:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

 |
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
U Čačku 20 žena uči da sprema poslastice po starim receptima i to je njihov doprinos borbi protiv brze hrane. Svi napravljeni slatkiši na kraju obuke biće podeljeni socijalno ugroženim porodicama.
Boza od kukuruznog brašna, liker od šipurka, limunada sa kvascem, Vasina i prevrnuta torta, patišpanj i knedle sa šljivama - samo su neke od mnogobrojnih poslastica kojima su se sladili naši preci, a koje se po starim receptima ovih dana spremaju u radionici "Dezert", firmi za pripremu kolača i torti u Čačku.
Čačansko Udruženje ženskog preduzetništva "Nadežda Petrović" osmislilo je projekat "Sačuvajmo od zaborava tradicionalne kolače, torte i napitke".
U radionici preduzeća "Dezert" 20 žena raznih zanimanja 15 dana dolazi na obuku. Predviđeno je ukupno sto časova, od čega 10 za teoriju, a ostalo za praksu. Svi slatkiši koji budu napravljeni biće na kraju obuke podeljeni socijalno ugroženim porodicama.
Gorana Tanasković iz Udruženja ženskog preduzetništva kaže da je čitav projekat pokrenut sa ciljem da se odgovori na veliki prodor uvozne i često brze hrane i taj način pripremanja.
Veliko interesovanje
"Želeli smo da se podsetimo kako su te poslastice spremale naše bake i da njihove recepte sačuvamo od zaborava. Kroz obuku prolazi i jedan broj mladih nezaposlenih žena koje će se možda sutra baviti upravo ovim zanimanjem. Na kraju ćemo odštampati i brošuru sa receptima i fotografijama svih kolača i torti koje su se radile na kursu", kaže Tanaskovićeva, koja i sama nije odolela da se oproba u magiji slatkiša.
Osim nezaposlenih žena, priliku da nešto i dodatno nauče iz kulinarstva na obuci koju je organizovala Zorica Selaković, vlasnica "Dezerta", iskoristile su i članice ovog veoma aktivnog udruženja u Čačku.
Podeljene u dve grupe, zbog velikog interesovanja, žene dolaze svakog popodneva. Mnoge od njih direktno iz direktorskih fotelja i kancelarija ili sa predavanja, dolaze na obuku.
Zatekli smo ih kako složno i oduševljeno rade završna ukrašavanja na "starinskim" tortama.
"Posebno me raduje što se veliki broj mladih žena interesuje za obuku. Polaznice su pokazale veliku znatiželju. Iz samog kursa mogu dosta toga da nauče. Svim polaznicama biće na kraju uručen sertifikat, pa ko zna, možda sutra požele i da promene zanimanje", kaže Zorica Selaković, koja sa još dve radnice "Dezerta" drži praktični deo obuke.
Recepte je prikupila etnolog u Narodnom muzeju Čačka Snežana Ašanin, koja je i članica udruženja.
"Recepte sam sakupila na terenu, od starih žena, kao i iz dva kuvara iz 19. veka. Iskoristili smo recepte za šest torti ('šeher', 'Vasina', 'prevrnuta', 'bomba', 'reforma' i 'patišpanj'), kao i dvadesetak za sitne kolače - od vanilica i gurabija do knedli sa šljivama. Zanimljivo je da su ovi sitni kolači dominirali u našoj staroj kuhinji. Koristilo se uglavnom ono što se imalo - mast, mleko, jaja, voće, orasi i med, koji je menjao šećer. Uglavnom su to bili dugotrajniji suvi kolači, za koje je bilo potrebno mnogo više vremena za spremanje", ispričala je Ašaninova.
Tako je za kolač od suvih šljiva trebalo najmanje sedam-osam sati rada, budući da se pre spremanja samog slatkiša kuvao pekmez u koji se dodavalo projino brašno. Ta smesa se zatim stavljala u list vinove loze, u kojoj se sušila na suncu.
Projekat "Sačuvajmo od zaborava" finansirala je Nacionalna agencija za regionalni razvoj.
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|