www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Zabranjeno je biti žena
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
aureliano
♣ El Capitán ♠
♣ El Capitán ♠

Datum registracije: 15 Mar 2005
Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

california.gif
PorukaPostavljena: Čet Jul 22, 2010 2:56 pm    Naslov poruke: Zabranjeno je biti žena Na vrh strane Na dno strane

Planeta Zemlja, 21. stoljeće

Zabranjeno je biti žena

'Uzmemo kamenje za mljevenje, kojim inače usitnjavamo začine. Kamenje stavimo neko vrijeme u vatru i onda djevojčicama trljamo grudi, svaki dan. Sve samo da one ne bi tako brzo ostale trudne', opisuje Kamerunka Anne Kwedi koja je 'peglala grudi' svojoj kćeri da je ne bi silovali.

Kwedi se nadala da će ovom mučnom metodom spriječiti rast grudi kod svoje kćeri Emilienne Ndombi, kao i majke više milijuna djevojaka u Kamerunu, Togou, Beninu, Nigeriji i Ekvatorijalnoj Gvineji koje svoju žensku djecu podvrgavaju peglanju grudi.

Cilj gore opisanog pritiskanja dojki vrućim kamenjem u djevojčica jest odgoda spolnog sazrijevanja, makar vizualno - kroz usporavanje rasta grudi metodom koja ničim nije dokazana da djeluje, izvještava Deutsche Welle. Njegova svrha je zaštita ženske djece od pohote muškaraca - silovanja i maloljetničkih trudnoća.

Posljedice su teške. Grudi koje su "peglane" u djetinjstvu postaju vrlo bolne kada djevojke postanu majke, a kako zbog nenormalnog izlaganja toplini stanice mogu nekontrolirano nabujati, kod tih se žena povećavaju šanse za dobivanje raka dojke.

"Dok dojim djecu grudi me strahovito bole da je to neizdrživo. Ovdje u selu mi majke sve imamo velike probleme s grudima", kaže Emilienne Ndombi iz maloga kamerunskog mjesta Yabassi, sjeveroistočno od lučkoga grada Douale. Srami se svojih ožiljaka na grudima i kaže da ju je strašno boljelo kad ju je majka Anne Kwedi masirala vrućim kamenjem "iz najbolje namjere".

Jednako srtrašno kao rezanje klitorisa

Osakatila je svoju kćer jer se osjećala bespomoćno i nije željela da Emilienne ostane trudna vrlo mlada i tako poput brojnih maloljetnih majki u Africi ostane bez šanse da se obrazuje, uda ili normalno zarađuje novac.

Liječnici poput kamerunskog ginekologa Dennisa Kafunde upozoravaju na moguće teške posljedice ovog pokušaja obuzdavanja hormona, s tim da je najteža upravo rak dojke.

"To osjetljivo tkivo maltretirati tako velikom vrućinom, za to nema nikakvog razumnog medicinskog razloga. To je jednostavno brutalno i u biti je jednako strašno kao i spolno sakaćenje", kaže Kafunda, prenosi DW.

Kontracepcija je, zahvaljujući nedovoljnoj izobrazbi stanovništva i rigidnim stavovima utjecajne Rimokatoličke crkve, i dalje tabu u mnogim dijelovima Afrike. Isto se odnosi i na ženino pravo na odluku o prekidu trudnoće.

Danas.hr
22.07.2010.

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Jul 22, 2010 8:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ovo sam jednom imala priliku pratiti u dokumentarnom filmu na Nacionalnoj geografiji i i bilo mi je zaista prestrašno i gledati, a djevojčicin bol i one njene uplašene oči ne bih poželjela nikom nikada.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Zabranjeno je biti žena Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon