:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Dame "padaju" na mačo tipove, a skromnost doživljavaju kao znak slabosti, pokazalo je nedavno istraživanje.
Rezultati istraživanja nedavno sprovedenog u Americi pokazali su da žene skromnost tumače kao znak evolutivne slabosti, dok metroseksualce smatraju odbojnim, prenosi ScienceDaily.
Skromnost je u tom kontekstu simbol nadostatka karaktera, koji se onda na širem planu doživljava kao nešto što ugrožava egzistencijalnu sigurnost, jer može negativno da utiče na sposobnost zapošljavanja i zaradu.
U istraživanju je ulestvovalo 232 ispitanika, 132 žene i 100 muškaraca, a interesantno je da muškarci generalno skromnost ocenjuju kao pozitivnu osobinu pripadnica lepšeg pola.
Ispitanicima su prikazani petnaestominutni intervjui koje su snimili glumci oba pola, odgovarajući na pitanja tokom razgovora za posao koji zahteva određene socijalne veštine.
Procenjeno je da su svi prijavljeni bili jednako kompetentni za ponuđeni posao, ali su se oni skromniji ženama manje svideli, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Psihologija muškarca.
Psiholog Korin Mos-Rakuzin, koja je bila šef istraživačkog tima kaže da u svesti pojedinca postoje stvari koje "moraju" i one koje "ne smeju" da budu. Tako žene, recimo, "moraju" da budu saosećajne i brižne, a "ne smeju" da budu dominantne.
"Istorijski i kulturološki, od muškaraca se očekuje da budu nezavisni i da imaju više samopouzdanja nego žene. Ženama je dozvoljeno da pokazuju znake slabosti, dok se muškarcima to ne toleriše ni u najmanjoj meri", kaže dr Mos-Rakuzin.
"Sa druge strane, dominacija je poželjna osobina za muškarca, dok se kod žena percepira kao veoma negativna. Ovi i slični stereotipi vezani za polove snažno su ukorenjeni u našem doživljaju sveta, tako da za oba pola postoje jasne granice između društveno poželjnog i društveno neprihvatljivog ponašanja."
Zbog toga ne čudi činjenica da i u 21. veku žene ipak vole dominantne muškarce koji imaju samopouzdanja.
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Pa fala bogu da volim dominantne muškarce sa samopouzdanjem, samo mi još pored mene ovako slabe treba još neko slabiji, pa da lelujam i zaplićem kroz ovaj i ovakav život.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
Skromnost je zapravo vrlina koju je moderni covjek, nazalost, zapostavio!
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
|
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 90
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
Danasnje sponzoruse to ne cene,Jer po njihovim merilima ako je neko skroman onda je obican slepac i glupan
|
|
|
|
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
D@cha je napisao/la sledeće: | Danasnje sponzoruse to ne cene,Jer po njihovim merilima ako je neko skroman onda je obican slepac i glupan |
Ma upravo to. Ne cijeni se danas vise covjek po onome sto jest nego po onome sto ima. A to je krivo! Mada mislim da je to kod zena vezano s "opstankom", cisto psiholoski.
|
 |
|
|
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
aureliano je napisao/la sledeće: | D@cha je napisao/la sledeće: | Danasnje sponzoruse to ne cene,Jer po njihovim merilima ako je neko skroman onda je obican slepac i glupan |
Ma upravo to. Ne cijeni se danas vise covjek po onome sto jest nego po onome sto ima. A to je krivo! Mada mislim da je to kod zena vezano s "opstankom", cisto psiholoski. |
U neku ruku ovo ima logike.
U zivotinjskom svetu ukoliko se dodje do situacije da, npr. dodje do manjkanja hrane za mladunce, zenka ce biti ta koja ce "kalkulisati", u najvecem broju slucajeva. Zenka ce biti ta koja ce one najslabije potomke, sa najnizim shansama za opstanak ubiti/odbaciti, dok ocevi nemaju taj osecaj, oni bi ih hranili sve podjednako, pa i po cenu da svi uginu. Jedan primer, ima ih dosta.
Al' opet nekako mi to ne dodje k'o "opravdani izgovor".
|
|
|
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|

|
|
Alexns je napisao/la sledeće: |
U zivotinjskom svetu ukoliko se dodje do situacije da, npr. dodje do manjkanja hrane za mladunce, zenka ce biti ta koja ce "kalkulisati", u najvecem broju slucajeva. Zenka ce biti ta koja ce one najslabije potomke, sa najnizim shansama za opstanak ubiti/odbaciti, dok ocevi nemaju taj osecaj, oni bi ih hranili sve podjednako, pa i po cenu da svi uginu. Jedan primer, ima ih dosta.
Al' opet nekako mi to ne dodje k'o "opravdani izgovor". |
Ljudi su, ipak, za razliku od zivotinja, misaona bica. Muskarac moze biti "slabic" i imati misice poput graska a opet svojim mozgom zaraditi i prehraniti svoju porodicu i ponuditi im dobar ili odlican zivot. (Znam mnogo primjera...)
Za razliku od zivotinje covjek ima edukaciju i, uz iznimku nekih sportasa, velika vecina ljudske populacije ce vise postici mozgom neg misicima. Tako da zene u svem ovom se ponasaju kao kokoske, ali mislim da to nije iskljucivo njihova krivica, to se nakupljalo generacijama...
Na jednom drugom topiku sam spomenuo svoj vlastiti primjer gdje me jedna bivsa ostavila jer sam bio, kako ona kaze: "predobar za nju"... sta ja znam, nisam je nikad udario, niti sam ikad udario ikoje zensko u svojem ziivotu... Uvijek sam je cijenio, volio, kuhao, pisao pjesme o njoj, svirao joj ali i zaradjivao (glavom) itekako dobro za nas zivot. I otisla je za nekog macho policjota koju ju je cak i mlatio. Ta kokos, kad joj je doslo iz dupeta u glavu, mi se javila pismom i htjela da mi se vrati... i kakav sam, glupavi romanticar, jos bih je i primio nazad da nisam imao drugu, novu djevojku (koja mi je sad supruga i s kojom sam vec 14+ godina zajedno...). I ta kokos se rastala i gdje je sad - eno je sama u Zagrebu s a policjot machira druge... eh zene i logika - ne ide zajedno!
|
 |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|