:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Kvalitet i zdravstvenu ispravnost gljiva koje se prodaju na pijacama, po svemu sudeći, niko ne kontroliše.
Inspekcije Ministarstva poljoprivrede proveravaju pečurke koje se nalaze na rafovima registrovanih radnji, dok su pijačne tezge ostale izvan lanca kontrole. To znači da potrošačima ostaje jedino da veruju na reč prodavcu koji tvrdi da ih je baš tog jutra ubrao i da se nadaju da se baš na njihovoj trpezi neće naći gljiva opasna po zdravlje.
"Već godinama upozoravamo na to da niko ne zna kakvog su kvaliteta pečurke koje se prodaju na pijacama. Zbog toga svim kupcima savetujem da izbegavaju kupovinu pečuraka na tržnicama, jer je tu nemoguće utvrditi gde su ubrane i kako su skladištene", kaže za "Politikin Potrošač" Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.
Problem je što nesavesni proizvođači pečurke gaje u neodgovarajućim uslovima, može da se desi da nenamerno pomešaju dve slične, od kojih je jedna jestiva, a druga nije, pa može da dođe do trovanja konzumenata.
"Kupci bi najpre trebalo da provere da li sveže gljive, koje se prodaju upakovane, imaju deklaraciju sa nazivom jestive pečurke, firmom i sedištem ili imenom proizvođača, odnosno lica koje ih je upakovalo, datumom proizvodnje i rokom upotrebe", kažu u Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede.
Čini se da su tako, barem što se gljiva tiče, sigurniji veliki trgovinski lanci, jer osim inspekcija imaju i stroge unutrašnje mehanizme kontrole, a kako kažu, gljive nabavljaju od profesionalnih prodavaca.
U julu prošle godine u Klinici za urgentnu i kliničku toksikologiju Centra za kontrolu trovanja VMA pregledana su 42 pacijenta sa akutnim trovanjem gljivama od kojih je 29 bolnički lečeno. Profesorr dr Slavica Vučinić, načelnica Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA, kaže da je polovina pacijenata imala najteži oblik trovanja, a šestoro njih je preminulo.
"Nažalost, svi pacijenti sa teškim trovanjem gljivama javili su se lekaru posle više od četiri dana nakon što su jeli otrovne gljive, a optimalni period za primenu terapije je 48 sati. Svi pacijenti su konzumirali samonikle gljive, a većina otrovanih se branjem pečuraka bavila i po više decenija.
Navodili su da su takve gljive već jeli, da su u pitanju takozvane zeke. Te pečurke su nalik zelenoj pupavci koja je izuzetno toksična i odgovorna za većinu smrtonosnih trovanja gljivama. Simptomi su mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje, dijareja, da bi se već drugog dana pojavili znaci oštećenja jetre i bubrega", objasnila je tada dr Vučinić.
Stručnjaci objašnjavaju da je važno da se u slučaju trovanja odmah izazove povraćanje i da se pacijent javi lekaru.
"Samonikle pečurke, odnosno one koje se beru u prirodi, ne kupujte ni od koga. To je glavni savet za sve koji pazare na pijacama. Traba birati pečurke od odgajivača”, savetuje Branislav Uzelac, predsednik Asocijacije gljivara.
Velika je zabluda, dodaje on, i da je bolje kupovati sitne šampinjone, već su krupniji kvalitetniji.
"Osim toga, često se na pijačnim tezgama nađu jestive pečurke, ali koje nisu u jestivom stanju. To znači da su nezrele, prezrele ili da su dugo stajale. I njih treba izbegavati."
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
53cat53 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 71
Datum registracije: 04 Jul 2010 Poruke: 10 Mesto: Paris

|
|
I ako je to dobra nameernica kao gljiva, i ako nije otrovna , ona nekome ne odgovara i moze d aposmeta, tako da svako ko jede treba da obraca paznju na reakcije koja moze da se pojavi u telu i nakoje ne obracaju paznju odmah, a ne osecaju se dobro.
Pozdrav
|
|
|
 |
Bobak_BL * Domaci Lazov *

|
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...

|
|
Čini se da su tako, barem što se gljiva tiče, sigurniji veliki trgovinski lanci, jer osim inspekcija imaju i stroge unutrašnje mehanizme kontrole, a kako kažu, gljive nabavljaju od profesionalnih prodavaca.
ne znam odakle da pocnem da se smijem...od pocetka ili od kraja...
|
_________________ S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti....  |
|
|
|
 |

|

|
|
Citat: | ne znam odakle da pocnem da se smijem...od pocetka ili od kraja... |
Sta ti to sad znaci???
Gljive i ako su ok, kontrola ok, nekome ne lezu!!!
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Zato ih ja ne kupujem, nego korpica, pa šumica i berem samo ono što znam, a eto, fala bogu, još živa, zdrava i neotrovana....imam čak i grmovača ukiseljenih. mmmm....
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
Bobak_BL * Domaci Lazov *

|
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...

|
|
pa ja ne bih kupio gljivu u nekom velikom trgovackom centru...
nema te sanse...zna se gdje se i kakve se gljive kupuju...
ja kupujem gljive na pijaci...od istog prodavca godinama...
on ih sam uzgaja...za svoje potrebe i za prodaju na malo...
i kvalitetnije su od bilo kojeg renomiranog velikog proizvodjaca...
naravno da covjek treba da se malo razumije u ono sto kupije da bi znao
sta ce da kupi...a posto vecina potrosaca je danas prinudjena da kupuje
po visini cijene, a ne po kvalitetu...zato i kupuju po tim velikim trznim centrima...
ai nemaju pojma sta kupuju....deklaracija o ispravnosti hrane...
ne sadrzi podatak, koje je klase proizvod...nego samo da je jestiv...
tj da nije toksican...a to je na samoj granici...ispravnosti...
i zato i jeste takva cijena...i zato se samo prodaje na ovim prostorima...
nisu samo gljive u pitanju...ja krompir, obozavam...
ali...ja ne mogu da jedem krompir...kupljen u nekom trgovackom centru...
jer ono ne znam sta je ali krompir nije...takvo je svo povrce...
suhomesnati proizvodi...pojedem komadic salame ...i podrigujem i stucam citav dan... cuj pola kg saleme...dve km...
pa to...da je pravis...od recikliranog papira...bila bi skuplja...
zbog ovih trgovackih centara... seljak je pobjegao sa sela...ostavio svoj posao...
i preko rodjackih veza...uzeo posao...nekom momku iz grada...
i tako sve u krug...velika nezaposlenost i jeste...zbog toga sto niko ne radi svoj posao nego tudji...i vise mi je muka od trgovackih centara...
firmiranih prozvoda...koji nemaju veze...sa firmom ciji naziv nose...
dosta mi je svega-....
a ova prica u postavljenom tekstu je klasicna prica iz politickih kampanja...
sem toga, ja nisam nista vama rekao...gospodjo draga...
|
_________________ S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti....  |
|
|
|
 |

|

|
|
Citat: | jer ono ne znam sta je ali krompir nije...takvo je svo povrce...
suhomesnati proizvodi...pojedem komadic salame ...i podrigujem i stucam citav dan... cuj pola kg saleme...dve km... |
naravno da je krompir naj bolja hrana coveku, pas pasulj, pa onda kupus, pogotovu u ovom sezoskom vremenu....
A kobasica to nikako , z amene nema sanse da to prolazi kroz moj stomak, mozda ne stucam" hahahahahahahah", ali mi ne ide onda soda... ahahhah
PS:
Ma znam ja da ti meni nisi nista rekao, ali hocu da razumem!!! bez razumevanja nema pricanja, nemoze da se sporazumemo oko u oko a gde na forumu , ako se sve ne objasni.. gospodine dragi!!
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|