Čovek koji je pranje automobila pretvorio u umetnost, svoje usluge stavlja na raspolaganje onima koji su spremni da za to zadovoljstvo plate desetak hiljada evra.
Iako danas perionice automobila niču na svakom koraku, nije loše podsetiti se dobrih starih vremena kad je pranje kola bilo uobičajena zabava nedeljom pre podne.
Ako imate vremena i živaca da se posvetite svom ljubimcu, pratite uputstva i sigurno ćete automobil oprati bolje nego što bi to uradili u bilo kojem servisu.
1. Koristite toplu vodu.
2. U jednu kantu sipajte Ph neutralan šampon i toplu vodu, u drugu sipajte samo toplu vodu.
3. Umesto sunđera, bolje je koristiti jelensku kožu.
4. Uvek perite automobil od krova prema točkovima.
5. Izbegavajte sredstva sa sastojcima koji su toliko jaki da mogu da oštete boju i nagrizu metal.
6. Za brisanje i sušenje koristite peškir od čistog pamuka.
7. Proverite sva sredstva, njihov sastav i rok trajanja.
8. Automobil brišite blagim kružnim pokretima da ne bi ostale mrlje.
9. Koristite dve različite krpe, jednu za točkove, a drugu za karoseriju.
10. Ne perite kola na brzinu, uživajte u tom poslu.
Ako mislite da je nemoguće uživati u pranju kola, slučaj Gurčarna Sahota iz Darbija u Engleskoj možda će vas uveriti u suprotno.
Kad je diplomorao bankarstvo na Univerzitetu u Birmingemu, Gurčarn Sahota razmišljao je kakvim bi se poslom bavio. Pošto je kao dečak uživao da pere automobil ocu i komšijama, ponudio je lokalnom prodavcu automobila "aston martin" da besplatno pere kola, piše "Zabavnik".
Pošto je taj posao obavljao besprekorno, glas o "maestru peraču" brzo se proširio, a Sahota je shvatio da pranje automobila može da pretvori u unosno zanimanje. Otvorio je samostalnu perionicu Elite Detailing, koju je opremio najsavremenijim uređajima koji, između ostalog, uključuju namenski električni skener i kompjuterizovani miktroskop kojim mogu da se otkriju najsitnije trunke prljavštine ili oku nevidljive ogrebotine.
U Sahotinu perionicu, koja postoji već pet godina, kola dovoze ljudi iz sveta poznatih, a neki automobili vredni su i po nekoliko stotina hiljada evra.
"Svakim kolima koja stignu u moju perionicu", objašnjava Sahota, "pristupam kao novom umetničkom delu. Pošto uglavnom sve obavljam sam, i sad mi se desi da se toliko zanesem čisteći, recimo, motor, da često dočeka zoru. Iz moje radionice, na to su se navikle sve moje mušterije, kola izlaze besprekorno čista, bez i najmanjeg traga prljavštine."
Iako je perionicu opremio najsavremenijim uređajima, Sahote ne može da izbegne na desetine, nekada i stotine sati ručnog pranja. Za to koristi mešavine šampona čiju recepturu ne otkrivam posebne tkanine i četke od najfinije dlake. Kad skenerom i mikroskopom utvrdi da na autu nema više ni najmanjih čestica prašine i prljavštine, sledi završnica - voskom koji uvozi iz Brazila, čija je cena oko 15.000 evra po kutiji, daje konačan glanc.
Podrobno pranje pojedinačnog automobila traje oko četiri nedelje, a mušterije za to zadovoljstvo iskeširaju najmanje 10.000 evra.
Osim "lamborginija", "ferarija" i "poršea", Sahota je imao prilike da pere i, kako se veruje, najskuplji automobil na svetu - "Meklarenovu" "formulu 1 GTR", vrednu više od tri miliona evra.
Onome ko može toliko da plati automobil, nije teško ni da za pranje izdvoji pozamašnu sumu, objašnjava Sahota.
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma