:: |
Autor |
Poruka |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
Meksičke ribare usmrtila divovska lignja
Divovske čudovišne lignje dio su legendi, ali za ribare i biologe koji proučavaju morske dubine na potezu od Aljaske do Čilea, one su postale stvarnost. I to ne baš ugodna.
Dvojica meksičkih ribara nedavno su povučena s broda toliko unakažena da njihova tijela ni članovi obitelji nisu mogli identificirati. Ne čudi stoga što Meksikanci divovske lignje nazivaju još i crvenim vragovima.
Poznato je kako još od 2002. godine divovska lignja - koju se naziva i Humboldtovom lignjom po njemačkom istraživaču iz 18. stoljeća - svojim kracima hvata i polako istrebljuje riblji fond.
No, čudovišne lignje ne rade to samo u svom tradicionalnom staništu, tropskom dijelu uz meksičku obalu, već se polako počinju širiti cijelim Pacifikom.
Ove lignje-čudovišta love u skupinama koje broje po tisuću, a nije im problem nadmudriti ribe i natplivati ih. Znanstvenici vjeruju da koriste pigmentne stanice za komuniciranje.
Vjeruje se da ženka izleže oko 30 milijuna jaja, a svako od njih je sposobno postati stroj za ubijanje. Prosječno su duge oko dva i pol metra i teške 45 kilograma, a svaka je naoružana s više od 40.000 oštrih zubiju. Osim toga imaju osam 'nogu' pomoću kojih plivaju, a sposobne u dostići brzinu od čak 24 km/h.
Stručnjaci se slažu da su one jedan od najopasnijih poznatih grabežljivaca i da jedu sve što im se nađe na putu, a u godinu dana jedna divovska lignja pojede više od 6 tona ribe.
Net.hr
02.09.2010.
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Citat: | dva i pol metra i teške 45 kilograma |
Čak toliko?! Imala sam već priliku čitati o tim stvorenjima, pa se teško čovjek otme utisku da su to već neki mutanti.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
gkukolj je napisao/la sledeće: | Citat: | dva i pol metra i teške 45 kilograma |
Čak toliko?! Imala sam već priliku čitati o tim stvorenjima, pa se teško čovjek otme utisku da su to već neki mutanti. |
Nisu mutanti, zapravo su normalne za Pacific i Atlantic...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
aureliano je napisao/la sledeće: | gkukolj je napisao/la sledeće: | Citat: | dva i pol metra i teške 45 kilograma |
Čak toliko?! Imala sam već priliku čitati o tim stvorenjima, pa se teško čovjek otme utisku da su to već neki mutanti. |
Nisu mutanti, zapravo su normalne za Pacific i Atlantic... |
Ma, znam Generacijo, velim da sam o tome već čitala, ali mi je to uvijek prva misao kod inače ogromnih bića.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 90
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
Pre par dana sa gledao na tvu o ogromnim meduzama tako da me ovo i ne cudi
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|