:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Nepoznati napadači pretukli su u ponedeljak uveče profesorku geografije u dvorištu Dvanaeste beogradske gimnazije na Voždovcu.
Televizija Studio B je javila da su napadači presreli profesorku na školskom parkingu. Prema nezvaničnim informacijama, jedan od napadača ju je udarao pesnicama i šutirao, a drugi je to posmatrao.
Prethodno su joj izbušili gume na automobilu.
Profesorka je zapomagala i ljudi su joj priskočili u pomoć, dok su napadači pobegli.
Povređena profesorka smeštena je u Urgentni centar, a prema saznanjima Studija B, motiv napada je ocena koju je dala učeniku koji se druži sa napadačima.
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |

|

|
|
Ispovest premlaćene geografičarke
Vilmu Grebenarović iz 12. beogradske gimnazije više boli duša od povreda koje je zadobila jer su je učenici premlatili.
Da li sam zaslužila da posle 23 godine predanog rada sa učenicima, budem brutalno pretučena? Više me boli duša, nego povrede po celom telu.
Suznih očiju, za "Novosti", u svom domu priča Vilma Grebenarović (51), profesorka geografije Dvanaeste beogradske gimnazije, koju su pre dve večeri, na školskom parkingu, napala dvojica maskiranih momaka.
"Otežano se krećem. Slomljena mi je ramena kost, pa ću četiri nedelje nositi gips. Otečeni su mi obrazi, teško dišem, a šake ne mogu da savijem", kaže profesorka, dok pokušava da zauzme položaj u kome ne oseća bol.
Tog kobnog ponedeljka, u klasičnoj sačekuši, nasilnici su prvo probušili gumu na profesorkinom "jugu". U parku su sačekali da školsko zvono oglasi kraj šestog časa u poslepodnevnoj smeni. A onda, na slabo osvetljenom parkingu, bez školskog video-nadzora, sačekali su da se raziđu učenici i profesori.
"Ne sluteći ništa, ušla sam u automobil. Kada sam htela da krenem, primetila sam da je guma bušna. Izašla sam. U trenutku kada sam se savila da pogledam točak, osetila sam jak udarac u glavu. Bilo je strašno! Dok sam na zemlji rukama pokušavala da sakrijem lice, dva vitka, maskirana mladića su me udarala", vidno potresena priča profesorka.
Dok ju je šutirao, čula je nasilnika kako kaže: Videćeš ti mene!
Domar škole Rodoljub Simić (58) bio je u radionici kada je čuo zapomaganje sa parkinga. Prvo je pomislio da se deca jure. Ali se zapomaganje sve jače čulo. Izašao je.
"Šok. Profesorka Grebenarović sklupčano je ležala na zemlji, a jedan od napadača ju je šutirao. Nešto dalje, u mraku, stajao je drugi mladić i čuvao stražu. Viknuo sam, i potrčao ka mladićima. Kada sam stigao do njih, nasilnik se zaleteo na mene, oborio me, a zatim sa saučesnikom pobegao ka Ulici Jove Ilića", priseća se Simić, koji je odmah pozvao Hitnu pomoć.
U Dvanaestoj gimnaziji, svi su još u šoku zbog napada na koleginicu. Za profesorku učenici kažu da je stroži pedagog, ali i da je izuzetno pravična i dobar predavač.
"Počinjemo da budemo profesija visokog rizika. Ovim napadom nije ugrožena samo bezbednost, već i dostojanstvo prosvetnih radnika. Do sada u ovoj školi nikada nije bilo napada na nastavnički kadar. Ponekada učenici verbalno prete, ali nikada se nije dogodilo ovako otvoreno nasilje", kaže Svetlana Miljenović, direktorka gimnazije.
Prema njenim rečima, škola je do prošlog meseca imala privatno obezbeđenje, pored redovnog školskog policajca:
"Postojao je plan da se škola i dvorište pokriju kamerama i da se pojača obezbeđenje. Nažalost, kao i većina škola u Srbiji, za to nemamo sredstava."
Vest da im je pretučena razredna, teško je primljena među učenicima "trećeg tri", kojima je Vilma razredna. Telefon porodice Grebenarović se usijao i od poziva bivših đaka.
"Dolazi do nesuglasica sa učenicima, ali to je uvek za njihovo dobro", kaže Vilma Grebenarović.
Nastavnica kaže i da je u teškom psihičkom stanju. "Posle ovako brutalnog napada, opravdan je strah za goli život. Ali, još više strahujem za život ćerke, koja je u drugom razredu gimnazije u kojoj predajem, kaže pretučena profesorka."
Da nisu samo učenici nasilni, već i njihovi roditelji govori primer iz 2006. godine, podsećaju "Novosti".
Roditelji P. M. i M. B. Tog 20. juna 2006. godine pretukli su nastavnika hemije Dragana Stepića u OŠ "Dositej Obradović" u Somboru. Tu se hronologija nasilja prema nastavnicima ne završava.
U srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla", u Sremskoj Mitrovici, 21. juna 2009. godine, učenik prvog razreda O. Z., nezadovoljan zaključenom ocenom iz hemije, išamarao je profesorku M. M. (62).
Navijači M. M. (22) i B. K. (20), 28. marta 2010. godine, pretukli su učenika N. G. (17) i profesora Željka K. (48) Srednje medicinske škole u beogradskoj opštini Zvezdara.
Trudnu profesorku srpskog jezika Mirjanu Ćalić (33), iz Apatina, 5. septembra 2010. godine, brutalno su pretukla dva napadača.
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |

|

|
|
Istraga o napadu na profesorku
Policija intenzivno radi na rasvetljavanju napada na profesorku Dvanaeste beogradske gimnazije Vilmu Grebenarović, koja je pre dva dana pretučena ispred te škole, rečno je danas Tanjugu u MUP-u Srbije.
Forum beogradskih gimnazija najavio je za ponedeljak, 27. decembra protest i privremeni prekid saobraćaja u ulici Vojvode Stepe, gde je zgrada Dvanaeste beogradske gimanzije, čime žele skrenuti pažnju da, kako je navedeno u saopštenju foruma, ovakvi slučajevi ugrožavanja živote profesora, dovode do besmisla proces obrazovanja.
Profesori Dvanaeste beogradske gimnazije i profesori drugih beogradskih gimnazija okupiće se u ponedeljak u toj školi i održati javni protest koji će se završiti izlaskom na ulicu Vojvode Stepe i blokadom saobraćaja, navedeno je u saopštenju.
U saopštenju se ističe da napad na profesorku još jednom pokazuje da je obrazovni sistem u Srbiji odavno urušen i da, "umesto da služi napretku nacije, već dve decenije služi kao jeftini društveni sigurnosni ventil kojim se društvo oslobađa negativne energije nakupljene kod građana zbog raznih društvenih anomalija".
Aktuelni Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja učenicima daje prevelika prava, a profesorima ih sužava, tako da učenik sada može napraviti koliko hoće izostanaka a da ima ocenu pet iz vladanja, da za svaku sitnicu može da se obraća Ministarstvu prosvete, da svaku ocenu može oboriti žalbom i da (zbog komplikovane i jako nerazumljive procedure) ne može biti isključen iz škole, navodi se u saopštenju.
Kako je Tanjugu rekla direktor Dvanaeste beogradske gimnazije Svetlana Miljenović, pretučena profesorka geografije oporavlja se kod kuće.
Profesorka je napadnuta u ponedeljak uveče ispred Dvanaeste beogradske gimnazije i zadobila je povredu glave i iščašenje ramena, zbog čega je gotovo čitavu noć provela u Urgentnom centru.
(Tanjug)
|
|
|
|
|
 |
Bobak_BL * Domaci Lazov *

|
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...

|
|
ovo ne mogu da shvatim... pogledaj sta je to uradilo..
|
_________________ S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti....  |
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Što je još najgore, bojim se samo da pojedincima to sad ne pređe u naviku, kao po nekom pravilu, jer obično poslije prvog slijedi i drugi i treći čin, kao da postane moderno, eto "kul" je "što si ubio Boga" u profesorici. Ne, nisam pametna i ne mogu da shvatim više te mlade ljude, tako okrutne, zle, željne da ubiju, proliju krv bilo kome.
Samo vi dajite njima sve više i više prava, davno sam ja to rekla, da od takvog sistema obrazovanja neće postati ništa i niko.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|