Ovaj pronalazak, koji kao da je izašao iz nekog naučno-fantastičnog filma, predstavljen je nakon sedam godina rada.
Ričard Litl i Robert Irving, obojica inženjeri, očekuju da budu preplavljeni narudžbinama iz celog sveta kada njihov aparat, nazvan "Reks" (Reks), skraćeno od "Robotic Exoskeleton" (robotski egzoskelet) počne krajem godine da se proizvodi, piše londonski "Telegraf".
Bionske noge, teške 38 kilograma, pokreće mali električni motor koji radi na baterije.
Korisnici invalidskih kolica prilaze bionskim nogama u sedećem položaju, ubacuju se u njih i upravljaju pomoću džojstika i kontrolnog panela na ruci.
Konstruktori "Reksa" kažu da se pomoću robotskih nogu može stajati, hodati po ravnoj površini, prelaziti preko manjih prepreka, okretati se, kao i penjati i silaziti stepenicama.
Paraplegičar Hejden Alen, kome su lekari rekli da više nikada neće moći da hoda posle saobraćajnog udesa u kome je pre pet godina povredio kičmu, bio je jedan od prvih koji je isprobao bionske noge.
On je demonstrirao hodalje pomoću "Reksa" u radionici dvojice britanskih inženjera u Oklandu pred novozelandskim premijerom Džonom Kijem, na svečanom predstavljanju bionske aparature.
"Nikad neću zaboraviti kako je bilo videti moje noge kako se kreću kada sam prvi put isprobao Reks", kazao Alen.
Litl i Irving su došli na ideju o bionskim nogama nakon što je Irving oboleo od multiple skleroze. Pored toga, obojica imaju majke u invalidskim kolicima tako da su dobro upoznati sa svim preprekama sa kojima se suočavaju ljudi prikovani za kolica.
Cena bionskih nogu za kupce van Novog Zelanda kretaće se oko 150.000 dolara (116.000 evra).
(Tanjug)
gkukolj -tončica-palončica-
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
Kao što sam i pretpostavila, cijena je bjesomučna, na žalost, tako da će veliki dio onih u invalidskim kolicima i stati u njima do smrti.
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj.
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
Godine: 45
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
gkukolj je napisao/la sledeće:
Kao što sam i pretpostavila, cijena je bjesomučna, na žalost, tako da će veliki dio onih u invalidskim kolicima i stati u njima do smrti.
Pa, dobro, ovo je ipak prvi prototip te vrste.
Kasnije će te noge biti jeftinije, bolje, tanje, lakše i - brže. Bitno je da su oni već skontali kako bi to trebalo da radi.
Sećaš se koliko su nekad radio-aparati bili i glomazni i skupi, a danas...
Tačno, ali ne zaboravi da je ovo medicina, a oni rijetko kad imaju "akcije". Dakle, i dalje sam pri svom mišljenju, jer koliko mi je poznato, makar na ovim prostorima, cijene su i dalje iste za pojedine aparate u medicini, a o cijenama operacija niti govora da bi umanjili sumu, mogu je samo podići, kao što i rade.
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj.
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
Godine: 45
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
Pa, nekoj narednoj verziji će sigurno smanjiti cenu pošto ne verujem da će pacijenti hteti da "mile" sa ovim - u kolicima su sigurno brži bez obzira na prepreke.
Jedino možda ako bi iznajmljivali pacijentima da bi sebi dali malo "oduška"...
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma