www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Strani studenti vole srpsku rakijicu
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Feb 07, 2011 2:58 pm    Naslov poruke: Strani studenti vole srpsku rakijicu Na vrh strane Na dno strane

Tri stotine stranih studenata iz svih krajeva sveta, koji su odlučili da se školuju u Beogradu, uglavnom su zadovoljni uslovima studiranja, oduševljeni noćnim provodom i gostoprimstvom!

Ipak, deo njih nešto teže se privikava na srpsku kuhinju u studentskoj menzi, a pomalo im smeta i što su njihove sobe odvojene od onih u kojima su naši studenti.

Dva studentska doma, "Rifat Burdžević" i Studentski grad, obezbedila su im smeštaj u oko stotinak soba, a resorno ministarstvo u saradnji sa inostranim prosvetnim ustanovama finansira njihov boravak u glavnom gradu.

U Beogradu im se najviše dopada Skadarlija i najveći broj njih studira srpski jezik.

Šu Mengijan, dvadesetjednogodišnja Kineskinja, kaže da je Beograd najlepši tokom jeseni, a da slobodno vreme najviše voli da provodi u bašti nekog od restorana u Skadarliji.

"Iz svog rodnog grada Pekinga došla sam oktobra prošle godine da bih na Filološkom fakultetu studirala srpski jezik. Početak je bio jako težak i nisam bila sigurna da li ću se snaći, ali sada mi baš dobro ide i redovno sam upisala treću godinu. Upoznala sam veliki broj zanimljivih kolega i svi su jako ljubazni prema nama i uvek prijateljski raspoloženi. Takođe, oduševljena sam noćnim provodom koji pruža Beograd, a večeri najradije provodim u kafanama u Skadarliji", malo na engleskom, malo na srpskom, rekla nam je Šu Mengijan, stanarka Studentskog doma "Rifat Burdžević".

Ona dodaje da joj je bilo najteže da se prilagodi ishrani u studentskoj menzi.

"Hrana je verovatno ukusna, ali nije baš prilagođena svim studentima. Zato sam odlučila da naučim da kuvam. Osim toga, veliki je broj naših restorana u Beogradu pa kad god poželim da pojedem nešto domaće, mogu da naručim. Dom je inače jako čist i sređen, uslovi života su pristojni, ali je nameštaj i ambijent generalno satromodan i loša je internet veza", zaključuje studentkinja.

Aleksandra Ferudona iz Bukurešta, koja je odsela u sobi preko puta Kineskinje, ističe da će Beograd posebno pamtiti po dobroj rakiji i broju prijateljstava koja je sklopila.

"Dopada mi se veliki broj domaćih srpskih proizvoda, ali među studentima je najpopularniji i nezaobilazan aperitiv svakog okupljanja upravo vaša rakija. Probala sam je već prve večeri u Beogradu, jer, kako kažu, ne možeš da osetiš ovaj grad i ljude dok ne osetiš rakiju. Takođe, pokupila sam jednu od vaših studentskih navika, a to je neizostavno ispijanje kafe za vreme pauza na predavanjima", priča sa osmehom, na tečnom srpskom jeziku simpatična Rumunka Aleksandra.

Ona je istakla da je pomalo razočarana odlukom uprave da strani studenti budu odvojeni od domaćih studenta koji, takođe, borave u domu.

"Očekivala sam da budemo zajedno srpskim studentima, pa čak i u sobama, kako bismo što lakše sklopili prijateljstva i pokupili vaše navike, a naravno i jezik. Više bi mi odgovaralo da razgovaram na srpskom sa svojom cimerkom nego na engleskom. Ipak, sklopila sam veliki broj prijateljstva i van doma, jer su ljudi ovde zaista otvoreni, tako da sa lakoćom i uz podršku učim jezik", ističe ova studentkinja za "Press".

(MONDO)

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Feb 07, 2011 9:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Navuće se jadni na našu domaću šljivu, ne znaju oni šta je to. Laughing

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Strani studenti vole srpsku rakijicu Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon