:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Pilot-kapetan "Jat ervejza" Aleksandar Pfajfer podneo je Četvrtom opštinskom sudu tužbu protiv te kompanije zbog sistematske diskriminacije i zlostavljanja na radu na nacionalnoj i verskoj osnovi, izjavio je šef njegovog pravnog tima Vladimir Sekić.
Ovo je prvi postupak koji je pred sudom pokrenut na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije koji je nedavno stupio na snagu.
Tužbenim zahtevom od 29. juna ove godine Pfajfer traži od suda da utvrdi da je rukovodstvo "Jat ervejza" prema njemu diskriminatorski postupalo i zlostavljao ga na radu nizom postupaka zato što je po nacionalnosti Nemac, katoličke veroispovesti, kao i da se naloži prestanak takog ponašanja.
On je naveo da je postupcima rukodovstva sprečeno njegovo napredovanje u službi i stručno usavršavanje, a godinama je nazivan pogrdnim imenom "General Ler" (zadužen za organizovanje bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine).
U tužbi se dodaje da rukovodioci "Jata" nisu dozvolili Pfajferu da postane prvi pilot-kapetan na "boingu 727", 2000. godine, nisu ga 2005. godine uputili po konkursu na obuku za "boing 737", prekinuli su svaki vid normalne komunikacije sa njim, a zatim su ga početkom juna 2009. godine pozivali na službene razgovore koje su odbili da održe.
Sekić je napomenuo da je u poslednjih godinu dana na Pfajferovim letovima bilo šest teških kvarova, izrazivši sumnju da su u pitanju bile slučajnosti.
On objašnjava da je podnošenje tužbe sudu, posle višegodišnjeg zlostavljanja na radu kod Pfajfera iniciralo besprimerno ponašanje njegovih kolega odnosno pretpostavljenih krajem maja ove godine.
Pfajfer je 26. maja od kolege saznao da je protiv njega kapetan instruktor Glišić, inače jedan od rukovodioca JAT-a, podneo prijavu (voyage report) jer je, navodno, pilotsku kabinu posle leta "ostavio kao svinjac", naveo je Sekić.
Kako od nadređenih nije uspeo da sazna o čemu se radi, podneo je dva pisana zahteva da mu se ostavi kopija navedene prijave kako bi se o njoj izjasnio, pošto smatra da je lažna i zlonamerna, ali ona do danas njemu nije dostavljena.
Potom je usledilo i šikaniranje od njegovih pretpostavljenih, rekao je Sekić.
Takođe, Pfajfer je 2. jula pismenim putem apelovao na generalnog direktora "Jat ervejza" Srđana Radovanovića, da svojim angazovanjem i autoritetom spreči svako dalje diskriminatorsko ponašanje i zlostavljanje na radu Jatovog rukovodstva prema njemu, ali da je, umesto toga, dobio upozorenje pred otkaz, naveo je Sekić.
"Dve sedmice po podnošenju tužbe, 14. jula, Pfajfer je dobio pisano upozorenje pred otkaz, usled čega je pretpeo stres praćen visokim pritiskom", kazao je Pfajferov punomoćnik.
Prema njegovim rečima, lekar Zavoda za vazduhoplovnu medicinu "Jata" konstatovao je u izveštaju da je Pfajfer "privremeno nesposoban za rad" i uputio ga da otvori bolovanje, na kojem je i danas.
Sekić je izrazio sumnju i u pravilnost odluke Četvrtog opštinskog suda u Beogradu koji je po zakonu o zabrani diskriminacije dužan da po ovoj tužbi postupa hitno, a koji je 1. jula odbio da naloži "Jat ervejzu" da prestane sa diskriminacijom njegovog klijenta i pruži mu sudsku zaštitu.
On je naveo da je pravni tim Pfajfera zbog ovog slučaja uputio predstavke Narodnoj kancelariji predsednika Srbije Borisa Tadića i ministarstvima za rad, za ljudska i manjinska prava i pravde.
Narodna kancelarija je reagovala i uputila pritužbu sudu kao i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava koje je upozorilo "Jat" i skrenulo mu pažnju da je "neprihavtiljo svako diskriminatorsko postupanje i zlostavljanje na radu, s obzirom da je Srbija članica više međunarodnih konvencija o zabrani zlostavljanja na radu", podsećajući da je takav vid ponašanja suprotan Ustavu i zakonima Srbije.
Predsednik Udruženja linijskih pilota Srbije, kapetan instruktor Predrag Radosavljević, u pismu kapetanu Pfajferu, pored materijalne podrške navodi da je "tačno da su i drugi članovi Udruženja pretrpeli sličnu vrstu neopravdanog šikaniranja od strane poslodavca (Jata) u određenim fazama svoje karijere..."
Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije, do danas nije odgovorio na molbu Pfajfera za neophodno pružanje zaštite i pomoći.
Pfajfer tužbom potražuje naknadu materijalne i nematerijalne štete, od 20 miliona dinara zbog narušavanja integriteta, kao i prihičkog i fizičkog stanja.
Od 2000. godine do danas pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu protiv "Jat ervejza" je pokrenuto više od 2.000 radnih sporova, a neki od njih i danas traju.
(Tanjug/arhivska fotografija)
|
|
|
| |
|
 |
šamar Iskusni član

|
Godine: 117
Datum registracije: 29 Dec 2008 Poruke: 906 Mesto: diznilend

|
|
Ovo ako je tačno,onda je to strašno...
Ali mislim da ovaj pilot malo petlja,zbog svojih grešaka...
Jer u Jat-u on sigurno nije jedini pilot koji je druge vjeroispovesti i nacionalnosti...
Ali opet ako diskriminacija postoji u ovom slučaju,
govori nam da "smo" daleko od bilo kakve unije i civilizovanog načina života...
To nebi smjelo da se dešava u jednom Jat-u,jer to nije lokalna kompanija
ili bircuz...
|
_________________ Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
u klopke, jer računati na poteškoće,
znači stvarati ih. |
|
| |
|
 |
sweetlady ..femme fatale..la vraie..

|
Datum registracije: 26 Maj 2008 Poruke: 11499 Mesto: Srcem u Srbiji

|
|
Hmmm procitala sam nesto u komentarima o jednoj vesti (u kojoj nisam postovala jer u drustvu imamo homica i tolerantna sam sto se tog tice) aureliano je pokusao da objasni da bilo ko moze u odredjenom trenutku da bude drugaciji u tim vestima su bili homoseksualci ovde je Nemac ne moramo podrzavati nesto niti biti pristalica istog vec ostati korektni prema svima bilo da je religija, poreklo ili nesto sasvim trece u pitanju... i naravno ne davati vise paznje necemu sto tog nije vredno
|
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
u svom stilu, odgovoricu vicom:
"Firma, 8 ujutro, sef mora nekome dati otkaz..
-Imam losu vest. Radi ustede firme moram otpustiti nekoga od vas ..
-Mene ne możete mogu vas tużiti za rasizam - rece crnac.
-Ja sam żena. Odmah cu vas dati na sud zbog polne diskriminacije - rece
sekretarica.
-Samo pokusajte mene pa cete zavrsiti na sudu zbog religiozne diskriminacije - rece musliman.
-Probajte mi dati otkaz pa cu vas dati na sud za diskriminaciju zbog godina - rece 65 godisnji poslovodja..
Sada svi pogledi padaju na mladog, zdravog belca..
Ovaj se na trenutak zamisli pa tiho każe:
-Znate, u poslednje vreme mi se cini da sam pomalo gej.."
Ako je u Srbiji, cak i proshlih godina, neko od "drugacijih" kako se pominje vishe puta, bio zashticen to su svakako nacionalne manjine.. Znam najbolje kako je kad' zivish u multietnickom okruzenju..
Iskreno, izgleda malo prenapumpano, pogotovo sa ovim pomenutim velikim tehnickim kvarovima na avionu.. a iskreno ne znam i shta je cekao 9 godina da tek sada prijavi tako neshto..
|
|
| |
|
 |

|

|
|
Alex pricas o mojoj Srbiji onoj koju ja znam u kojoj su svi rasiste, homofobi itd... Ja se ponosim time i ne zelim da se to menja ni po koju cenu ali ima trenutaka u kojima moras precutati i "progutati" to svoje uvek je bilo i bice diskriminacije (moramo da naucimo da to "prikrivamo" dok ne udjemo u Evropu to je sve ja mogu da napisem ono sto niko od vas nece )
|
|
 |

