Da je iPhone čudo od telefona već je poznato, ali da će otići i u svemir, nije planirao čak ni direktor “Epla” (Apple) Stiv Džobs.
Amerikanac Luk Gejsbuler je zajedno sa svojim sinom, smestio iPhone 4 i HD kameru u malu kutiju od stiropora koja inače služi za pakovanje predmeta koji se šalju poštom.
Kutiju su pričvrstili za meteorološki balon napunjen helijumom koji je pukao na visini od oko 30 kilometara.
“Lansirna stanica” bila je u Njubergu u državi Njujork, a iPhone “astronaut” je maksimalnu visinu dostigao za samo sat vremena, kada je otvorio padobran i bezbedno se vratio na Zemlju nakon 100 minuta leta.
Pronađen je zahvaljujući GPS sistemu, i to samo 50 kilometara dalje od mesta poletanja.
Pogledajte šta je prilikom tog leta zabeleženo:
Gejsbuler, inače profesionalni kamerman, kaže da se za ovaj eksperiment spremao osam meseci, da je probni let bio u avgustu, a da ga je sve koštalo nekoliko hiljada dolara.
(MONDO)
D@cha Prijatelj foruma
Godine: 90
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla
Veoma zanimljivo
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
Godine: 45
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
Baš zanimljivo. Svidelo mi se.
Datum registracije: 01 Avg 2002 Poruke: 6568 Mesto: Oreškovica
Takodje i razmisljam da mozda uradim nesto slicno, samo ne znam da li mozda postoji neka pravna prepreka u smislu dozvole za slanje predmeta u svemir...
_________________ Pozdrav, Nenad ® !
beckham011 Upućeni član
Datum registracije: 22 Sep 2008 Poruke: 417 Mesto: планета Земља
Ovo je snimak Zemlje iz stratosfere, a ne iz svemira. To što je nebo skroz crno ne znači da je u pitanju svemir. Liči, ali nije. Stratosfera je atmosferski sloj koji je sačinjen od ozona (O3). Počinje na visinama od 20-22 kilometara (na polovima i na manjim visinama), a završava se na oko 50 km iznad Zemljine površine. Otvoreni svemir počinje tek na 100 kilometara visine (po nekima na 160 km). Nebo prestaje da bude ''svetlo'' i postaje potpuno crno već na visini od oko 18-19 kilometara i to na ekvatoru, dok je na polovima nebeska ''tama'' već na 10-11 kilometara. Samo najnižem sloju atmosfere, u troposferi, koja je debljine do 9 km na polovima i 18 km oko ekvatora je nebo ''svetlo''. Pa vi vidite koliko je tanak najgušći sloj atmosfere. A ovaj balon je dostigao maksimalnu visinu od 90 000 stopa, tj. oko 27,5 km.
_________________ Нисам писмен па зато не могу да оставим свој поптис овде.
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
Godine: 45
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
beckham011 je napisao/la sledeće:
To što je nebo skroz crno ne znači da je u pitanju svemir. Liči, ali nije.
Moram da te dopunim: ne vide se zvezde.
coco_bill je napisao/la sledeće:
beckham011 je napisao/la sledeće:
To što je nebo skroz crno ne znači da je u pitanju svemir. Liči, ali nije.
Moram da te dopunim: ne vide se zvezde.
Ni na 500 klimoetra iznad Zemlje se ne vide zvezde, zato što ih, prvo svetlost koju Zemlja reflektuje u svemir , a naravno i svetlost Sunca potpuno zasenjuju. Samo na noćnoj strani se primećuju zvezde. Nađi negde snimke Zemlje sa visina i od 1000 kilometara. Ni tada se ne primećuju zvezde. Noću je često dovoljno jako ulično osvetljenje da zatamni zvezde. Ja sam u jednoj knjizi našao snimak Zemlje sa visine od 1300 kilometara. Tek tada se primećuje pravo zaobljenje na horizontu. Do tih visina horizont izgleda skoro ravan, tj. blago zaobljen. Ovde horiznot deluje malo više zaobljeno zbog same kamere. U onom atlasu što je izdala ''Mladinska knjiga'', 1988. godine, ima satelitski snimak Himalaja, sniman iskosa, sa visine od oko 300 km. Tamni horizont izgleda skoro ravan, a zvezde se ne vide. Eto, koliko smo mi ljudi mali i koliko je tanka atmosfera u odnosu na veličinu Zemlje..
Bilo kako bilo, za ono što su se nekadašnji naučnici pripremali godinama i koliko su oprema i novca trošili na ovakva ispitivanja još pre prvih letova u svemir, sada je za to dovoljan iPhone i jedan meteorloški balon. Npr. Amerikanac, Džozef Kitindžer (Joseph Kittinger), je je 1960. godine izveo 3 skoka padobranom iz stratosfere. Prvi skok mu bio (ne)uspešan, i to sa visine od 22,3 km, jer mu se padobran prerano otvorio, konopci padobrana su se omotali oko njega, a on se onesvestio. Posle samo mesec dana skočio sa visine od oko 25 km. Poslednji je bio sa visine od 31,3 km. Koristio je dirižabl da bi dostigao visinu, a onda je skočio padobranom sa te visine. Na sebi je imao prikačenu kameru. Hteo je da pokaže ljudima kako izgleda snimak zemlje sa ''ivice'' svemira. A sad je umesto glomaznih kamera dovoljan iPhone.
Pitam da l' bi možda moglo sa običnim mobilnim telefonom sa kamerom ovo da se izvede. Čisto, ako budem ikad ovo isto radio, da znam da li da kupujem samo meteorološki balon ili mi treba i iPhone.
_________________ Нисам писмен па зато не могу да оставим свој поптис овде.
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma