www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Lekovite biljke
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Flora i fauna ~ -> ~ Biljni svet ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 09, 2005 4:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

da ne mislis na nanu mozda......


_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 16, 2005 3:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Priprema lekovitog bilja


Tokom vekova razvijale su se razlicite metode koriscenja biljaka koje imaju lekovito svojstvo. Nacini koji se primenjuju da bi od biljke "izvukli" najbolje, mogu se podeliti u dve grupe:

1. Oni kojima se dobijaju preparati za unutrasnju upotrebu;

2. Metode kojima se dobijaju preparati za spoljnu primenu.


Najbolji nacin koriscenja lekovitih biljaka je kada se unose u organizam. Nacini pripreme lekovitih biljaka za unutrasnju upotrebu su brojni i mogu se svrstati u tri grupe:


- priprema sa vodom;
- spravljanje sa alkoholom;
- upotreba u svezem ili suvom stanju.



Priprema sa vodom

1. Infuzija


Ovo je jedan od najcescih i najjednostavnijih nacina pripreme, pri cemu se suvi ili svezi delovi biljke polivaju vodom (kao spremanje caja). Ako se upotrebljavaju sveze biljke, onda se kolicina povecava u odnosu 1:3, sto znaci da se umesto jedne kasike suve biljke, kao zamena uzimaju tri kasike sveze biljke.


Priprema infuzije

Staviti u cajnik ili drugu posudu po jednu kasicicu suve biljke za svaku solju.
Preliti kljucalom vodom (na svaku kasicicu bilja ide jedna solja vode). Poklopiti posudu i ostaviti 10-15 minuta.
Infuzija moze da se pije topla, sto je najbolji nacin ako se koristi u medicinske svrhe, ili hladna, sa ili bez leda. Tecnost se moze zasladiti (medom ili zutim secerom, na primer).
Za pripremanje vece kolicine infuzije potrebno je uzeti 30 gr zeljene biljke na 500 ml vode. Napitak se cuva u dobro zatvorenoj boci, u frizideru. Medjutim, infuzija ne moze dugo da stoji i ukoliko se primeti i najmanja promena, tecnost treba odmah baciti. Zbog toga je najbolje pripremiti onoliko infuzije koliko ce se odmah popiti.
Ovaj nacin pripreme je pogodan kada se koriste meksi delovi biljke (listovi, cvetovi, zelene grancice). Tvrdje delove (seme, koren, drvenaste grane) treba najpre isitniti, jer se na taj nacin korisne materije lakse oslobadjaju u vodi.
Hladna infuzija se koristi u slucaju da biljke sadrze lako isparljive sastojke, ili sastojke koji se razlazu na visokoj temperaturi. Postupak je isti kao u predhodnom slucaju, samo se koristi hladna voda i infuzija treba duze da odstoji pre upotrebe (6-12 sati).


2. Uvarak (ukuvani sok)



Ako se koriste cvrsci delovi biljke, kao sto su koren, rizom, kora, seme, onda je potrebno vise toplote da bi se korisni sastojci oslobodili. Zbog toga se oni kuvaju u vodi.
Priprema uvarka
Staviti jednu kasicicu suvih delova biljke ili tri kasicice svezih, za svaku solju vode. Suve delove treba pre toga isitniti, a sveze sitno iseckati.
Dodati potrebnu kolicinu vode.
Zagrejati smesu do kljucanja i ostaviti da vri 10-15 minuta, zavisno od vrste biljke.
Procediti dok je jos toplo.
Uvarak se koristi na isti nacin kao i infuzija.



Priprema lekovitog bilja sa alkoholom


Generalno, alkohol je bolji rastvarac biljnih sastojaka od vode, a u isto vreme on se ponasa kao konzervans. Preparati dobijeni uz pomoc alkohola nazivaju se tinkture. Za pripremu tinkture treba koristiti akohol razblazen u vodi. Najjednostavnije je uzeti alkoholno pice koje u sebi ima najmanje 30% alkohola, vodka na primer.

Priprema alkoholne tinkture

Staviti 120 gr usitnjene biljke u posudu koja moze dobro da se zatvori. Ako se koristi sveze bilje, kolicinu treba udvostruciti.
Sipati 500 ml vodke i dobro zatvoriti posudu.
Posudu drzati na toplom mestu dve nedelje. U tom periodu, posudu treba muckati dva puta dnevno.
Procediti tecnost kroz gazu ili plasticnu cediljku.
Iscediti preostalu tecnost.
Tinkturu sipati u tamnu bocu i dobro zatvoriti.
Tinkture su mnogo jace, tj. sadrze vecu koncentraciju korisnih sastojaka od infuzije i uvarka, pa se uzimaju u manjim kolicinama (od 1-4 ml, tri puta dnevno). Tinkture mogu da se uzimaju koncentrovane ili pomesane sa vodom.


Drugi nacin dobijanja alkoholne infuzije je uz pomoc vina kao rastvaraca. Posto vino sadrzi manji procenat alkohola, ovako dobijena tinktura ima kraci rok trajanja. Medjutim, ukus moze biti veoma prijatan. Osim toga, vinska tinktura je korisna za ublazavanje stomacnih tegoba i poboljsava opste stanje organizma. Upotreba vina na ovaj nacin ima dugu istoriju, stavise vecina aperitiva i likera su u pocetku spravljani za lecenje.

Recept: Vinski tonik


500 ml vina
jedna grancica pelina
jedna grancica ruzmarina
isitnjen, mali muskatni orascic
2,5 cm isitnjenog djumbira
2,5 cm isitnjenog cimeta
50 gr grozdjica

Staviti pripremljene sastojke u vino. Bocu dobro zatvoriti (po mogucstvu zatvaracem od plute). Ostaviti bocu na tamnom i hladnom mestu jednu do dve nedelje. Napitak procediti i pomesati sa bocom cistog vina (ista vrsta kao ona upotrebljena za dobijanje tonika). Popiti manju kolicinu, kada je potrebno. Ovaj tonik pomaze kod stomacnih tegoba, daje energiju i podize tonus, cak i kada se ne popije "casica vise".



Sirup

Cesto se desava da infuzije, uvarci, pa cak i tinkture nemaju prijatan ukus. Da bi se aroma popravila koriste se zasladjivaci. Pored onog osnovnog, dodavanjem kasicice, dve meda, moze se napraviti sirup:

Sipati 500 ml kljucale vode na 1 kg secera i to zagrevati dok se secer ne rastopi. Kad voda pocne da vri, skloniti sa sporeta. Ovaj jednostavni sirup najbolje je koristiti u kombinaciji sa tinkturom, u odnosu tri dela sirupa i jedan deo tinkture.
Za infuziju ili uvarak lakse je dodati secer direktno u napitak: na 500ml napitka dodati 350 gr secera i staviti na sporet dok se secer ne rastvori. Posto previse secera moze da smeta, sirupe je najbolje koristiti samo kod bolesti disajnih organa.
Da bi se maskirao jak miris, karakteristican za neke biljke, koristi se sirup koji se dobija mesanjem meda i sirceta. Pri tom, treba koristiti jabukovo, nikako obicno, alkoholno sirce.


Recept: sirup od belog luka

Staviti 250 ml jabukovog sirceta u posudu. Dodati 7,5 gr semena kima i 7,5 gr semena anisa i nakon toga promuckati. U to dodati 45 gr svezeg, isckanog belog luka. Propasirati sastojke i dodati 300 gr meda. Kuvati dok ne dobije gustinu sirupa. Piti jednu do dve kasicice dnevno.

_________________
 
rada_bg_2000
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 25 Maj 2005
Poruke: 9

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 25, 2005 6:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

koja su lekovita svojstva hajducke trave?
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Jul 07, 2005 9:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

rada_bg_2000 je napisao/la sledeće:
koja su lekovita svojstva hajducke trave?


Lekovito delovanje: hajducka travu ili stolisnik cisti i jaca krv i probavne organe. Posebno je korisna za lecenje jetre, slezene, gušterace, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, zatim grceva, groznice, lupanja srca, bolova u kstima i ledjima, neredovitih menstruacija, krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i cireva.. Caj od stolisnika korisno deluje i leci ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod lecenja osipa na koži - psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge moraju sprovesti i kure cišcenja krvi. Takodje se upotrebljava kod angine pektoris, i to kao caj. Kod nervnih osoba preporucuje se cešce pranje celog tela rashladjenim cajem od stolisnika i to ujutro i uvece. Tople kupke od stolisnika i kamilice ublažuju nervne bolove.
Smanjuje teškoce kod gihta i reumatizma. Povoljno deluje za lecenje šecerne bolesti, narocito u pocetnom stadijumu. Korisna je i kod prekomjernog krvarenja.
Stolisnik spada medu lekovita sredstva koja deluju svojim gorkim okusom na sluznicu želuca, pa tako podstice izlucivanje želucanog soka, a samim tim pobuduje apetit.
Povoljno deluje na resorpciju hrane. Lekoviti preparati sa stolisnikom, odnosno mešavina cajeva, pomažu kod gastritisa, kolitisa, grceva u želucu i crevima. Kalijum, koji je sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka, te tako posredno utice na rad srca, uspešno se koristi i kod ženskih bolesti.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
mmkk
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 38

Datum registracije: 23 Mar 2005
Poruke: 61
Mesto: budva

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 09, 2005 1:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Moj djed pravi sokove i cajeve od metvice i zove i po njegovim rijecima nema boljeg lijeka za zeludac i bubrege od toga nisam nikad probao jer ne patim od bolesti ali on kaze da njemu pomaze

_________________
Its me lecler
 
faketa
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 18 Apr 2005
Poruke: 44

germany.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 11, 2005 1:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Biljka koja se zove cuvakuca:
Pomaze protiv upale uha, ili hemoroida, ko ima problema sa zeludcom isto ona pomaze.
 
nana_andrija
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 13 Mar 2005
Poruke: 53

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 12, 2005 8:33 pm    Naslov poruke: Ne pretjerujte s time Na vrh strane Na dno strane

Pa koliko su ljekovite toliko mozemo i da pretjeramo u ovome ili onome. Budite oprezni sa travama.
 
Maja S.
Odomaćeni član
Odomaćeni član



Godine: 43

Datum registracije: 18 Jun 2005
Poruke: 1570

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Avg 04, 2005 10:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja takodje pribegavam lecenju biljem. I gledam da se sto vise zastitim od tableta njime. Inace, najcesce koristim cajeve kao sto su macina trava, hajducka trava, kantarion i trava IVA (stariji ljudi bi rekli : trava IVA iz mrtve vadi ziva), to je stobi se reklo za zenske stvari.

Inace, jednom prilikom sam se konsultovala sa lekarom i rekao mi je da ponekad ne treba koristi neke odredjene vrste boljki, kao sto je kantarion, ili poznatija kao bogorodicina trava, jer nekada moze izazvati i smetnje u organizmu.

_________________
"Strast je zaludjenost nekom osobom, želja za nekim...Kada strast prodje na svetlo izlazi ljubav. Jer ljubav znači voleti nečije mane, dok STRAST voli vrline..."
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Sep 16, 2005 1:43 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Žuti noćurak

Latinski naziv: Oenothera biennis
Opis biljke: Žuti noćurak (Oenothera biennis) stigao je iz južne Amerike na sever, na istocnu obalu Kanade. Bio je popularan vec među Indijancima, između ostalog, u lečenju kožnih bolesti i zalečenju rana, a peroralno se koristio kod astme, prehlada i gripe. U 17. veku dospeo je u Englesku.
U ulju žutog noćurka nalaze se dve važne nezasićene masne kiseline : alfa-Iinolenska kiselina i gama-Iinolenska kiselina. Prva spada među esencijalne masne kiseline, što znači da je organizam nije sposoban sam proizvesti, već ju je nužno uneti hranom. Gama- Iinolensku kiselinu, međutim, organizam može proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo pod idealnim uslovima.

Ulje dobiveno iz žutog noćurka sastoji se od 72 % linolenske kiseline, a 9 % cini gama.linolenska kiselina, pa se tako ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom biološki aktivnog vitamina F. On ima osobine antioksidansa neutralizuje slobodne radikale koji su štetni za organizam, a uz to sprečava i njihov nastanak.

Ulje žutog noćurka pokazalo je povoljno delovanje i na drugim područjima. Primena ulja žutog noćurka u velikoj meri sprećava neugodne simptome koji se javljaju pre menstruacije (predmenstrualni sindrom). Može biti korisno u odvikavanju od alkohola. S obzirom da alkohol sprecava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razlika prostaglandina E 1 u organizmu, što dovodi do depresije. Depresija, pak, podstiče upravo uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje žutog noćurka posredno smanjuje i želju za pićem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštecuje jetru i bubrege, dok ulje žutog noćurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja određenu zaštitu ovih organa.

Njegova daljnja dejstva su: smanjenje mogućnosti komplikacija kod šećerne bolesti, smanjenje osjećaja pregrijanosti usled hiperfunkcije štitne žlezde, te usporavanje procesa starenja.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Sep 16, 2005 3:03 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Eukaliptus

Latinski naziv: Eucalyptus globulus


Opis biljke: Eukaliptus je poreklom iz Tasmanije i Australije, raste vrlo brzo i dosegne visinu do 80 metara.
Stalni "stanovnici" ovog drveta su koale koje se hrane iskljucivo njegovim lišcem. Jos jedan kuriozitet o koalama, a to je da se koale kad se najedu lisca , napiju jer lisce u zelucu koale fermetira u alkohol i iz tog razloga koale stalno spavaju.
Lišce eukaliptusa je pljosnato i široko, a njegove ivice uvek zauzimaju pravac sever-jug, cime se lišce štiti od preteranog isparavanja na visokim temperaturama. Plod eukaliptusa je u obliku kupe sa poklopcem (eukaliptus znaci "onaj koji štiti"). Lišce i plod eukaliptusa imaju veoma prijatnu aromu i koriste se u lecenju oboljenja disajnih organa u vidu sirupa i tableta ili kao etericna ulja. Inace, ovo drvo izuzetno dobro precišcava vazduh, pa su okoline šuma eukaliptusa veoma zdrava podrucja.
Danas se uzgaja u mnogim zemljama toplog podneblja. Buduci da jako upija vodu iz zemlje, sadi se radi isušivanja vlažnih mocvarnih terena, neke vrste cak do 500 litara vode dnevno.
Upotrebljava se lišce starijih grana Lišce je dugacko, kopljasto , najcešce srpasto i pri dnu koso sa kratkom drškom. Dugacko je oko 20 cm., široko oko 5 cm. Lišce je kožasto i golo , sitno bradavicasto, bledozelene boje. Ako se list gleda prema svetlosti, vide se tackice koje poticu od šupljina sa etericnim uljem. U osušenom lišcu ima do tri posto etericnog ulja ciji je glavni sastojak cineol (eukaliptol).

Stani�te: Australija , Tasmanija, razmnožava se semenom koje se seje krajem marta ili pocetkom aprila u obradjenu zemlju.. .

Lekoviti deo biljke: Ulje i lišce eukaliptusa služe za lijecenje organa za disanje, u astmi, kod bronhitisa, kod infekcija gornjih dišnih putova. Najcešca primjena je u obliku inhalacije..,

Lekovito delovanje:
Snizava temperaturu, ima antibakterijska i antvirusna svojstva
Od mirisa eukaliptusa beže komarci., lišce se dodaje mešavinama cajeva protiv šecerne bolesti, za cišcenje u slucaju zatvora, protiv živcanih bolesti. Ulje eukaliptusa ulaze u sastav raznih preparata za utrljavanje kod reumaticnih oboljenja. Primenjuje se i kod ženskih bolesti u obliku caja i za kupke.
Eukaliptol je glavni sastojak etericnog ulja koje se dobije destilacijom sa vodenom parom iz svežeg lišca i cvetnih pupoljaka. Etericno ulje je bezbojna ili svetla zelenkasto žuta tecnost , karakteristicnog svežeg ukusa koji hladi i jakog mirisa , zbog toga se dodaje u zvakace gume.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Sep 16, 2005 3:10 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Maslačak

Latinski naziv: Tarxacum officinale

Opis biljke: Maslacak je trajnica koja najcešce raste po travnjacima, livadama, parkovima, te uz staze i živice. Lekovit je i jestiv, jedna je od onih biljaka koju nalazimo svuda. Veoma je korisna biljka za caj, salate, sokove, variva, supe...Kao lekoviti delovi biljke sabiru se koren, list i cvet.U službenoj je upotrebi biljka u cvatu, ili koren sa biljkom, dok se u narodnoj medicini sabiru i cvetovi.
Maslacak pojacava lucenje žuci, deluje kao diuretik, pojacava rad bubrega, cišcenja krvi, pomaže kod lecenja gihta, reumatizma , kožnih ekcema, cireva kod pomanjkanja apetita...

