:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Iako se pivo smatra muškim pićem, najnovija istraživanja pokazuju da su žene odigrale presudnu ulogu u istoriji tog pića, tvrdi britanska istoričarka Džejn Pejton, pozivajući se na rezultate najnovijih istraživanja.
"Žene su stvorile pivo i samo je nežnijem polu hiljadama godina bio dozvoljen boravak u pivnicama, kao i konzumiranje piva", kaže Džejn Pejton.
Ona dodaje da se pivo do pre 200 godina smatralo hranom i kao takvo bilo je pod "nadležnošću" žena. Takođe, pre oko 7.000 godina u Sumeriji i u Mesopotamiji, jedino je ženama bilo dozvoljeno da proizvode pivo i vode pivnice, a napitak je smatran darom boginja, a ne bogova.
I u nordijskoj kulturi, kao i u engleskoj, žene su bile te koje su pravile pivo koje je bilo popularno piće među ženskom populacijom, a postoje podaci koji govore da je i kraljica Elizabeta I redovno pila pivo za doručak.
Industrijskom revolucijom, nov način proizvodnje ovog najraširenijeg i najstarijeg alkoholnog pića, smanjio je ulogu žena koja je vremenom i zaboravljena.
"Znam da će muškarci biti šokirani kada ovo čuju, ali ženama treba da zahvale na pivu", zaključuje Pejton.
(FoNet/MONDO)
|
|
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
| Citat: | | "Znam da će muškarci biti šokirani kada ovo čuju |
... što ih ni u kom slučaju neće natjerati da prestanu konzumirati pivo, a drugo, u to vrijeme su postojali i bogovi i boginje, stoga nije ništa čudno da su na neki način dijelili toliko izuma, poslije su boginje ukinuli, a ostali bogovi sa pivom
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj.
Poslednja prepravka: gkukolj datum Sre Mar 31, 2010 11:39 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Nema problema i onako ne pijem
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|