|

|
|
| |
|
 |
smiljana.b >Edem<

|
Godine: 38
Datum registracije: 03 Avg 2009 Poruke: 1794

|
|
Ako je to istina onda nikom ne bih pozeljela...a da li je prtjerano??
Dobar ti ovaj vic...
|
_________________ Mnogom je cvetu sudjeno da ni od kog nevidjen cveta, I miris svoj da raspe u vazduh prazan i pust.
Dz.O. |
|
| |
|
 |

|

|
|
Ne zivim u pravu si ali je vazno sta si u dusi ne gde se nalazis... kada pruzim desnu ruku na poslu posle sklopljenih ugovora od vise stotina hiljada eura i nisu za Srbiju (ali samo trenutno) vidi se brojanica jer sam to JA, ima stvari preko kojih moramo proci da bi se sve to vratilo na svoje (moraju se menjati mentaliteti ili nista od nas biti nece) Ko smo mi i sta smo? Borili se za sta? Evropa uklanja granice a mi ginuli zbog cega "medje" svasta... U pravu si mozda i ne razumem povlacim se iz diskusije
|
|
 |

|

|
|
| |
|
 |
šamar Iskusni član

|

|
|
Ko ima u društvu homoseksualca,ja ga nemam nit' imam namjeru da ga imam...
Sem toga mješanje nacionalnosti tj poređenje nacionalnosti i homoseksualnosti
je više nego...
Čuj reći u Srbiji su svi rasisiti je više nego neumjesno,jer to je stvar do osobe i njegovog ličnog odgoja...Ja sam patriota,ali i nisam nacionalista...I uvijek mogu da dam više za svoju zemlju od najvećeg nacionaliste...Takav sam rođen,i tako su me učili čitav život,
na taj način živim i učim i svoju djecu...
Ne podržavam diskriminaciju u bilo kojem pogledu,naravno sve dok nema veze sa ubicama,kriminalcima,pedofilima i homoseksualcima...
Ja radim sa svim mogućim nacijama koje se mogu naći u BiH,
i do sada nikad nije bio zabilježen slučaj rasne ili bilo koje diskriminacije...
Homoseksualci ne mogu da rade posao koji ja obavljam,
barem ako priznaju da su homoseksualci...
Opet ako to prešute pa se provali imaju gadne probleme...
|
_________________ Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
znači stvarati ih. |
|
| |
|
 |

|

|
|
Hmmm to je i suvise lako cula sam istu stvar hiljadu puta "lako je tebi nisi ovde ne razumes" a ovamo preko ambasade nas cimaju kvalifikovane kadrove i to za mizernu platu natrag dole hmmm nemam osiguranja koje ce prihvatiti aktivno poslovanje dole u Srbiji jer je jos uvek "rizicna zona" u pravu si ne znam kako je tamo i slucajeve kaznjavanja zbog "diskriminacije" ali ako nastavimo ovako ni ja niti bilo ko od tih osoba koje bi mogle da pomognu da ta zemlja krene na gore necemo saznati jer nam se ne daje mogucnost... tenderi raspisani dok se dodje do njih sve je vec prodato i radnici otpusteni hmmmm zasto Kina koja je na koliko a mi toliko blizu ista radna snaga za isti novac ali su nam ruke vezane HMMM dragi moj nisam dole u pravu si ali cijom grskom
šamar """i do sada nikad nije bio zabilježen slučaj rasne ili bilo koje diskriminacije... """ a ko belezi te slucajeve? salim se
|
|
 |
šamar Iskusni član

|

|
|
Pa ko belež,i eto vidiš,naprimjer Jat...
Ne ozbiljno to je za nepovjerovati jer u Bosni je sve moguće i svi znamo što je bilo...
Ali za divno čudo,nema ni spolnih diskriminacija,mada je jako malo žena koje obavljaju posao koji ja radim...Opet nikako ne pokazuju ili ne daju povoda za diskriminaciju...
Ljudi ako te obeleže kao nekog ko je nacionalista,tako se i ponašaju prema tebi...
Logično je, zašto bi ti nešto svoje širio a ja ne,i bude šta bude...
Ali srećom u mom poslu neke druge stvari su iznad nacionalnosti i lične koristi,
pa i nema nikakvih diskriminacija...
|
znači stvarati ih. |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|