:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Zbog izuzetno visokih temperatura, veliki broj građana tokom dana i noći zatražio je pomoć lekara, a sve više građana kolabira na ulici.
Portparol Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Nada Macura savetovala je da se, ukoliko je moguće, izbegava boravak na suncu u najtoplijem delu dana.
Macura je Tanjugu kazala da su tokom dana lekari Hitne pomoći imali znatno veći broj poziva građana nego uobičajeno i navela da su se za pomoć najčešće javljali srčani, hronični bolesnici, ali i mlade osobe.
Ona je kazala da je primećen i veliki broj kolapsa, odnosno kratkotrajnog gubitka svesti na ulicama, radnom mestu, prevozu.
Dr Macura je savetovala izbegavanje najtoplijeg dela dana između 11 i 15 sati kada bi trebalo ostati u hladu i preporučila češće odmaranje, uzimanje tečnosti, izbegavanje ulaska u vozila gradskog prevoza u najtoplijem delu grada i zaštitu glave od sunca.
Ukoliko je neophodno da se boravi na ulicama u najtoplijem delu dana, trebalo bi izbegavati direktno sunčevo zdračenje i obavezno nositi kapu ili šešir, kazala je dr Macura.
Ona je savetovala srčanim bolesnicima i starijim osobama da redovno uzimaju svoju terapiju i da nakon toga ostanu u svojim kućama kako bi izbegli moguće zdravstvene komplikacije.
Kako da se izborite sa vrućinom, opširnije pročitajte OVDE.
Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda izuzetno toplo vreme očekuje se i sutra, a jutarnja temperatura kretaće se od 15 do 24, a najviša dnevna od 32 do 38 stepeni.
Sunčano i veoma toplo vreme zadržaće se do utorka naredne nedelje, a od srede se očekuje pad temperature sa cešćim lokalnim pljuskovima i grmljavinom.
(Tanjug)
|
Poslednja prepravka: anchi22 datum Pet Jun 11, 2010 4:11 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
|
Znamo mi i sami šta bi trebali, samo je pitanje da li se i silni šefovi slažu sa svim tim.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Dali si cula nekada da je temperatura presla 38 stepeni,jer ja nisam iz prostog raloga sto lopovi ne zele da obustave rad iako, na 38 u hladu temperatura na suncu je mozda i 45 stepeni (ako ne i veca)
|
|
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
| D@cha je napisao/la sledeće: | | Dali si cula nekada da je temperatura presla 38 stepeni,jer ja nisam iz prostog raloga sto lopovi ne zele da obustave rad iako, na 38 u hladu temperatura na suncu je mozda i 45 stepeni (ako ne i veca) |
To ja i pričam svake godine, ali mi je zaista tupljenje jezika i zuba ubudale, radiš i nikome ne pada na um da proglase elementarnu nepogodu. Nije mi zbog mene, ja sam zaista kancelarijski štakor, ali kad pomislim na one ljude po građevinama, i ostale ... šta reći više?
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
crnibiser samotvoja24

|
Godine: 49
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo

|
|
pa oni i mjere temperaturu u hladu , ne smiju ni reci pravu temperaturu na suncu
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
  |
|
| |
|
 |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Beograd: Zbog vrućine već 63 intervencije
Beogradska Hitna pomoć je od sedam sati već intervenisala 63 puta, od čega je 23 intervencija bilo na javnom mestu, kaže portparol Hitne pomoći dr Nada Macura. Beograd danas najtoplija evropska prestonica.
Macura je istakla da je bilo dosta intervencija zbog kolapsa i kratkotrajnog gubitka svesti na otvorenom, zbog vrućine, tako da su sve ekipe Hitne pomoći neprekidno na terenu.
Meteorolozi najavljuju temperaturu i do 38 stepeni Celzijusovih u hladu.
Slično vreme će biti i naredna tri dana, a onda se očekuje blagi pad temperature.
U poslednja 24 časa beogradska služba hitne pomoći imala je oko 300 poziva, uglavnom zbog kolapsa na ulici ili na radnom mestu.
Najviše su zvali građani koji boluju od kardiovaskularnih i respiratornih oboljenja. Zabeležen je i veći broj infarkta miokarda i moždanih udara.
Služba Hitne medicinske pomoći u Novom Sadu imala je danas za 20 do 30 odsto više intervencija nego obično, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha koje najviše pogađaju hronične bolesnike, rekao je Tanjugu dežurni lekar u toj službi dr Srđan Čobanov.
Macura je kazala da visoke temperature posebno loše utiču na srčane bolesnike, astmatičare i ljude sa visokim pritiskom i savetovala građanima da ne izlaze u najtoplijem delu dana, od 11 do 17 sati.
U ovakvim vremenskim uslovima preporučuje se češće odmaranje, uzimanje tečnosti, najbolje limunade i rashlađenih čajeva, izbegavanje ulaska u vozila gradskog prevoza u najtoplijem delu grada i zaštita glave od sunca.
(agencije/MONDO)
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|