Lekoviti deo biljke: Cveta od marta do maja. Maslacak od aktivnih lekovitih materija sadrži gorke materije, mnogo kalijuma u nadzemnom delu, smole, etericno ulje, 40% inulina u korenu.
Listovi sadrže 16 - 18 % vitamina C, gvozdja oko 3% ,dakle -više nego španac !.Mladi listovi u prolece ukusna su i zdrava osvežavajuca salata, a mogu se skuvati i kao varivo. Da se otkloni gorcina, mlade rozete valja ostaviti u vodi preko noci.

Lekovito delovanje: Maslackov caj moraju piti dijabeticari, a preporucuje se i svaki dan sažvakati 5 do 10 šupljih stabljika. Caj pomaže i u terapiji malookrvnosti, gihta, reume, neredovite menstruacije i žucnih kamenaca.Koren i stabljika sadrže gorku materiju -taraxacin - koji deluje diureticki, a može izazvati prolive i smetnje u srcanom ritmu. No, vidljivi znakovi trovanja nastupaju tek kad se biljka konzumira u velikim kolicinama - narocito gorki stariji delovi biljke. Mladi su listovi potpuno bezopasni..
CAJ:
Caj se priprema najcešce od suvog usitnjenog korena. Jedna kasika korena stavi se u 2 cl vode, kuva na laganoj vatri nekoliko minuta, procedi nakon 15 minuta i pije tokom dana nezasladjeno, ili još bolje, zasladjen pravim domacim medom.Taj caj procišcava organizam, pomaže kod degeneracije hrskavice, podstice znojenje.
Pomaže u borbi protiv debljine i celulita.
Koren se isece na tanke ploške,pa se može jesti sirov na hlebu, sa maslacem. Ipak, bolje ga je skuhati. Ispržen i samleven koren odlicana je zamena za kafu. Mladi i još tvrdi cvetni pupoljci mogu se kiseliti u sircetu i koristiti kao zacin - umesto kapare.

Maslackov sirup ( med )
Tri -cetiri pune šake cvetnih glavica maslacka (sveže) preliti sa 2 litre kipuce vode, i prokuvati. Procediti - da se iz cvetova iskoristi sav lekoviti sok i u još toplo dodati 1,5 kg šecera ili odgovarajucega zasladjivaca, te sok od dva limuna. Ukuvavati na laganoj vatri stalno mešajuci do gustoce sirupa.
Dobijeni sirup se puni u ciste staklenke u kojima se obicno i konzervira voce. Dobijeni sirup jedva se po ukusu razlikuje od meda.
Ovaj sirup jaca i procišcuje organizam, regulise varenje, jaca apetit.
Uzima se po jedna kasika pre svakog obroka. Nakon svake upotrebe, staklenku dobro zatvoriti.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Sep 16, 2005 3:16 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kukuruz

Opis biljke: kukuruz je jednogodišnja biljka visine 1,5 do 2,5 metra. Stabljika je snažna sa širokirn linearnim listovima. Muški i ženski cvetovi odvojeni su na stabljici. Muški su cvetovi smešteni u obliku metlice, na vrhu stabljike, dok se ženski cvetovi nalaze u pazuhu donjih listova i izbijaju između lista i stabljike. Za vreme cvatnje iz lisnih omotača izbijaju nitasti ženski cvetovi što se stvaraju u parovima, a nazivaju ih "kukuruznom svilom".


Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljava kukuruzna svila a skuplja se, u pravilu, prije oprašivanja i ostavlja da se suši brzo u hladu .

Lekovito delovanje: kukuruzna svila izvanredno je sredstvo za izlučivanje mokraće i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavIjenje. Ukoliko nije potpuno osušena, smanjuje izlučivanje mokraće, a pospešuje čišcenje. Koristi se, zatim, u lečenju vodene bolesti i bolesti mokraćnih kanala sklonih stvaranju kamenaca.
Dobri se uspesi postižu kod upale mokraćne bešike, srčanih bolesti sa edemima (otocima), te kod gihta i reumatizma.
Koristi se za lecenje bubrežnih bolesti i kod noćnog mokrenja.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Flora i fauna ~ -> ~ Biljni svet ~ -> Lekovite biljke Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Strana 8 od 9

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon