www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Guska metuzalem od 25 "leta"
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 05, 2009 2:59 pm    Naslov poruke: Guska metuzalem od 25 "leta" Na vrh strane Na dno strane

Zove se kratko - guska! Iako je divlja po rođenju, svoj životni vek od 25 godina, provela je na imanju Ivana Kljaića (52) iz sela Aleksandrova kod Niša, piše "Alo".

I to zahvaljujući i svojoj nesreći i svojoj sreći! Nesreći, jer je decembra davne 1984. godine došla pod nišan sačmare, a sreći što je na drugoj stani nišana bio lovac mekog srca - Ivan! Tada "mlađan lovac", odmah se pokajao što ju je ranio.

"Sećam se da je bio baš dubok sneg, pa niko od mojih drugova lovaca nije hteo sa mnom na Moravu", počinje Ivan neobičnu priču o svojoj dugovečnoj divljoj guski.

"Ugledao sam je na obali Morave, nedaleko od Batušinca, nanišanio i opalio. Pala je na desetak metara od mene! Ležala je u snegu koji se crveneo od njene krvi. Bila je još živa! Ranjena u krilo, grudi…

Bi mi je žao! Odneo sam je kući, izvadio zrna, previo i ostavio u toploj sobi… Sutradan je počela da jede! Uzela je tačno 12 zrna kukuruza. Oporavila se kroz mesec dana i evo, živi s nama do dana današnjeg", priča Ivan.

Ivan sam priznaje da nikada nije mario za doskočice svojih drugova lovaca, pa ni na one u kojima su pominjali razne čorbe i paprikaše i ostale gurmanluke.

Njegova divlja guska je u godinama koje su prolazile postala prava maskota, zaštitni znak, pa i izgovor za proslave njegove lovačke družine.

"Kada sam ranio gusku, tad se rodila moja ćerka Milena, a sin Dušan imao je samo godinu dana. Hteo sam da im guska bude kućni ljubimac, ali joj ni deca nikada nisu dala ime!

Odaziva se na biri, biri, biri, isto kao i ove domaće guske. Kad čuje ujutru kako dozivamo, odmah se dogega preko dvorišta!

Ali, nikada nije naučila da se mazi! Doduše, decu nikada nije napadala, ni ljude. Imao sam jednom domaćeg gusana koji je sa njom živeo šest godina i stalno ju je branio od ljudi! Ali, on posle uginu, a ona ostade sama.

Čuvena je u selu! Svak se čudi kad čuje koliko godina ima! Svi mi kažu da divlja guska, ako ima sreće da izbegne lovce, poživi najviše sedam, osam godina", priča Ivan.

I svašta je ova guska metuzalem u svom veku preko glave preturila! Dva puta je na magistralnom putu ka Prokuplju udarao automobil kad pobegne iz dvorišta, pa ništa!

Pre dve godine ju je "pridavila" i Ivanova bretonka Linda - i ništa! Nažalost, nikada posle ranjavanja nije mogla da poleti. Kad na jesen i proleće čuje divlje guske, odmah poludi, gleda u nebo, širi krila, maše, dere se na sav glas…Posle toga tuguje!

Ali, najveća tuga njenog života je što, iako je doživela duboku starost, nijednog potomka iza sebe nije ostavila!

Sada je veću dubokoj starosti! Sve više hramlje, ranjeno krilo joj spada.

(MONDO)

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Guska metuzalem od 25 "leta" Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon