penzije u Srpskoj, tek nakon što je pristao da plati 8.000 KM komisiji i lekaru koji je vodio njegov slučaj.
Kaže, nije ga bilo strah, jer mu je lekar koji je bio zadužen za njegove nalaze, “obećao da će sve srediti”.
"Imao sam probleme sa srcem, ali ništa strašno. Lekar mi je ‘napucao’ nalaze. Znao sam na koji način mogu da dobijem invalidsku penziju i tako sam počeo. Dao sam novac i sad sam invalidski penzioner”, kaže sagovornik lista , insistirajući na anonimnosti.
Efikasni mehanizmi uz pomoć kojih bi se, uz uslov da budu i primenjeni, moglo stati na kraj ovoj pojavi, ne postoje.
Predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da u slučaju sticanja invalidskih penzija “u RS vlada nemoral i zloupotreba položaja, prevenstveno među zdravstvenim radnicima”.
”Što je najgore, oni koji primaju invalidsku penziju odlaze u Sloveniju ili u inostranstvo i tamo rade. Neke slučajeve smo prijavljivali vlastima, upoznali i parlament NSRS, čak i policiju, ali se ništa nije promenilo”, kaže Rakulj.
U Srpskoj od 213.000 penzionera, njih 38.340 ili 18,2 odsto korisnici su invalidske penzije. Rakulj tvrdi da samo u Trebinju ima oko 70 odsto korisnika invalidske penzije u odnosu na one koji primaju starosnu penziju. ”To je više nego duplo! Ljudi iz Hercegovine u Mostara kupuju dokumenta za invalidsku penziju i bez problema je dobiju”, kaže Rakulj.
Direktor Fonda PIO RS Zoran Mastilo kaže da postoje pritužbe na dobijanje invalidskih penzija, ali da dosad nije bilo pravih dokaza za to.
“Ne možemo mi verovati pričama na ulici. Spremni smo na sankcije, ali samo ako za takve optužbe postoje dokazi. Svako anonimno pismo koje smo dobili prosledili smo nadležnim organima, ali do sada ništa nije urodilo plodom”, tvrdi za isti list Mastilo.
On kaže da problem nije u Fondu PIO RS, nego u zdravstvenim ustanovama koje, pripremaju “kojekave nalaze” za razmatranje.
”To je suština priče. Primera radi, nekoga proglase ludim i on dobije invalidsku penziju, ali mu nije oduzeta vozačka dozvola”, kaže Mastilo i upozorava da korisnici invalidske penzije uglavnom postaju navodni šizofrenici ili osobe koje pate od depresivnih bolesti koje je teško dokazati.
Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišič kaže da sindikat konstantno prima pritužbe radnika na ovu pojavu.
“Radnici nam se žale da je dovoljno samo da plate 5.000 konvertibilnih maraka pa da dobiju invalidsku penziju”, kaže za “EuroBlic” Mišićeva.
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|