:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Odvažni Valjevac Ivan Nastić je jedini Srbin učesnik međunarodne speleološke ekspedicije, koja će se spustiti u jamu Kruberu, najdublju na planeti.
U nesvakidašnjem podvigu spusta u nedra planete, dugog preko dva kilometra, učestvuju speleolozi iz Litvanije, Mađarske, Irske, Španije, Ukrajine i Srbije. Ekspedicija počinje u četvrtak i trajaće do 27. Avgusta, pišu "Novosti".
Nastić je u sredu otputovao da se pridruži kolegama na zapadnom Kavkazu, granici Gruzije i Rusije.
"Učešće u ovakvoj ekspediciji veliko je priznanje za srpsku speleologiju, ali i izuzetno iskustvo za svakog ko se njome bavi. Biti u ekipi, koja će pokušati, i nadam se uspeti, da se spusti do dna Krubere, san je svakog speleologa", unapred se raduje avanturi Ivan Nastić.
"Ovaj, ali i svaki drugi speleološki poduhvat, zahteva izuzetnu snagu, psihičku i fizičku spremnost, umeće u korišćenju specijalne opreme. Jer, i najmanja greška može da bude fatalna. Spasavanje iz jame dublje od 700 metara praktično je nemoguće," kaže Nastić.
Tim speleologa odlazi u region Abhazije, nedaleko od Crnog mora i granice Rusije i Gruzije. Odatle, sledi penjanje na planine i formiranje baznog kampa u masivu Arabika, na 2.250 metara nadmorske visine.
"Cilj je da se spustimo na dno jame, ali i uzmemo uzorke biljnog i životinjskog sveta radi njenog detaljnog istraživanja", kaže Nastić.
On kaže da je u planu i prikupljanje podataka sa digitalnih uređaja, koji su postavili članovi ekspedicije prošle godine. To će znatno da poboljša bezbednost budućih speleoloških ekspedicija.
Zapadni Kavkaz za speleologe predstavlja pravi raj. Tu se nalaze četiri jame dublje od kilometar i po. Planinski masiv skriva i pećine, koje se ubrajaju među 10 najdubljih u svetu.
"Smeši nam se pravi podvig. Uslovi u jami, ali i na površini zemlje, veoma su surovi", podseća Ivan.
U utrobi zemlje vladaju niske temperature, vlažnost je ogromna, a planinski masiv, u kom se jama nalazi, blizu je mora, pa gotovo neprekidno duvaju snažne oluje, padaju kiša i sneg, čak i tokom leta.
"Ali, motiv je izuzetno jak i siguran sam da ćemo sve prepreke savladati i da ću kao prvi srpski speleolog stići i nadomak samog središta zemlje", kaže Ivan Nastić za "Novosti".
Ivan Nastić član je Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda" iz Valjeva i Njild Serbia tima. Prošao je mnoge seminare u Sloveniji, Francuskoj i na Korzici.
Stekao je zvanje instruktora Francuske speleološke škole. Trenutno vodi Speleospasilačku službu Srbije. Predsednik je Speleospasilačke komisije Balkanskog speleološkog saveza.
Jama Krubera jedini speleološki objekat u svetu dublji od dva kilometra. Ukrajinska ekspedicija 1999. godine započela je intenzivna istraživanja, a vest o otkriću dubine veće od dva kilometra protutnjala je celim svetom.
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Cijeloj ekspediciji i naravno našem Ivanu mnogo sreće i uspijeha, hrabri i odvažni ljudi.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
voulez-vous ♧Otac Makarije♧

|
Godine: 41
Datum registracije: 09 Sep 2007 Poruke: 5164

|
|
Pa da, sad kad ukinuli vize.... sad je interesantno u pecine i jame da se ide
|
_________________ Ja sam bio pogresan..... kad sam ti stavio ruku na rame...
Tamo je drzao dugo i govorio rijeci...
Ja sam bio pogresan... kad sam trazio da mi kazes... koja si strana....
Postoje pravila igre... ti znas da ne mozes sama.... |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|