:: |
Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Prve žene vozači pojavile su se još u 18. veku, u Francuskoj. Za vreme vladavine kralja Luja XV počele su da voze kočije po pariskim ulicama. Ali, od samog početka krenule su saobraćajne nevolje koje su se, ni krivim ni dužnim, upravo njima obile o glavu.
Ondašnji muški zlobnici tvrdili su da su upravo žene odgovorne za brojne saobraćajne nezgode na pariskim ulicama. A, u stvari, muškarci su, kada bi za dizginima kočije iz suprotnog pravca ugledali ženu, manje pažnje obraćali na put, a više na nju.
Brojne saobraćajne nezgode u to vreme zabrinule su i Luja XV, pa je on još tada doneo odluku: ženama ispod tridesete godine zabranio je ovu aktivnost. Naravno da je uz takav početak bilo teško izboriti se za više uvažavanja i poverenja u vozače na štiklama.
Ko pravi veće prekršaje
Sve do samo pre tridesetak godina vrlo malo žena imalo je položen vozački ispit. Danas, kada se njihov broj uveliko povećao, veoma je vidljiva etiketa "žene su loši vozači".
Ipak, jesu li žene zaista loši vozači ili je samo reč o žrtvama kleveta? Da li je reč o polnoj diskriminaciji ili o razlikama u prostornoj percepciji?
Većina ljudi kada vidi automobil koji sporo vozi ili čini neke očigledne saobraćajne prekršaje odmah posumnja da je reč o vozaču na štiklama. Ipak, statistike potvrđuju da su muškarci uglavnom krivci za većinu saobraćajnih nezgoda, a i često su njihove žrtve. Testosteron, opsednutost velikim brzinama i "divljanje" na putu uzrok su brojnih nesreća. Istraživanja, međutim, potvrđuju da je i za žene vožnja automobila opasna po život.
Automobilske nesreće vodeći su uzrok smrtnosti kod žena mlađih od 35 godina, stoji u rezultatima istraživanja američkih centara za kontrolu bolesti, a, osim toga, vodeći su uzrok traumatskih povreda mozga kod žena svih godina, piše "Politika".
Šminkaju se ali voze sigurno
Činjenice pokazuju da je većinu nesreća moguće sprečiti, a najvažnije je ostati usredsređen na vožnju. Podaci navode da je 85 odsto svih automobilskih nesreća rezultat nepažljive vožnje.
Osim vizuelnog odvlačenja pažnje kad se ne gleda put, fizičke kad se rukama ne drži volan, tu je i kognitivna nepažnja, a to su trenuci u kojima nam misli odlutaju negde drugde.
Stručnjaci tvrde da je upravo vožnja jedan od najkompleksnijih kognitivnih zadataka koje izvodimo. Baš zbog toga razgovor na mobilnom, čak i kad se koriste handsfri uređaji, četvorostruko povećava rizik od sudara, što su potvrdila brojna istraživanja.
Iako jedan broj žena ima naviku da se šminka i telefonira upravo za volanom, iskustvo pokazuje da žene profesionalni vozači (taksija, tramvaja pa čak i aviona) oprezno i čvrsto drže volan i da im noga nije laka na papučici za gas, što ipak povećava šanse za sigurnu vožnju.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
|
|
 |
šamar Iskusni član

|
Godine: 116
Datum registracije: 29 Dec 2008 Poruke: 906 Mesto: diznilend

|
|
Prve žene vozači pojavile su se još u 18. veku, u Francuskoj. Za vreme vladavine kralja Luja XV počele su da voze kočije po pariskim ulicama.
Trebale su i da ostanu na tim kočijama,jer je očigledno da su današnji automobili i saobraćaj previše komplikovani za njihove lepe glave...
|
_________________ Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
u klopke, jer računati na poteškoće,
znači stvarati ih. |
|
|
|
 |
sweetlady ..femme fatale..la vraie..

|
Datum registracije: 26 Maj 2008 Poruke: 11499 Mesto: Srcem u Srbiji

|
|
šamar jecika_84 je napisao/la sledeće: | Ondašnji muški zlobnici tvrdili su da su upravo žene odgovorne za brojne saobraćajne nezgode na pariskim ulicama. A, u stvari, muškarci su, kada bi za dizginima kočije iz suprotnog pravca ugledali ženu, manje pažnje obraćali na put, a više na nju. | i dan danas se nista nije promenilo
jecika_84 je napisao/la sledeće: | Ipak, statistike potvrđuju da su muškarci uglavnom krivci za većinu saobraćajnih nezgoda, a i često su njihove žrtve. Testosteron, opsednutost velikim brzinama i "divljanje" na putu uzrok su brojnih nesreća. |
Kao i svakoj curi naravno desi se da se sminkam u autu ali samo kada sam u guzvi na periferiku (kada mi je potrebno 45min voznje za nepunih 5km... na primer) inace u gradskoj voznji ili na auto putu ja kao i vecina mojih prijateljica imamo voznju slicnu muskoj "divljamo" desilo nam se X puta da zasviramo nekoj zeni uz reci "ako ne umes da vozis parkiraj se i hodaj" ili "Jaaoojj pa jesi li dozvolu nasla kao poklon iznenadjenje u kutiji praska za ves" (u bukvalnom prevodu ) Recimo kada ugledam pojedine "bisere" za volanom postidim se sto sam zensko
|
|
 |
shomy-delija Prijatelj foruma

|
Datum registracije: 18 Jul 2008 Poruke: 3262

|
|
^ Provozaj ti malo Juga 45 po Romaniji...
|
|
 |
šamar Iskusni član

|

|
|
sweetlady: inace u gradskoj voznji ili na auto putu ja kao i vecina mojih prijateljica imamo voznju slicnu muskoj "divljamo" desilo nam se X puta da zasviramo nekoj zeni uz reci "ako ne umes da vozis parkiraj se i hodaj"
Lijepo ja rekoh da auto nije za žene,ajd' što divljaju,nego još i ometaju saobraćaj
sa dobacivanjem i vređaju ostale učesnike u saobraćaju...
|
_________________ Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
znači stvarati ih. |
|
|
|
 |

|

|
|
shomy-delija Ja sam sa svojih nepunih 16 na odmoru u Srbiji "pozajmljivala" dekin Jugo 45 ucila da ga okrecem i parkiram pod rucnom na nepunih metar od zida "Doma kulture" Doduse nije bilo po Romaniji ali vazno je kako vozis a ne sta vozis i gde
šamar nemam oreol nad glavom (imala "rogove" ali to se ne racuna ) nisam andjeo Reagujem na nesto na sta bi svaka normalna osoba reagovala
|
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
|
|
 |

|

|
|
Patak ja ne psujem ni suvozaci kritikujemo i vicemo ali to ostaje na tome
|
|
 |
Rada_zemunka •♥...by your side...♥•

|
Godine: 27
Datum registracije: 31 Jul 2007 Poruke: 5757

|
|
alex je zato specijalista za psovanje kad je na suvozacevom mestu on je expert
|
|
|
|
|
 |
šamar Iskusni član

|

|
|
sweetlady je napisao/la sledeće: |
šamar nemam oreol nad glavom (imala "rogove" ali to se ne racuna ) nisam andjeo |
Nisam ni sumnjao...
sweetlady je napisao/la sledeće: |
Reagujem na nesto na sta bi svaka normalna osoba reagovala  |
Jednom rekoh da za nekog nešto što je normalno ne mora da bude za sve ostale...
Kao meni što je sasvim normalno parkirati na zelenu površinu,
ako nema mjesta na parkingu...što bi trebalo svi da rade...
|
znači stvarati ih. |
|
|
|
 |

|

|
|
"Anarhisto jedan" Imas srece u Parizu ti je dovoljno 5min da ti pauk pokupi auto ako nisi propisno parkiran
Hmm salu na stranu nadji mi osobu koja nece reagovati ako je nekom zelena strelica za skretanje na semaforu a ona krece posle par minuta i to u trecoj
|
|
 |
šamar Iskusni član

|

|
|
Nisam anarhista,nego me živcira što postoji mogućnost da se napravi potreban parking ali neće da urade to...A kada neko uvozi i registruje auto to prihvataju oberučke...
Mislim šta sve plaćam u saobraćaju i još ako bude potrebno plaćaću i parking mjesto,
samo da ga naprave...Niko na to ne obraća pažnju,a gdje da parkiram auto,
da ga ostavim 8 km od mjesta gdje radim pa ne pada mi na pamet...
Hm,neka pišu kazne, svejedno mi je dop... da plaćam,a mogu hladno da se ponašam kao kauboj i da poderem svaku kaznu i nikad je ne platim...
Naravno,svako će popi*diti i drati se i svirati dok budala ne skonta da
je trebao krenuti pre dva minuta...
|
znači stvarati ih. |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|